Waarom moet je van granen de volkoren variant eten, ...
Je 'moet' dat niet, maar het is wel gezond omdat het meer verschillende stoffen bevat (o.a. meer vezels) en daarom gezonder is. Maar volkoren betekend nog niet onbewerkt. Volkorenbrood, volkorenpasta, ... groeit nu eenmaal niet aan bomen. Wij eten bijna allemaal producten die wel zijn gebakken, gemaald, gezeefd, gesneden, ... of op een andere manier bewerkt zijn.
... is het beter om vruchten te eten en niet vruchtensap te drinken ...
Dat wordt beweerd maar onlangs heb ik weer iets anders vernomen. En ik ben geneigd om te geloven dat het verschil tussen een vers fruit of het vers geperst sap van datzelfde fruit bijna even gezond is en het grootste verschil hem in de hoeveelheden vezels zit. Je moet een appel natuurlijk niet vergelijken met het mierenzoete heldere drankje dat de meeste mensen kennen als appelsap.
maar wordt dat bij vet niet aangeraden?
Hoewel variatie heel belangrijk is en bepaalde voedingsstoffen beter opgenomen worden in combinatie met anderen (of net slechter opgenomen worden) is een lichaam niet zo 'slim' dat het een stof beoordeeld op zijn 'graad van bewerking'.