Rose Elliot is zo'n beetje
the godmother of vegetarian cooking in Engeland. Al sinds haar negende aan het experimenteren met de vegetarische keuken, auteur van stapels vegetarische kookboeken en boegbeeld van de Britse Vegetarian Society. Een tijdje terug verscheen de Nederlandse versie van haar laatste boek: Vegetarische Superchef. En dat is er weer eentje om van te watertanden.
Elliot weet als geen ander dat vegetari�rs anno nu echt niet meer blij worden van suffe tofu-linzen-schotels of de zoveelste vegetarische lasagne. Niet dat ze met met een grote boog om 'klassieke vegetarische ingredi�nten' als tofu, tempeh en linzen heen loopt, maar ze weet er altijd wel weer een fris accent of bijzondere twist aan te geven. Zelf zegt ze dat ze snel op bestaande gerechten raakt uitgekeken en dat ze daarom al gauw aan het experimeteren slaat om nieuwe smaken te cre�ren. "Ik probeer iets net zo lang tot de smaak goed is en dan begin ik weer aan iets nieuws." En dat leidt tot creaties als Gegrilde ananas met palmsuiker en cr�me fra�che, Quinoa-druivensalade met honingdressing en geroosterde amandelen en Zachte polenta met prei en gorgonzola.
In Vegetarische Superchef probeert ze aan veel verschillende wensen tegemoet te komen. Er zijn hoofdstukken over etentjes met vrienden, gerechten die je bij feestelijke gelegenheden kunt serveren en ook aan dineren 'al fresco' is een hoofdstuk gewijd. Verder: 'slanke ' gerechten, snelle gerechten, gerechten uit de wereldkeuken en klassiekers in een nieuw jasje.
Op de foto's in het boek ziet het er allemaal ook nog eens geweldig uit. Dat bezorgt me dan wel weer een beetje de kriebels. Want ik kan er natuurlijk donder op zeggen dat ik het nooit zo nonchalant, maar toch perfect op een bord gedrapeerd krijg nadat ik een uur in de keuken heb staan zwoegen.
Vegetarische superchef
Rose Elliot
Paperback, 192 pag.
Culinaire Boekerij
ISBN: 9021543680
Prijs: € 22,95