Vegatopia Forum

Vegetarische kaas, de Vegatopia kaaslijst

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Nick

  • ****
  • 578
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #60 Gepost op: 29 november 2005, 18:11:06 »
Ik begrijp je wel, ik eet ook kaas...
Maar m'n vegetarisch nichtje ziet mij als een expert  :o en laat mij vanalles uitleggen waar ik zelf nog niet helemaal uit ben...
Snap je?
"Teaching a child not to step on a caterpillar is as valuable to the child as it is to the caterpillar."
-- Bradley

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #61 Gepost op: 29 november 2005, 18:31:22 »
Ik begrijp je wel, ik eet ook kaas...
Maar m'n vegetarisch nichtje ziet mij als een expert  :o en laat mij vanalles uitleggen waar ik zelf nog niet helemaal uit ben...
Snap je?

 :yes: Sommige dingen doe je gewoon op gevoel denk ik.. kinderen denken vaak dat alles rationeel te verklaren is, maar dat is niet zo.
« Laatst bewerkt op: 29 november 2005, 18:31:39 door Selly »
,,,,فلافل

Offline Poek

  • Forumkenner 2006, 2009 en 2011
  • ******
  • 11.929
  • Geslacht: Man
    • dimitri.org
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #62 Gepost op: 30 november 2005, 10:55:41 »

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #63 Gepost op: 04 december 2005, 12:09:33 »
Voor de Leidenaren: op de zaterdagmarkt staat Winterswijk (een kaasboer) en die verkoopt biologische gatenkaas van "de terschellinger" een zuivelbedrijf, voor 3,50 per pond. Erg lekker, of het vegagestremd is weet ik niet.

En de bioboer in Alphen aan den Rijn heeft weer vegagestremde jonge kaas (over een paar weken is het belegen).

saar

Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #64 Gepost op: 15 december 2005, 12:19:56 »
De Westfriese Kruidenkaas van de Albert Heijn is vega en ontzettend lekker!
En de biologische kaas van de plusmarkt is ook vega en in maarliefst 4! smaken verkrijgbaar: gewoon, geitenkaas, met basilicum en met fenegriek.

« Laatst bewerkt op: 15 december 2005, 12:21:44 door saar »

saar

Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #65 Gepost op: 25 februari 2006, 20:02:54 »
Heel toevallig kwam ik er achter dat op de markt in deventer ook een kaasboer staat die alleen maar vegakaas verkoopt! Heb voor het eerst in 5 jaar weer komijnekaas gegeten!   ;)

Offline Hausfrau

  • ****
  • 704
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #66 Gepost op: 01 maart 2006, 16:21:05 »
Is dit niet eigenlijk dezelfde discussie als die met gelatine? Hebben we het hier over een restproduct of niet? Voor de vega's is dat denk ik beslissend  ???
Hoor wie klopt daar kinders???

de_veelvraat

Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #67 Gepost op: 03 maart 2006, 11:35:43 »
Mensjes,
ik typte fromages végétariens in bij google en ik kwam hier op uit:

http://www.cuisine-vegetarienne.com/index.php?do_id=12

Boursin coagulant microbien
Brocciu (Société fromagère de Corse)  
Brousse (Louis Rigal)  
Emmental français Entremont (portion et râpé) coagulant enzyme fongique
Emmental Rippoz  
Le Charcennay (Milleret) coagulant microbien Tous les fromages produits par la société Milleret le sont sans présure animale.
Le Fin Fou 41%  
Le Gylois  Fabricant (Milleret)  
Le Pavé d'Affinois (Guilloteau)  
Le Plaisir d'Affinois (Guilloteau)  
Marbleu  
Morbier  
Ortolan  Fabricant (Milleret)  
Saint-Moret aucune présure Fabricant (Fromarsac - groupe Bongrain)  
Santa Lucia Mascarpone (Galbani)  
Santa Lucia Mozarella (Galbani)  
Tartare aucune présure Fabricant (Fromarsac - groupe Bongrain)  

D'une manière générale, les fromages sous A.O.C. et " Label Rouge " impliquent l'utilisation de présure d'origine animale. Cependant, nous avons découvert que le cahier des charges de production permet pour certains d'entre eux l'utilisation de présure de type microbienne comme par exemple pour le Cabecou d'Autan (label Rouge) pour lequel vous pouvez trouver la réglementation officielle sur la page suivante www.finances.gouv.fr/DGCCRF/boccrf/02_05/a0050018.htm.
Il est important de noter également que les fromages certifiés " casher " ne contiennent normalement pas de présure animale.



