Vegatopia Forum

Toetjes, desserts, taarten, koekjes, gebak.

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #100 Gepost op: 24 juli 2003, 00:53:37 »
En het Bananenbrood kan ook doorgaan voor cake en is superlekker! 8)

Nog wat tips voor het bananenbrood: laat de bovenkant niet te hard worden, dat is niet zo smakelijk. En de cake moet vochtig zijn, niet droog! Wel stevig, het moet gewoon te snijden zijn.


Offline Draek

  • ******
  • 4.449
  • Geslacht: Man
    • Geen dier voor plezier! Stop het circus!
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #101 Gepost op: 24 juli 2003, 01:08:32 »
bedankt voor de tip,

3 erg rijpe bananen
het sap van 1 citroen
100 gr plantaardige margarine
125 gr oersuiker
150 gr volkorenmeel
½ theel zout
½ theel zuiveringszout
evt. 125 gr fijngehakte dadels
evt. 125 gr noten, geroosterde zonnebloempitten of kokos

Dat is het recept van de NVV van benanenbrood. Wat is nou weer oersuiker? En maakt het uit of je olie gebruikt ipv plantaardige margarine?
Stem op de Partij voor de Dieren

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #102 Gepost op: 24 juli 2003, 01:17:29 »
Dat is het recept van de NVV van benanenbrood. Wat is nou weer oersuiker? En maakt het uit of je olie gebruikt ipv plantaardige margarine?


Oersuiker is in de biowinkel te krijgen. Van gedroogd suikerrietsap ofzoiets, zitten nog veel mineralen in. Gewoon te vervangen door suiker, hoewel oersuiker een wat andere smaak heeft, wat krachtiger ;D.

In mijn bananenbroodrecept gebruik ik olijfolie, ik denk dat het hier ook wel in kan. De recepten lijken op elkaar. Ik zou zeker noten in de cake doen! Paranoten/Braziliaanse noten zijn er erg lekker in, walnoten ook. Maak het iets minder geitenwollensokkerig dan met zonnebloempitten (sowwy).

Als je toch 'mijn' bananenbrood-recept wilt gebruiken (doen zoooo lekker! ;D), kun je de honing denk ik wel vervangen door agavesiroop en of/maple syrup.
« Laatst bewerkt op: 24 juli 2003, 01:17:46 door Hizikigrrrl »

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #103 Gepost op: 24 juli 2003, 01:20:00 »
Ohja, let erop dat je niet een te groot bakblik gebruikt! Dan krijg je zo'n platte cake, want het zal niet veel rijzen.


Offline Draek

  • ******
  • 4.449
  • Geslacht: Man
    • Geen dier voor plezier! Stop het circus!
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #104 Gepost op: 24 juli 2003, 14:59:19 »
Ik heb volkorenmeel nodig. Ik heb alleen tarwebloem in huis, kan dat ook?
Stem op de Partij voor de Dieren

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #105 Gepost op: 24 juli 2003, 17:05:05 »
Ik heb volkorenmeel nodig. Ik heb alleen tarwebloem in huis, kan dat ook?


Dan wordt het iets meer cakeachtig en minder broodachtig waarschijnlijk, omdat het deeg meer vloeibaar wordt: volkorenmeel neemt meer vocht op dan tarwebloem. Ik zou dan met 2,5 banaan en iets minder citroensap beginnen, dan checken of het deeg niet te vloeibaar is en zoniet de rest banaan en rest citroensap er nog bij doen, is het deeg te vloeibaar, iets meer bloem erbij.
,,,,فلافل

Offline Draek

  • ******
  • 4.449
  • Geslacht: Man
    • Geen dier voor plezier! Stop het circus!
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #106 Gepost op: 24 juli 2003, 17:23:52 »
Ik heb volkorenmeel nodig. Ik heb alleen tarwebloem in huis, kan dat ook?
Dan wordt het iets meer cakeachtig en minder broodachtig waarschijnlijk, omdat het deeg meer vloeibaar wordt: volkorenmeel neemt meer vocht op dan tarwebloem. Ik zou dan met 2,5 banaan en iets minder citroensap beginnen, dan checken of het deeg niet te vloeibaar is en zoniet de rest banaan en rest citroensap er nog bij doen, is het deeg te vloeibaar, iets meer bloem erbij.

