Vegatopia Forum

Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Kiwi

Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #60 Gepost op: 09 maart 2010, 08:35:21 »
Je hebt wel een heel toepasselijke avatar Sander! ;D ;)

Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #61 Gepost op: 09 maart 2010, 09:49:37 »
Ja, da's een leuke.
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline @rno

  • *****
  • 2.330
  • Geslacht: Man
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #62 Gepost op: 09 maart 2010, 21:34:36 »
Mag sluikreclame op Vegatopia?
Kip, het meest veelzijdige stukje vrees. Sh*t!

Offline Poek

  • Forumkenner 2006, 2009 en 2011
  • ******
  • 11.928
  • Geslacht: Man
    • dimitri.org
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #63 Gepost op: 09 maart 2010, 21:50:55 »
Alleen als het stiekem is.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #64 Gepost op: 20 maart 2010, 17:23:44 »
Minder kans op botontkalking bij vegetariërs
Uitgegeven: 3 maart 2010 15:18
Laatst gewijzigd: 3 maart 2010 15:18

BRuSSEL - Een vegetarische voeding beschermt het lichaam beter tegen allerlei ziekten zoals botontkalking dan een vleeshoudende voeding. Dat blijkt uit een studie van biometricus Peter Deriemaeker van de Vrije Universiteit Brussel, die woensdag is gepubliceerd.
Proteïnerijk voedsel zoals vlees en zuivel hebben een verzurend effect op het lichaam, terwijl een dieet met veel fruit en groenten eerder een alkalisch of basisch effect heeft.

Dit heeft niets te maken met de zuurtegraad van het voedsel zelf; zo smaakt bijvoorbeeld citroen op zich erg zuur, maar na inname heeft citroen een alkalisch effect op het lichaam.

Vooral eiwitten bevorderen botontkalking. Per gram eiwit gaat naar schatting een milligram calcium verloren, wat kan leiden tot het demineraliseren van botten. Dat verhoogt het risico op heupfracturen of symptomen van lage rugpijn.

Peter Deriemaeker en enkele collega's van de Vrije Universiteit Brussel onderzochten het verschil tussen beide voedingspatronen door een groep vegetariërs te vergelijken met een groep niet-vegetariërs.



http://www.ergogenics.org/sportvoeding56.html#1

Eiwitdieet niet slecht voor botten
(J Nutr. 2009 Nov;139(11):2099-105.)

Een eiwitrijk dieet gaat niet ten koste van het skelet. Dat blijkt uit een dierstudie van de Canadese University of Manitoba die is verschenen in de Journal of Nutrition. Maar het skelet juist sterker maken, dat doet een eiwitrijk dieet ook niet.
 
Steeds meer mensen proberen af te vallen met een eiwitrijk dieet. Bestaat het doorsnee-westerse dieet voor zo'n vijftien energieprocent uit eiwitten, in een beetje eiwitdieet loopt dat percentage op tot 35 procent, dat van vetten en vooral dat van koolhydraten gaat naar beneden. Een eiwitrijk dieet verzadigt, waardoor mensen minder eten. Bovendien zorgt het voor wat meer spiermassa, en verhoogt het de stofwisseling. Door die twee factoren gaat het lichaam meer energie verbruiken.

Onderzoekers weten eigenlijk nog niet zeker of een eiwitrijk dieet veilig is op de langere termijn. Er zijn bijvoorbeeld studies waarin een verhoogde inname van eiwit ten koste gaat van de botmassa. Een eiwitrijk dieet dieet verhoogt de aanmaak van zuren in het lichaam, en dat zou ten koste gaan van de hoeveelheid calcium in je botten. Elke gram eiwit zou je 1 milligram calcium kosten, aldus een populaire theorie in het anti-eiwitkamp.

