Meat & Meal? Dat klinkt al als bevooroordeeld:P
Het gaat om dit onderzoek:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18583909?ordinalpos=10&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSumHigh Tofu Intake Is Associated with Worse Memory in Elderly Indonesian Men and Women.Hogervorst E, Sadjimim T, Yesufu A, Kreager P, Rahardjo TB.
Department of Human Sciences, Loughborough University, Loughborough, UK.
Background/Aims: Cell culture studies suggest that phytoestrogens, abundant in soy products such as tempe and tofu, could protect against cognitive decline. Paradoxically, the Honolulu Asia Aging Study reported an increased risk for cognitive impairment and other dementia markers with high tofu (soybean curd) intake. Methods: A cross-sectional study was carried out in 2 rural sites (Borobudur and Sumedang) and 1 urban site (Jakarta) among mainly Javanese and Sundanese elderly (n = 719, 52-98 years of age). Memory was measured using a word learning test sensitive to dementia and soy consumption was assessed using Food Frequency Questionnaire items. Results: High tofu consumption was associated with worse memory (beta = -0.18, p < 0.01, 95% CI = -0.34 to -0.06), while high tempe consumption (a fermented whole soybean product) was independently related to better memory (beta = 0.12, p < 0.05, 95% CI = 0.00-0.28), particularly in participants over 68 years of age. Fruit consumption also had an independent positive association. The analyses were controlled for age, sex, education, site and intake of other foods. Conclusion: The results for tofu consumption as a risk factor for low memory function may tie in with the Honolulu Asia Aging Study data. It is unclear whether these negative associations could be attributed to potential toxins or to its phytoestrogen levels. Estrogen (through which receptors phytoestrogens can exert effects) was found to increase dementia risk in women over 65 years of age. Tempe contains high levels of phytoestrogens, but (due to fermentation) also exhibits high folate levels which may exert protective effects. Future studies should validate these findings and investigate potential mechanisms. Copyright © 2008 S. Karger AG, Basel.Honolulu-studie: daar is nooit onderzocht hoe de tofu wordt gemaakt, er zou namelijk aluminium in het spel kunnen zijn dat de problemen veroorzaakt. Dat zou ook hier het geval kunnen zijn.
Aan de andere kant wordt er veel tofu gegeten in bijvoorbeeld Okinawa (met de meeste 100-jarigen) en Japan en komt dementie daar minder voor.
Het hele phytooestrogeen-verhaal is nog lang niet opgehelderd. De negatieve effecten van deze stoffen zijn voornamelijk problematisch in dierproeven.
Toen ik pasgeleden eens zelf op PubMed ben gaan zoeken naar de schadelijke effecten van soya, was ik op alles voorbereid, maar uiteindelijk bleek soya juist veel kankers te kunnen voorkomen. Waar je wel op moet letten (zeker als vegan) is dat je niet je hele proteine-inname op conto van soya laat komen, maar voor wisselende bronnen zorgt. Fermentatie zoals gebeurt bij tempeh zorgt er ook voor dat voedingsstoffen beter opgenomen wordt, dus wat meer tempeh ipv tofu kan geen kwaad.
Zeg dat maar tegen paps en mams!