Ik heb het niet zo gedaan, maar dat is voor de volgende keer wel.
De 'cake' zit nu af te koelen.
Stem op de Partij voor de Dieren

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #107 Gepost op: 24 juli 2003, 21:55:30 »
En?????

Offline Draek

  • ******
  • 4.449
  • Geslacht: Man
    • Geen dier voor plezier! Stop het circus!
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #108 Gepost op: 24 juli 2003, 23:26:29 »
En?????
Tsja, ehm....redelijk. Ziet een beetje raar eruit. Buitenkant ziet er goed uit, binnenkant ziet er wat 'grijs'-achtig uit. Maar hij smaakt wel redelijk als dat de goede smaak wel is :)

Stem op de Partij voor de Dieren

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #109 Gepost op: 24 juli 2003, 23:28:51 »
Citaat
Tsja, ehm....redelijk. Ziet een beetje raar eruit. Buitenkant ziet er goed uit, binnenkant ziet er wat 'grijs'-achtig uit. Maar hij smaakt wel redelijk als dat de goede smaak wel is :)

Toen ik de bananencake van Dick maakte, die volgens mij erg op het bananenbrood lijkt (maar zonder noten en dadels), was ie ook grijzig, maar de 1e dag was ie nog al losjes, en na een nacht veel steviger en cakeachtiger en lekkerder
« Laatst bewerkt op: 24 juli 2003, 23:29:08 door Selly »
,,,,فلافل

femke

Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #110 Gepost op: 24 juli 2003, 23:39:38 »
En?????
binnenkant ziet er wat 'grijs'-achtig uit.

Klopt, dat had ik ook. Heb je er wel voldoende nootjes ingedaan? Die maken het binnenste juist lekker.

edit: het verschil met die bananencake, is dat er minder vet (boter/ olie) en geen suiker (wel wat honing) inzit. Hierdor heeft ´ie een wat andere structuur (geen cake meer te noemen, blijft ook vrij klein). Of ws dat bij die cake van Dick ook zo?
« Laatst bewerkt op: 24 juli 2003, 23:41:57 door femke »

Offline Draek

  • ******
  • 4.449
  • Geslacht: Man
    • Geen dier voor plezier! Stop het circus!
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #111 Gepost op: 24 juli 2003, 23:41:29 »
En?????
binnenkant ziet er wat 'grijs'-achtig uit.

Klopt, dat had ik ook. Heb je er wel voldoende nootjes ingedaan? Die maken het binnenste juist lekker.

geen nootjes zaten erin. Dit was maar even een 'testje'. Morgen ga ik nog eens proberen. Alleen dan met nootjes ofzo.
Stem op de Partij voor de Dieren

Offline Draek

  • ******
  • 4.449
  • Geslacht: Man
    • Geen dier voor plezier! Stop het circus!
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #112 Gepost op: 25 juli 2003, 12:57:30 »
Ik ga maar even volkorenmeel halen en wat noten.

Zijn 'Paranoten/Braziliaanse noten' ook verkrijgbaar bij de AH?

Ik had vorige keer de margarine vervangen met olie. Wel in dezelfde verhouding dus (100 gr olie). Maar volgens mij was dit iets te veel? Moet ik dit in een andere verhouding doen?

Stem op de Partij voor de Dieren

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #113 Gepost op: 25 juli 2003, 13:43:41 »
Zijn 'Paranoten/Braziliaanse noten' ook verkrijgbaar bij de AH?

volgens mij niet, maar ik weet het niet zeker.. anders andere noten kopen?

Citaat
Ik had vorige keer de margarine vervangen met olie. Wel in dezelfde verhouding dus (100 gr olie). Maar volgens mij was dit iets te veel? Moet ik dit in een andere verhouding doen?

