Hoi Mike en welkom op het forum. Het is goed dat je, als beginnend vegetariër, je eetpatroon analyseert en om advies vraagt. Bedenk bij het lezen van de adviezen - ook de mijne - dat wij geen voedingsexperts zijn. Ik herhaal in ieder geval slechts dat wat ik vaak genoeg heb gehoord
Met dat in het achterhoofd: zo te horen heb je de meest voor de hand liggende commentaren op vegetarisme al gehoord. Als je gevarieerd eet, dan is er echter niets aan het handje. Kijk vooral eens bij het Voedingscentrum - de links van Hizikigrrl.
Ik ben een beginnend vegetariër. Maar hoe zie je of hoe merk ik dat ik niet voldoende B12 en/of ijzer binnen heb? Ik eet wel gevarieerd, maar hoe kan je jezelf controleren of wat zijn de eerste symptomen? (hopenlijk is deze vraag niet nodig, maar beter te vroeg dan te laat vragen hé..)
Als je gevarieerd genoeg eet, dan zou je geen probleem met B12 of ijzer moeten hebben. Veganisten (die ook geen zuivel of eieren tot zich nemen) wordt aangeraden B12-pillen te slikken, voor 'gewone' vegetariërs is dat niet nodig. Het is in ieder geval aan te raden veel ijzerrijke groenten, zoals tomaten en broccoli, te eten (spinazie bevat, ondanks de reputatie, nauwelijks ijzer).
En ik ken 2 vegetariërs, die zien beide bleek. Word ik ook bleek?
Nee hoor, als je verder je levenspatroon niet verandert, zou vegetarisme je niet bleek moeten maken. Dat zou een mooie boel zijn...
Mijn vader zei ook dat ik meer groenten ga moeten eten. Moet een vegetariër eigenlijk meer groenten eten dan een 'vleeseter', zoals hij zegt? En welke groenten zijn het best aan te raden, of is het al gelijk?
Meer groente is een goed advies. Vitamine C helpt ook bij de opname van bijvoorbeeld ijzer. Zorg voor lekker veel variatie in groenten en peulvruchten - ook omdat het gewoon lekker is.