http://www.nu.nl/wetenschap/1933581/gezonder-dieet-scheelt-co2-en-geld.htmlGezonder dieet scheelt CO2 en geld Uitgegeven: 16 maart 2009 17:52
Laatst gewijzigd: 16 maart 2009 17:52
UTRECHT - Een gebied ter grootte van Rusland en Canada tezamen zou vrijkomen van gebruik als landbouwgrond wanneer de gehele wereldbevolking een vegetarische levensstijl zou aannemen.
Dat is een van de conclusies van het grote wetenschappelijke klimaatcongres dat vorige week in Kopenhagen is gehouden. Aangezien de druk op bestaande bossen daarmee zou afnemen en nieuwe natuur de ruimte krijgt, zou dit kunnen zorgen voor een zeer aanzienlijke CO2-opslag.
Daarmee zouden de kosten voor het handhaven van een veilige CO2-concentratie met maar liefst 70 procent verlaagd kunnen worden, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat tijdens het congres is gepresenteerd.
Ook minder drastische aanpassingen, zoals het verminderen van de consumptie van rundvlees, of het opvolgen van algemene aanbevelingen voor een gezonder dieet, zouden nog steeds zorgen voor een aanzienlijke besparing van landbouwgrond en broeikasgassen.
Stijgende consumptie
Door toenemende welvaart en vleesconsumptie in opkomende economieën, zoals China, en door voortzettende groei van de wereldbevolking, neemt de mondiale vleesproductie momenteel juist toe.
Naast weidegronden vereist dit wereldwijd grote oppervlakten akkerland, voor de productie van het benodigde veevoer. Toenemende vleesconsumptie en de gekoppelde zoektocht naar extra landbouwgrond vormt daarmee een belangrijke drijvende kracht achter ontbossing, die jaarlijks ongeveer 20 procent van de mondiale CO2-uitstoot veroorzaakt.
Ruimte voor natuur
Wanneer we allemaal zouden stoppen met onze vleesconsumptie zou er juist veel grond overblijven, redeneren de onderzoekers, waardoor bossen kunnen terugkeren en op grote schaal biobrandstoffen kunnen worden geproduceerd.
Koeien produceren bovendien grote hoeveelheden methaan, terwijl een afname van het gebied aan akkerland voor veevoer kan helpen om de uitstoot van lachgas terug te dringen, dat een meer dan 300 keer krachtiger broeikaswerking heeft dan CO2 en daarmee, met relatief kleine hoeveelheden, zo’n 7 procent van het versterkte broeikaseffect veroorzaakt. De landbouw is de belangrijkste producent van lachgas.
Minderen is zinvol
Bijkomend voordeel is dat de winst voor het klimaat praktisch gratis kan worden gerealiseerd, waardoor enkele duurdere maatregelen minder hard nodig zijn. Als de gehele wereldbevolking ‘minder vlees’ zou eten, volgens algemene gezondheidsaanbevelingen, kan dit de kosten van het gehele mondiale klimaatbeleid daarom met maar liefst 50 procent verlagen, zo concludeert de organisatie van het klimaatcongres op basis van het onderzoek van het PBL, dat onlangs werd gepubliceerd in vakblad Climatic Change.