Daarom zouden vegetariërs verrassend sterke botten hebben. Veel vegetariërs eten nu eenmaal wat minder eiwitten dan normaal. Voorstanders van een hoog-eiwitdieet denken echter dat vegetarische botten sterker zijn omdat vegetariërs meer volle granen, groenten en fruit eten, en daardoor meer bioactieve stoffen binnenkrijgen die het skelet sterker maken.

Met hun dierstudie probeerden de onderzoekers meer helderheid te krijgen over het effect van een eiwitrijk dieet op het skelet. Ze gaven vrouwelijke volwassen ratten 17 maanden achtereen een dieet dat voor 35 procent uit eiwitten bestond [HP]. De extra eiwitten kwamen vooral uit ei-eiwit en melk. Een controlegroep kreeg een dieet dat voor 15 energieprocent uit eiwit bestond [NP].

De HP-dieren hadden ietsiepietsie meer lean body mass, en zo'n vijftig procent minder lichaamsvet. Effecten op de hoeveelheid mineralen in hun botten - de bone mineral content - waren er niet. Omdat de HP-dieren lichter waren, zaten er per kilogram lichaamsgewicht zelfs meer mineralen in hun skelet. Hieronder zie je wat gegevens over het dijbeen [femur] van de dieren. BMD = bone mineral density.



De onderzoekers deden ook proeven met de botten van dode ratten waarmee ze konden zien hoe sterk die botten waren. Zo achterhaalden ze dat de botten van de HP-ratten iets minder snel braken dan de botten van de NP-ratten. Significant waren die verschillen (net) niet.



"The high mixed protein consumption was associated with reduced weight, fat mass, and higher LBM, but no deleterious effects to bone", concluderen de onderzoekers. Dat komt misschien omdat de eiwitten die ze hebben gebruikt vooral uit eieren en zuivel komen, denken ze. In vlees zitten meer aminozuren die het lichaam makkelijker omzetten in zuren, en dus meer calcium onttrekken aan de botten.

Krachtsporters of low-carbers die hun extra eiwitten vooral uit shakes, eieren of kwark halen hoeven zich dus geen zorgen over hun botten te maken, zou je op basis van dit onderzoek zeggen. Maar ook krachtsporters die veel vlees eten hoeven niet wakker te liggen. Krachttraining stimuleert de vorming van botweefsel.


Offline @rno

  • *****
  • 2.330
  • Geslacht: Man
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #65 Gepost op: 20 maart 2010, 22:30:03 »
Zo'n beetje al de grootste en sterkste zoogdieren zijn herbivoren of vruchteneters.
Kip, het meest veelzijdige stukje vrees. Sh*t!

Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #66 Gepost op: 22 maart 2010, 09:54:02 »
Arme ratten.

Noot: zelfs als het onderzoek een enorme opsteker zou zijn voor een vegetarisch dieet, extrapolatie naar wat voor mensen goed is of niet, is een wetenschap op zich. Ratten kunnen bijvoorbeeld niet overgeven, om maar wat te noemen.


Offline willem

  • *****
  • 2.430
  • Geslacht: Man
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #67 Gepost op: 26 maart 2010, 13:10:05 »
Vegetarians 'get fewer cancers'

Citaat
But surprisingly, the researchers also found a higher rate of colorectal cancer - a disease linked with eating red meat - among the vegetarians.


2) Nog belangrijker: De totale kans om te overlijden.


Dit staat wel leuk: de totale kans om te overlijden is 100%  ;D
wees verdraagzaam, oftewel onderdruk je neiging te onderdrukken

Offline Sander

  • ******
  • 5.528
  • Geslacht: Man
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #68 Gepost op: 30 maart 2010, 15:22:12 »
Een eiwitrijk dieet gaat niet ten koste van het skelet. Dat blijkt uit een dierstudie van de Canadese University of Manitoba die is verschenen in de Journal of Nutrition.