Commentaires des internautes :

 Commentaire de manon le 08/10/2003 à 18:20:41
ca faisait un moment que je m'interrogeais sur la présure. J'ai éliminé de mon alimentation tout produit nécessitant la mort d'un animal (gélatine, saindou...)et je m'inquiétais de devoir stopper ma conso de fromage alors que j'adore ça. Même si la presure d'origine animale est fréquente, les quantités qui se retrouvent dans mon assiette semblent infimes, je continuerai donc à me régaler de fromage
 Commentaire de Kristel le 12/10/2003 à 18:52:12
J'ai interrogé les services consommateurs de plusieurs fromages et en voici une liste dans laquelle les fromages ne sont pas fabriqués à base de présure animale ou pas de présure du tout :
PATURAGES DE FRANCE (groupe Intermarché) : raclette, fromage à tartiflette, tous les emmentals
SOIGNON : chèvre à tartiner, bûche de chèvre Sainte Maure
KERGALL : camembert
ERMITAGE : emmental (grand cru Label rouge, bio, lait cru), Carré de l'Est
MILLERET : ortolan, roucoulons, fin fou, charcenay
GALBANI : mozzarella Santa lucia
PRESIDENT : emmental
RICHES MONTS : brassé, rustique, tourrée de l'aubier, brie, pointe brie, coulommiers révérend, carré est, ovale belle laitière
ENTREMONT : emmental
MEULE D'OR : tous les fromages
Groupe CASINO : ailladou ail et fines herbes, mozzarella
RONDELE
TARTARE : tous sauf celui pour salade
RIPPOZ : emmental français, emmental français sélection, raclette 48% pasteurisée autre que label rouge, raclette 45% pasteurisée, tartiflette, aides culinaires pâtes et salades
LE COL DES FOURCHES (Centre E. Leclerc) : fromage raclette pasteurisée 48% MG origine Auvergne (Fromagerie du Livarois)
LES CROISES (Centre E. Leclerc) : St paulin (tous les autres fromages de la marque contiennent de la présure d'origine animale)
LES COPAINS (Centre E.Leclerc) : fromage fondu 50% MG 12 portions triangulaires, fromage blanc fondu 70% MG 12 portions carrées
ECO + (Centre E.Leclerc) : brie (tous les autres fromages contiennent de la présure animale)
PAYSAN BRETON : emmental
 

Offline Hausfrau

  • ****
  • 704
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #68 Gepost op: 04 maart 2006, 18:21:02 »
 ???
Hoor wie klopt daar kinders???

Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #69 Gepost op: 04 maart 2006, 20:55:35 »
Is dit niet eigenlijk dezelfde discussie als die met gelatine? Hebben we het hier over een restproduct of niet? Voor de vega's is dat denk ik beslissend  ???

En voor een heleboel vega's ook wel.
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Raoul

Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #70 Gepost op: 07 maart 2006, 11:33:51 »
Je hoeft het kalfje niet te slachten, maar het is wel zo diervriendelijk om dat wel te doen, want zonder lebmaag sterf hij een langzame pijnlijke dood. Stremsel (chymosine ) wordt bereid uit de lebmagen van nuchtere kalveren, men spreekt ook wel van lebstremsel. Het kalfje drinkt alleen melk. Voor hij die melk kan verteren, moet ze gestremd worden. Hiervoor geeft de lebmaag een speciaal product af, het stremsel.
Ditzelfde stremsel dient ook om de melk te stremmen wanneer er kaas van gemaakt wordt.

Tegenwoordig wordt in de (kaas)industrie andere methoden gebruikt. Specialisten in biotechnologie hebben producten (enzymen) ontwikkeld die even doeltreffend en goed gecontroleerd zijn.


