Ja, zo'n enorm melkoverschot is er. Nog steeds. En dankzij Europa en haar subsidiepotjes blijft dat nog wel even zo.
Grappig, dit artikel stond juist de dag dat jij dit postte in de Volkskrant:
Melkplas en boterberg verdwenen
de Volkskrant, Voorpagina, 13 juli 2007 (pagina 01)
Van onze verslaggever Olav Velthuis
Voor het eerst sinds 1968 geen melksteun uit Brussel.
Zuivelvraag uit Azië drijft prijzen op wereldmarkt op.
Aanbod houdt vraag niet bij.
Marktprijs kaas stijgt
Nieuwe Niedorp De melkplassen en boterbergen van Europa behoren tot het verleden. Voor het eerst in bijna veertig jaar hoeven Nederlandse melkboeren niet in Brussel voor subsidie aan te kloppen. De prijzen op de wereldmarkt stijgen zo snel, dat zij op eigen benen kunnen staan. Dat zeggen de melkveehouders, het Productschap Zuivel en de landbouworganisatie LTO Nederland.
‘De stemming is euforisch’, zegt Klaas Johan Osinga, beleidsadviseur van LTO Nederland. ‘Vroeger werd de zuivelsector beheerst door Brussel. Vanaf nu zal dat door de vrije markt gebeuren.’ In opkomende economieën zoals China stijgt de vraag naar zuivel sterk. Tegelijkertijd stagneert het aanbod, onder meer door aanhoudende droogte in Australië.
‘De wereldmarkt was altijd een overschottenmarkt’, zegt Henk van der Steege, een van de grootste melkveehouders van het land. Vorige maand opende Van der Steege een bedrijf voor vijfhonderd koeien in de Noordoostpolder. ‘Nu gaan we naar een tekortsituatie’, zegt Willem Koops van het Productschap Zuivel. ‘De wereldvraag stijgt sneller dan het aanbod. In Europa zijn de pakhuizen voor melkpoeder en boter al helemaal leeg.’ De prijs voor boter was sinds 1989 niet meer zo hoog.
In de winkel merkt de consument daar nog weinig van, maar de Nederlandse boeren profiteren er al wel van. LTO Nederland wil dat de melkquota, die de Nederlandse productie sinds 1984 aan banden legden, de komende jaren geleidelijk worden afgeschaft.
Volgens Osinga kan het zelfs gebeuren dat boeren voor hun melkproductie dit jaar geld moeten overmaken naar Brussel in plaats van andersom. ‘Als zij meer produceren dan het quotum dat zij hebben, moeten ze zogenoemde superheffing betalen.’ Vorig jaar bedroeg die superheffing voor Nederlandse boeren 9 miljoen euro.
Melkboeren krijgen wel nog ruime steun uit Brussel voor het uitvoeren van enkele maatschappelijke taken, als het beheer van het landschap, het waken over de voedselveiligheid en het dierenwelzijn. Die steun – gemiddeld 20 duizend euro per boerderij – is niet gekoppeld aan de productie.
Van de Nederlandse melkproductie belandt slechts 20 procent in melkpakken. De rest wordt omgezet in boter, kaas of melkpoeder en merendeels geëxporteerd.