Asjeblieft zeg. Ratten hebben een metabolisme dat 6x sneller is (vergeleken met mensen) en ze gaan ook nog eens heel anders met eiwitten om. Ratten kunnen kort gezegd veel beter tegen teveel eiwit dan mensen.





« Laatst bewerkt op: 30 maart 2010, 15:33:01 door Rotten Copscorps »
“it's strange how life makes sense in time...”

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #69 Gepost op: 14 juni 2010, 13:39:03 »
http://www.nu.nl/wetenschap/2269159/vlees-vervroegt-mogelijk-puberteit-bij-meisjes.html



'Vlees vervroegt mogelijk puberteit bij meisjes'
Uitgegeven: 14 juni 2010 10:30
Laatst gewijzigd: 14 juni 2010 11:14

AMSTERDAM – Meisjes die veel vlees eten, raken gemiddeld genomen eerder in de puberteit. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek.
Meisjes die op jonge leeftijd veel vlees en eiwitten binnen krijgen, hebben een relatief grote kans om voor de eerste keer ongesteld te worden voordat ze de leeftijd van 12,5 jaar bereiken.

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Brighton in het wetenschappelijk tijdschrift Public Health Nutrition.

Van de meisjes die gemiddeld meer dan 12 porties vlees per week eten, wordt volgens de wetenschappers 49 procent al op jonge leeftijd ongesteld.

Kinderen die minder dan vier porties vlees per week wegwerken, hebben maar een kans van 35 procent om vervroegd in de puberteit te geraken, zo meldt de Britse krant The Independent.

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door de eetgewoontes van 3000 12-jarige meisjes te vergelijken en in kaart te brengen wanneer de proefpersonen voor de eerste keer ongesteld werden.

Volgens hoofdonderzoekster Imogen Rogers is meer onderzoek nodig om te bepalen of het eten van grote hoeveelheden vlees moet worden afgeraden bij jonge kinderen.

Uit eerdere studies blijkt dat ongesteldheid op jonge leeftijd gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zo zouden meisjes die vroeg ongesteld worden, later mogelijk een hogere kans hebben om borstkanker en hartziektes te ontwikkelen.


Mohan

Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #70 Gepost op: 16 juni 2010, 15:20:30 »
Lijkt me sowieso onverstandig met het idee hoeveel vlees ingespoten is met chemische rommel om bepaalde kwaliteiten te houden.
In sommige levensmiddelen zitten toch ook van die kleurstoffen en andere toevoegingen waar je nacuut ADHD kunt krijgen?
Vlees van nu kan nooit 100% okee zijn naar mijn mening.

Offline Robjee

  • **
  • 22
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #71 Gepost op: 16 april 2011, 23:30:55 »
Lang niets in dit topic gepost, maar het onderwerp blijft interessant. Een selectie van recent onderzoek:

A calorie-restricted vegetarian diet had greater capacity to improve insulin sensitivity compared with a conventional diabetic diet over 24 weeks. The greater loss of visceral fat and improvements in plasma concentrations of adipokines and oxidative stress markers with this diet may be responsible for the reduction of insulin resistance. The addition of exercise training further augmented the improved outcomes with the vegetarian diet.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-5491.2010.03209.x/abstract;jsessionid=77E5C3F2D4E2CDA4A9B7AC964BDC8E25.d01t02

CONCLUSION: This research suggests that the protein DRI for vegetarians consuming less than the expected amounts of animal protein (45% to 50% of total protein) may need to be adjusted from 0.8 to about 1.0 g/kg to account for decreased protein bioavailability.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21167687

