Het is nuttig een onderscheid te maken in:
- globeartisjokken in zijn geheel (dat zijn de grote dingen, ideaal om gewoon te koken, dan de blaadjes er af te zuigen, en dan de laatste blaadjes weg te mikken, het hooi weg te mikken en het hart op te eten, nee kiwi, het is niet normaal dat bij de laatste blaadjes het hart mee komt).
- artisjokbodem, die zijn soms te krijgen in blik of in de diepvries, dat is het hart van een globe artisjok, je kunt hem ook zelf verkrijgen door middel van bv de volgende methode maar dan flkker je dus heel veel weg van de artisjok.
- artisjokharten, dan is vaak bodem inclusief zachte blaadjes die eetbaar zijn er op, louter te verkrijgen uit hele jonge kleine artisjokken die ook geen haar/hooi hebben aan de binnenkant, hier nauwelijks te krijgen, maar wel te vinden in pot op olie. In Italiaanse kookboeken hebben ze het vaak over artisjokken die je in zijn geheel kunt eten of zelfs rauw kunt eten, dat gaat dus over hele jonge artisjokken die je hier zelden hebt