Dat kun je overal vinden. Ík bepaal dat niet, het is gewoon zo. Dat jij/jullie dat niet [willen] weten, daar kan ik niets aan doen en ik krijg een beetje genoeg van die ruziezoekende sfeer die om deze discussie hangt. Ben jij dan van mening dat een vegetariër wel producten zou eten van gedode dieren?
Kijk ook maar eens op de site van de NVB om maar eens iets te noemen. Daar staat o.a. het volgende:'Er bestaan ook verborgen ingrediënten die afkomstig zijn van gedode dieren, zoals dierlijk stremsel in kaas, gelatine in snoep en bepaalde E-nummers in producten. Bij voeding divers vind je een overzicht van verdachte E-nummers en een uitgebreide lijst van 'goed' en 'fout' snoep
en
'De volgende producten zijn niet toegelaten bij het gebruik van het Vegetarisch Keurmerk:
1.Diervlees (gevogelte, vlees, vis, schelpdieren).
2.Ingrediënten afkomstig uit vlees of beenderen (in soepen, sauzen of andere gerechten).
3.Dierlijk vet (met uitzondering van melkvet), braadboter en braadvet, of margarine die visolie of soortgelijke producten bevat, bijvoorbeeld in gebak, deegwaren of pasta's, bij frituren en bakken, voor het invetten van bakvormen en blikken of enig ander gebruik.
4.Gelatine, aspic, andere geleermiddelen van dierlijke herkomst.
5.Koninginnegelei.
6.Andere producten met ingrediënten die verkregen zijn uit (bij)producten van het slachthuis.
7.Eieren afkomstig van kippen die in legbatterijen worden gehouden.
Specifieke ingrediënten:
Kaas:wordt gebruikelijk bereid met stremsel uit kalvermagen, en is derhalve niet toegestaan, terwijl vegetarische kaas, bereid met plantaardig of microbiëel stremsel, wel toegestaan is.
Oliën en vetten:moeten van plantaardige herkomst zijn. Margarine kan stoffen bevatten, die uit dierlijke vetten bereid zijn, vitamine A en E die met gelatine gestabiliseerd zijn, of Vitamine D afkomstig uit lanoline van geslachte schapen - deze ingrediënten zijn niet toegestaan.
Honing:is toegestaan. Niet toegestaan voor producten die als 'veganistisch' of '100% plantaardig' gekenmerkt worden.
Vruchtensappen:kunnen eventueel met gelatine geklaard zijn. In dat geval niet toegestaan.
Alcoholische dranken en azijn:kunnen eventueel met gelatine, ei-eiwit afkomstig van kippen in legbatterijen, vislijm (afkomstig van de steur) of chitine (gemalen kreeften- of krabbenpantsers) geklaard zijn. In die gevallen niet toegestaan.
Wei:alleen toegestaan indien afkomstig van de bereiding van kaas met plantaardig of microbiëel stremsel.
Worcestershiresaus:bevat vaak ansjovis, dient gecontroleerd te worden.
Additieven:dienen gecontroleerd te worden op mogelijke dierlijke bestanddelen.
'