Vegetarians exhibit a wide diversity of dietary practices, often described by what is omitted from their diet. When a vegetarian diet is appropriately planned and includes fortified foods, it can be nutritionally adequate for adults and children and can promote health and lower the risk of major chronic diseases. The nutrients of concern in the diet of vegetarians include vitamin B(12), vitamin D, ω-3 fatty acids, calcium, iron, and zinc. Although a vegetarian diet can meet current recommendations for all of these nutrients, the use of supplements and fortified foods provides a useful shield against deficiency. A vegetarian diet usually provides a low intake of saturated fat and cholesterol and a high intake of dietary fiber and many health-promoting phytochemicals. This is achieved by an increased consumption of fruits, vegetables, whole-grains, legumes, nuts, and various soy products. As a result of these factors, vegetarians typically have lower body mass index, serum total and low-density lipoprotein cholesterol levels, and blood pressure; reduced rates of death from ischemic heart disease; and decreased incidence of hypertension, stroke, type 2 diabetes, and certain cancers than do nonvegetarians.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21139125

CONCLUSIONS: Plasma 25(OH)D concentrations were lower in vegetarians and vegans than in meat and fish eaters; diet is an important determinant of plasma 25(OH)D in this British population.
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8000110

Offline Robjee

  • **
  • 22
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #72 Gepost op: 23 april 2011, 00:48:05 »
Inhoud
- Soja en effect op Glycemische Index
- Afzonderlijk effect van rauw en bewerkt fruit op CVA (beroerte)
- Vegetarische voeding verbetert insulineresistentie
- Effect van een drank met een lage zuurgraad op de biobeschikbaarheid van ijzer uit een vegetarische voeding


Evidence from animal and observational studies has supported the beneficial effects of soy intake on glycemic control, but intervention studies in humans have generated mixed results and have not been systematically examined.
There was not a significant overall effect of soy intake on improvements of fasting glucose and insulin concentrations; however, a favorable change in fasting glucose concentrations was observed in studies that used whole soy foods or a soy diet in the subgroup analysis. Evidence for other glycemic variables such as Hb A(1c) and 2-h postchallenge glucose and insulin concentrations was limited because of the small number of trials.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21367951

Prospective cohort studies have shown that high fruit and vegetable consumption is related to a lower risk of stroke. Whether food processing affects this association is unknown. We evaluated the associations of raw and processed fruit and vegetable consumption independently from each other with 10-year stroke incidence and stroke subtypes in a prospective population-based cohort study in the Netherlands.
High intake of raw fruit and vegetables may protect against stroke. No association was found between processed fruit and vegetable consumption and incident stroke

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21427746

A calorie-restricted vegetarian diet had greater capacity to improve insulin sensitivity compared with a conventional diabetic diet over 24 weeks. The greater loss of visceral fat and improvements in plasma concentrations of adipokines and oxidative stress markers with this diet may be responsible for the reduction of insulin resistance. The addition of exercise training further augmented the improved outcomes with the vegetarian diet.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480966

Although there was no effect of low-pH drinks on iron bioavailability in healthy women, their effect on absorption of fortification iron that requires solubilization in dilute acid, such as reduced iron, and in individuals with low gastric acid production, such as older people and individuals with Helicobacter pylori infection, warrants further investigation.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21389184

Offline Robjee

  • **
  • 22
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #73 Gepost op: 29 april 2011, 15:16:03 »
Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies

BACKGROUND: The consumption of dairy products may influence the risk of cardiovascular disease (CVD) and total mortality, but conflicting findings have been reported.

OBJECTIVE: The objective was to examine the associations of milk, total dairy products, and high- and low-fat dairy intakes with the risk of CVD [including coronary heart disease (CHD) and stroke] and total mortality.

DESIGN: PubMed, EMBASE, and SCOPUS were searched for articles published up to February 2010. Of > 5000 titles evaluated, 17 met the inclusion criteria, all of which were original prospective cohort studies. Random-effects meta-analyses were performed with summarized dose-response data. Milk as the main dairy product was pooled in these analyses.