Historie van stremsel(s): http://www.kennislink.nl/web/show?id=97274



Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #71 Gepost op: 07 maart 2006, 15:56:33 »
Je hoeft het kalfje niet te slachten

Maar dat doen ze toch wel?
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Offline Sanja

  • Forumkenner 2005
  • *****
  • 2.541
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #72 Gepost op: 07 maart 2006, 20:23:15 »
Aha. Ik vond het ook al zo'n aparte redenatie.
If you were a river in the mountains tall,
The rumble of your water would be my call

Offline Sharon

  • **
  • 56
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #73 Gepost op: 08 maart 2006, 14:04:53 »
Bij de groothandel Makro hebben ze zeer veel verschillende kazen!! De feta uit de turkwinkel hebben ze daar ook maar dan 2 euro goedkoper ec.
Je moet dan alleen wel van iemand een pasje lenen als je zelf geen bedrijf hebt. Ikzelf woon in groningen dus als iemand mijn pasje wil lenen dan hoor ik het wel ;)

Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #74 Gepost op: 08 maart 2006, 14:09:46 »
dus als iemand mijn pasje wil lenen dan hoor ik het wel ;)

Kom je met andermans pasje zonder problemen binnen dan, tegenwoordig?
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #75 Gepost op: 08 maart 2006, 14:11:21 »
dus als iemand mijn pasje wil lenen dan hoor ik het wel ;)

Kom je met andermans pasje zonder problemen binnen dan, tegenwoordig?


Nee je moet ook een machtiging op bedrijfsbriefpapier met datum meenemen ondertekend door de persoon op wiens naam het pasje staat.
« Laatst bewerkt op: 08 maart 2006, 14:12:00 door Selly »
,,,,فلافل

Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #76 Gepost op: 08 maart 2006, 14:15:15 »

O kijk, die mogelijkheid was er ruim 10 jaar geleden ook nog niet, volgens mij.
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Sharon

  • **
  • 56
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #77 Gepost op: 16 maart 2006, 16:22:28 »
Je loopt daar naarbinnen met een pasje, houdt 'm omhoog als je met je karretje op een afstand van 3 meter langs de baliedames schuift. En bij de kassa scannen ze eerst je pasje en daarna de boodschappen. Maar het is me nog nooit gebeurd dat je je daar ineens moet legitimeren o.i.d..
Zou ook stom zijn want dan zal er een groot stuk klandizie wegvallen. En ze zijn juist al bezig met het meer ook een grote supermarkt te maken. Er zijn een heleboel producten die je niet meer in een megaverpakking hoeft te kopen, maar ook gewoon per stuk kan aanschaffen.
Dus een pasje lenen bij de Makro hier in Groningen is geen probleem.

Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #78 Gepost op: 16 maart 2006, 16:28:06 »
Je loopt daar naarbinnen met een pasje, houdt 'm omhoog als je met je karretje op een afstand van 3 meter langs de baliedames schuift.

Destijds kwam je niet op een afstand van drie meter de balie-heren langs, en al helemaal niet aleer ze een tamelijk uitvoerige studie van je identiteitsbewijs hadden gemaakt.
Maar dat was ook niet in Groningen.
Ze kwamen zelfs langs om te controleren of je bedrijf of sportkantine wel op het aangegeven adres aangetroffen kon worden.

Maar als ze daar tegenwoordig zo laks in zijn, waarom hanteren ze dan überhaupt nog pasjes?
« Laatst bewerkt op: 16 maart 2006, 16:29:18 door Niem@ñd »
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Sharon

  • **
  • 56
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kaas: microbieel of dierlijk stremsel
« Reactie #79 Gepost op: 16 maart 2006, 16:35:48 »
Misschien omdat het ergens in regeltjes is vastgelegd, dat groothandels producten mogen leveren aan mensen met bedrijven. Zou dat aan het hele volk zijn dan zou het nogal negatief uitpakken voor de reguliere supermarkten. De concurrentie zou niet gelijk uitgeoefend kunnen worden.