Margarine bestaat deels ook uit water; olie is veel vetter, dus het lijkt me wel dat je wat minder olie nodig hebt, beetje uitproberen ofzo
« Laatst bewerkt op: 25 juli 2003, 13:44:01 door Selly »
,,,,فلافل

femke

Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #114 Gepost op: 25 juli 2003, 13:55:16 »
Zijn 'Paranoten/Braziliaanse noten' ook verkrijgbaar bij de AH?

volgens mij niet, maar ik weet het niet zeker.. anders andere noten kopen?


Paranoten zijn die grote witte,  een beetje melige, noten met een bruin schilletje die in de meeste melanges zitten, en die meestal overblijven omdat veel mensen ze niet lekker vinden. Ik zou andere noten nemen: bijv. walnoten en pecannoten of zoiets
« Laatst bewerkt op: 25 juli 2003, 13:55:58 door femke »

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #115 Gepost op: 25 juli 2003, 14:09:16 »

Paranoten zijn die grote witte,  een beetje melige, noten met een bruin schilletje die in de meeste melanges zitten, en die meestal overblijven omdat veel mensen ze niet lekker vinden.

Tssk, die mensen hebben gewoon geen smaak! ;D

Offline Draek

  • ******
  • 4.449
  • Geslacht: Man
    • Geen dier voor plezier! Stop het circus!
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #116 Gepost op: 25 juli 2003, 14:34:23 »
maar walnoten gekocht. De cake is trouwens ook een beetje taai van binnen. En beetje spijsachtig. Hij was ook een beetje bruingekleurd, dus heb deze misschien iets te lang erin gelaten. (uurtje of langer). Vond hem zo zacht.

Heb maar even volkoren tarwemeel gehaald van ekoland.
« Laatst bewerkt op: 25 juli 2003, 14:35:52 door Dragonfly »
Stem op de Partij voor de Dieren

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #117 Gepost op: 25 juli 2003, 15:14:31 »
Ok, nog even voor de mutsen onder ons  ::):

Baking soda = calciumcarbonaat
Baking powder = bakpoeder (wijnsteenzuur enzo?)


Heb ik dit goed??
En is calciumcarbonaat alleen bij de apotheker te verkrijgen?

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #118 Gepost op: 25 juli 2003, 16:26:59 »

Baking soda = calciumcarbonaat
Baking powder = bakpoeder (wijnsteenzuur enzo?)

Baking soda = natriumbicarnonaat (zuiveringszout), dubbelkoolzure
soda. ja, in ieder geval bij drogist te koop

Bakpoeder bevat een aantal stoffen, meestal natriumcarbonaat en een voedingszuur. Bij bv Oetker bakpoeder  is het voedingszuur difosfaat, bij wijnsteenbakpoeder is het zuur wijsteen, waardoor het fosfaatvrij is.

Of de Amerikanen bak poeder baking powder noemen weet ik niet maar
hier http://users.rcn.com/sue.interport/food/bakgsoda.html#bakingsoda staat nog een hoop scheikundige uitleg.
« Laatst bewerkt op: 25 juli 2003, 16:27:48 door Selly »
,,,,فلافل

willem1940

Re:Veganistische cake of taart
« Reactie #119 Gepost op: 25 juli 2003, 16:35:59 »
Nee, ik geloof dat Calciumcarbonaat gewone ketelsteen is.

Bakpoeder is meest op basis van natriumwaterstofcarbonaat, ook wel "dubbel-koolzure soda", Natrium-bicarbonaat; de samenstelling kan iets variëren.

O.a AH heeft dat vast wel liggen.

Een ander bakpoeder is ammonium-carbonaat (wordt onder andere in eierkoeken gebruikt). Goed af-bakken, voor de ammoniak-dampen. Ik kom het niet vaak (meer) tegen, hoewel het in bakkerijen wel tamelijk wordt gebruikt.

Wijnsteen is kaliumwaterstoftartraat, ik denk dat je daarvoor toch naar de drogist moet, hoewel wijnsteen(zuur)  ook in sommige bakpoeders wel is opgenomen.