RESULTS: In 17 prospective studies, there were 2283 CVD, 4391 CHD, 15,554 stroke, and 23,949 mortality cases. A modest inverse association was found between milk intake and risk of overall CVD [4 studies; relative risk (RR): 0.94 per 200 mL/d; 95% CI: 0.89, 0.99]. Milk intake was not associated with risk of CHD (6 studies; RR: 1.00; 95% CI: 0.96, 1.04), stroke (6 studies; RR: 0.87; 95% CI: 0.72, 1.05), or total mortality (8 studies; RR per 200 mL/d: 0.99; 95% CI: 0.95, 1.03). Limited studies of the association of total dairy products and of total high-fat and total low-fat dairy products (per 200 g/d) with CHD showed no significant associations.

CONCLUSION: This dose-response meta-analysis of prospective studies indicates that milk intake is not associated with total mortality but may be inversely associated with overall CVD risk; however, these findings are based on limited numbers.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21068345



BACKGROUND: The consumption of dairy products (milk, cheese, and butter) has been positively associated with the risk of ischemic heart disease (IHD), stroke, and total mortality because of the saturated fat content of these products; and protective effects against these outcomes have been attributed to the calcium content and low-fat choices of dairy products. However, robust evidence on the net effect of dairy product consumption on mortality is limited.

OBJECTIVE: The objective was to investigate the association between dairy product consumption and the risk of death (from all causes, IHD, and stroke) in the Netherlands Cohort Study (NLCS).

DESIGN: The NLCS was initiated in 120,852 men and women aged 55-69 y at baseline in 1986. After 10 y of follow-up, 16,136 subjects with complete dietary information had died. Twenty-nine percent (men) and 22% (women) of these deaths were due to IHD or stroke. The validated 150-item food-frequency questionnaire provided detailed information on dairy products.

RESULTS: Multivariate survival analyses following a case-cohort approach showed only a few statistically significant, but mostly weak, associations. A slightly increased risk of all-cause and IHD mortality was found for both butter and dairy fat intake (per 10 g/d; rate ratio(mortality): 1.04; 95% CI: 1.01, 1.06) only in women. Fermented full-fat milk was inversely associated with all-cause and nonsignificantly with stroke mortality in both sexes.

CONCLUSIONS: The role of dairy product consumption in mortality generally appeared to be neutral in men. In women, dairy fat intake was associated with slightly increased all-cause and IHD mortality. More research is warranted on a possible protective effect of fermented milk on stroke mortality.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21270377

Offline eno2

  • ****
  • 758
  • Geslacht: Man
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #74 Gepost op: 29 april 2011, 17:01:04 »
Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies

BACKGROUND: The consumption of dairy products may influence the risk of cardiovascular disease (CVD) and total mortality, but conflicting findings have been reported.

OBJECTIVE: The objective was to examine the associations of milk, total dairy products, and high- and low-fat dairy intakes with the risk of CVD [including coronary heart disease (CHD) and stroke] and total mortality.

DESIGN: PubMed, EMBASE, and SCOPUS were searched for articles published up to February 2010. Of > 5000 titles evaluated, 17 met the inclusion criteria, all of which were original prospective cohort studies. Random-effects meta-analyses were performed with summarized dose-response data. Milk as the main dairy product was pooled in these analyses.

RESULTS: In 17 prospective studies, there were 2283 CVD, 4391 CHD, 15,554 stroke, and 23,949 mortality cases. A modest inverse association was found between milk intake and risk of overall CVD [4 studies; relative risk (RR): 0.94 per 200 mL/d; 95% CI: 0.89, 0.99]. Milk intake was not associated with risk of CHD (6 studies; RR: 1.00; 95% CI: 0.96, 1.04), stroke (6 studies; RR: 0.87; 95% CI: 0.72, 1.05), or total mortality (8 studies; RR per 200 mL/d: 0.99; 95% CI: 0.95, 1.03). Limited studies of the association of total dairy products and of total high-fat and total low-fat dairy products (per 200 g/d) with CHD showed no significant associations.

