Even wat kanttekeningen:
dat dierlijk eiwit calcium aan je botten onttrekt, is volgens mij inmiddels al achterhaald. Ook dat het problematisch is voor je nieren klopt niet, tenzij je al nierpatient bent.
De plantaardige bronnen die jij aanhaalt, bevatten allemaal anti-nutrienten (bv. oxaalzuur) die de opname van calcium belemmeren. Dit is zeker het geval voor soyaproducten (hierin zit fytinezuur dat zeer moeilijk af te breken is: gebruik daarom voornamelijk gefermenteerde soja, zoals tempeh en miso). Bovendien belemmeren ze de opname van andere nutrienten, zoals zink en ijzer.
Kaas wordt gewoon gemaakt van diezelfde melk die eigenlijk voor kalfjes is bedoeld.
Nogmaals, zonder zuivel kan prima, maar je moet het wel verdomd goed vervangen als je kind ook geen vlees en vis eet. Dat wordt moeilijk als je er niet veel verstand van hebt en als je kind een moeilijke eter is. Want zie jij hem al 2 a 3 porties groentes per dag eten? En tahin gaat er vast ook niet bij ieder kind in.
Volle melk is prima voor kinderen. Kinderen hebben vet nodig (volwassenen ook, lowfat en geen cholesterol zijn allang achterhaald). Vervang het anders door walnoten, andere noten, avocado's, pindakaas, roomboter, olijfolie, volvette kaas, etc.).
Zuivel vervangen:
*Sinaasappelsap verrijkt met calcium is een optie, maar teveel vruchtensap is ook niet gezond. Verdeel het over 2 porties en leng het aan met water.
*Aan vit. D kom je eigenlijk alleen via vette vis, zonlicht (zonder UVA-UVB cremes) en supplementen of verrijkte babyvoeding. Ik voorzie dat de ADH binnen niet al te lange tijd flink opgeschroefd gaat worden.
*Proteinen krijg je in de goede verhouding binnen door dagelijks afwisselend te eten. Geef hem veel noten, peulvruchten, zaden, eieren, volkoren granen (niet alleen tarwe).
*B12 zit alleen in dierlijke producten. Bij veel vegetariers is de hoeveelheid B12 in het lichaam te laag. Een jongetje van 1 heeft ong. 1mcg B12 per dag nodig. Een gekookt eitje geeft al 0,6mcg en 1 glas melk geeft hetzelfde.
In kaas zit maar weinig B12, nml. 0,1 mcg per plak. Karnemelk bevat de helft minder B12 dan gewone melk. Wil je dus geen melk geven, dan kan B12 een issue worden. Gebruik je verrijkte producten, let dan op hoeveel mcg er in een portie zit, aangezien op veel verpakkingen nog de oude ADH van 1mcg voor volwassenen wordt gehanteerd.
*B2 zit veel in eieren, lijnzaad (maar dat is misschien niet zo goed voor kinderen), kaas, verrijkte sojamelk (ook hiervan is niet bekend of het op lange termijn misschien toch schadelijk kan zijn voor kinderen), marmite (0,21mg per 3 gram aan broodbeleg), amandelen (0,18 mg per 50 gram).
Infobronnen over voeding en veganistisch opvoeden:
al genoemd:
http://www.vegetarisme.be/php/vegkind.html?menu=new&s=4&ss=2&sss=3http://www.nutritiondata.com/tools/nutrient-searchhttp://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/http://www.veganhealth.org/shhttp://www.vegsource.com/parent/growing_vegans.htmhttp://www.vrg.org/nutshell/kids.htmhttp://www.vegfamily.com/index.htmOver soja en de controverses hierover:
http://www.foodrevolution.org/what_about_soy.htmhttp://www.veganhealth.org/articles/soymessinahttp://www.nealhendrickson.com/mcdougall/020800puphytochemicals.htmJe moet je heel goed inlezen (wat eigenlijk iedere ouder moet doen, vega of niet) en van te voren opschrijven wat je kind zoal dagelijks moet eten. Zo kun je goed zien of hij alles binnenkrijgt. Een bloedtest over een poosje zou ook geen kwaad kunnen (maar again, ik ben van mening dat dat eigenlijk ook bij niet-vega kinderen zou moeten).