Kristalsuiker behoort samen met onder meer witbrood en aardappelen tot de zogenaamde ‘snelle koolhydraten’ met een ‘hoge ‘glycolchemische index’. Deze koolhydraten worden in het lichaam snel omgezet tot glucose en veroorzaken een snelle stijging van het bloedsuikerspiegel. De alvleesklier reageert hierop door het hormoon insuline te produceren die de bloedsuikerspiegel laat zakken. Als er door en hoge inname van ‘snelle koolhydraten’ voortdurend veel insuline in het bloed circuleert, kan het lichaam daar ongevoelig voor worden. Het hormoon insuline dat wordt afgegeven bij consumptie van suiker zorgt er tevens voor dat suiker je weefsels in kan of wordt opgeslagen in vet.
• Suiker tast je gebit aan
• In diverse onderzoeken is suiker in verband gebracht met hartproblemen.
• Suiker is in verschillende wetenschappelijke onderzoeken in verband gebracht met KANKER(o.a darmkanker borstkanker en leukemie)
• Suiker versnelt het verouderingsproces. Suiker veroorzaakt na consumptie een storm van vrije zuurstof radicalen. Vrije radicalen veroorzaken in grote hoeveelheden schade aan het DNA en spelen een grote rol bij het ontstaan van hart en vaatziekten en kanker. Er worden vitaminen en mineralen aan je lichaam onttrokken. Een deel van de schade kan worden voorkomen door het eten van voedingsmiddelen met veel antioxidanten (verschillende groenten fruit).
• Suiker veroorzaakt overgewicht. Het probleem bij suiker is dat je het zo makkelijk weg krijgt (een colaatje een siroopje of een koekje) Omdat er langzaam verzadiging optreedt wat bijvoorbeeld wel het geval is bij voedingsmiddelen met vet.
• Suiker verhoogt het slechte cholesterol (LDL)
• Suiker zorgt voor en zwakkere weerstand. Doordat de consumptie van suiker je al snel een vol gevoel geeft krijg je zo minder snel gezonde voedingsmiddelen binnen.
• Suiker zorgt langzaam voor verval van al je organen.
http://www.devoedingswijzer.nl/Losse20teksten/SuikerZoet.html