CONCLUSION: This dose-response meta-analysis of prospective studies indicates that milk intake is not associated with total mortality but may be inversely associated with overall CVD risk; however, these findings are based on limited numbers.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21068345



BACKGROUND: The consumption of dairy products (milk, cheese, and butter) has been positively associated with the risk of ischemic heart disease (IHD), stroke, and total mortality because of the saturated fat content of these products; and protective effects against these outcomes have been attributed to the calcium content and low-fat choices of dairy products. However, robust evidence on the net effect of dairy product consumption on mortality is limited.

OBJECTIVE: The objective was to investigate the association between dairy product consumption and the risk of death (from all causes, IHD, and stroke) in the Netherlands Cohort Study (NLCS).

DESIGN: The NLCS was initiated in 120,852 men and women aged 55-69 y at baseline in 1986. After 10 y of follow-up, 16,136 subjects with complete dietary information had died. Twenty-nine percent (men) and 22% (women) of these deaths were due to IHD or stroke. The validated 150-item food-frequency questionnaire provided detailed information on dairy products.

RESULTS: Multivariate survival analyses following a case-cohort approach showed only a few statistically significant, but mostly weak, associations. A slightly increased risk of all-cause and IHD mortality was found for both butter and dairy fat intake (per 10 g/d; rate ratio(mortality): 1.04; 95% CI: 1.01, 1.06) only in women. Fermented full-fat milk was inversely associated with all-cause and nonsignificantly with stroke mortality in both sexes.

CONCLUSIONS: The role of dairy product consumption in mortality generally appeared to be neutral in men. In women, dairy fat intake was associated with slightly increased all-cause and IHD mortality. More research is warranted on a possible protective effect of fermented milk on stroke mortality.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21270377

Het verbaast me. Maar wat is de rating van deze onderzoeken? In de tekst zelf wordt gezegd dat het gaat om kleine populaties.
Maar het lijkt me dat de gevaren niet in de eerste plaats van zuivel komen, maar van vlees en van bewerkte en getransformeerde en hittebereidde dierlijke vetten.
Eet wat best is voor de planeet.

Offline eno2

  • ****
  • 758
  • Geslacht: Man
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #75 Gepost op: 29 april 2011, 17:04:29 »

Heeft iemand voor mij een korte samenvatting in het Nederlands.

Zoiets als: vegetariërs zijn supermensen en leven eeuwig, gezond en gelukkig

Ik, nadat ik al die studies gelezen heb. Wacht dus maar even, een maand of twee of zo
Eet wat best is voor de planeet.

Offline Robjee

  • **
  • 22
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #76 Gepost op: 30 april 2011, 17:26:59 »
Citaat
Het verbaast me. Maar wat is de rating van deze onderzoeken? In de tekst zelf wordt gezegd dat het gaat om kleine populaties.
Het beperkt aantal studies betreft de totale inname van zuivel en mortaliteit (eerste onderzoek). Voor de relatie met hart- en vaatziekten zijn er meer onderzoeken aanwezig.
In ieder geval blijkt hieruit dat het niet aannemelijk is dat het gebruik van zuivel gepaard gaat met hart- en vaatziekten of een hogere mortaliteit.

Citaat
Maar het lijkt me dat de gevaren niet in de eerste plaats van zuivel komen, maar van vlees en van bewerkte en getransformeerde en hittebereidde dierlijke vetten.
Inderdaad lijkt zuivel niet de boosdoener.
Om nu met de vinger naar vlees te wijzen vind ik gevaarlijk. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vlees en het soort vlees dat er gegeten wordt.
Wel verhogen transvetten het risico op hart- en vaatziekten. De hoeveelheid transvetten in de Nederlandse voeding is echter drastisch gedaald.

