Kaviaar lijkt me inderdaad niet vegetarisch aangezien de vis wordt gedood om de eitjes te oogsten.
Site:
http://nl.vivat.be/thuis/eten/article.asp?pageid=473Het grote probleem is de zeldzaamheid van de steur, die maakt dat kaviaar een erg duur en exclusief voedingsmiddel blijft. De schaarste heeft vooral te maken met overbevissing in het verleden, pollutie, een arbeidsintensieve productiemethode en het feit dat de steur al een redelijke leeftijd moet bereiken eer de kaviaar "geoogst" kan worden.
Bijkomend probleem is dat de vis gedood moet worden om de kaviaar te kunnen "oogsten" en er dus per vis slechts één opbrengst mogelijk is. Men heeft inmiddels al heel wat onderzoek gevoerd om een methode te bekomen waarbij de steur niet sterft door de "oogst" en men is naarstig op zoek naar adequate kweekmethodes om de steur net als andere vissoorten te kweken op zogenaamde visboerderijen ("fish farms").
Verder bestaat kaviaar uit nog onbevruchte eitjes, maar aangezien de vis gedood moet worden is het niet vegetarisch. Normaal worden de eitjes door de vis voor het normale bevruchtingsproces in de rivier geschoten. Als de vis niet gedood zou hoeven worden, zou het naar mijn inziens gelijk staan aan een ei van bijvoorbeeld een kip.