CONCLUSIONS: Consumption of processed meats, but not red meats, is associated with higher incidence of CHD and diabetes mellitus. These results highlight the need for better understanding of potential mechanisms of effects and for particular focus on processed meats for dietary and policy recommendations.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20479151

In conclusion, lean red meat, trimmed of visible fat, which is consumed in a diet low in saturated fat does not increase cardiovascular risk factors (plasma cholesterol levels or thrombotic risk factors).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15927927

Offline Robjee

  • **
  • 22
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #77 Gepost op: 08 mei 2011, 16:20:51 »
Vegetarian diets in children and adolescents

A well-balanced vegetarian diet can provide for the needs of children and adolescents. However, appropriate caloric intake should be ensured and growth monitored. Particular attention should be paid to adequate protein intake and sources of essential fatty acids, iron, zinc, calcium, and vitamins B12 and D. Supplementation may be required in cases of strict vegetarian diets with no intake of any animal products. Pregnant and nursing mothers should also be appropriately advised to ensure that the nutritional needs of the fetus and infant are adequately met. Recommendations are provided. Adolescents on restricted vegetarian or other such diets should be screened for eating disorders.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2912628/pdf/pch15303.pdf

Offline Robjee

  • **
  • 22
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #78 Gepost op: 30 mei 2011, 12:43:41 »
Farmer B, Larson BT, Fulgoni VL 3rd, Rainville AJ, Liepa GU. A vegetarian dietary pattern as a nutrient-dense approach to weight management: an analysis of the national health and nutrition examination survey 1999-2004. J Am Diet Assoc. 2011 Jun;111(6):819-27.

Abstract
BACKGROUND: Population-based studies have shown that vegetarians have lower body mass index than nonvegetarians, suggesting that vegetarian diet plans may be an approach for weight management. However, a perception exists that vegetarian diets are deficient in certain nutrients.

OBJECTIVE
To compare dietary quality of vegetarians, nonvegetarians, and dieters, and to test the hypothesis that a vegetarian diet would not compromise nutrient intake when used to manage body weight.

DESIGN
Cross-sectional analysis of National Health and Nutrition Examination Survey (1999-2004) dietary and anthropometric data. Diet quality was determined using United States Department of Agriculture's Healthy Eating Index 2005. Participants included adults aged 19 years and older, excluding pregnant and lactating women (N=13,292). Lacto-ovo vegetarian diets were portrayed by intakes of participants who did not eat meat, poultry, or fish on the day of the survey (n=851). Weight-loss diets were portrayed by intakes of participants who consumed 500 kcal less than their estimated energy requirements (n=4,635). Mean nutrient intakes and body mass indexes were adjusted for energy, sex, and ethnicity. Using analysis of variance, all vegetarians were compared to all nonvegetarians, dieting vegetarians to dieting nonvegetarians, and nondieting vegetarians to nondieting nonvegetarians.

RESULTS
Mean intakes of fiber, vitamins A, C, and E, thiamin, riboflavin, folate, calcium, magnesium, and iron were higher for all vegetarians than for all nonvegetarians. Although vegetarian intakes of vitamin E, vitamin A, and magnesium exceeded that of nonvegetarians (8.3±0.3 vs 7.0±0.1 mg; 718±28 vs 603±10 μg; 322±5 vs 281±2 mg), both groups had intakes that were less than desired. The Healthy Eating Index score did not differ for all vegetarians compared to all nonvegetarians (50.5±0.88 vs 50.1±0.33, P=0.6).

CONCLUSIONS
These findings suggest that vegetarian diets are nutrient dense, consistent with dietary guidelines, and could be recommended for weight management without compromising diet quality.

Offline eno2

  • ****
  • 758
  • Geslacht: Man
Re:Wetenschappelijk onderzoek naar vegetarisme
« Reactie #79 Gepost op: 31 mei 2011, 04:44:04 »
Citaat
CONCLUSIONS
These findings suggest that vegetarian diets are nutrient dense, consistent with dietary guidelines, and could be recommended for weight management without compromising diet quality.

rare conclusie

veel te breed, het hele spectrum van vegetarisme
Eet wat best is voor de planeet.