Vegatopia Forum

stichtingen buitenlandse hondenopvang

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

boemel

stichtingen buitenlandse hondenopvang
« Gepost op: 10 april 2016, 12:04:46 »
Ik voer een strijd met mezelf om weer een hond te nemen. Een strijd, omdat ik vind dat ik moet accepteren honden carnivoren zijn.
Omdat ik in een heel klein wereldje leef is een hond wel een brug om gemakkelijker contacten te maken en buiten te komen.
Een pup wil ik niet meer. Ik hou al een tijd asiels in de buurt in de gaten maar daar zitten vaak honden waar ik zelf bang van word of hondjes die je zo ongeveer in je broekzak kunt stoppen. Zo ben ik verder gaan zoeken en ontdekte de wereld van de buitenlandse hondenopvang. Gisteren ben ik naar zo' n stichting geweest in mijn omgeving. Ik ben er echt goed geschrokken van wat ik er heb gezien.
Mooie hondjes waren het. Er was twee dagen geleden een lading binnen gekomen. De meeste honden die ik in de kennel zag waren angstig. Ze beefden, liepen met de staart tussen de poten en maakten geen contact met de aanwezige mensen. Er werd een hondje voor me gepakt waar ik interesse in had. Het beestje was ook zo angstig, kroop weg en maakte geen enkel contact.
Volgens de site waren alle honden gesocialiseerd en waren ze in een opvanggezin. De werkelijkheid was dus helemaal anders. In de praktijk bleek ook dat ze helemaal geen mensen gewend waren of huissituatie. De stichting zou erkend zijn door het rijk en de houdster gediplomeerd.
Bij het zien van zoveel ellende durfde ik het niet aan om er een hondje mee te nemen.Een hondje wat bang voor me wegkruipt leek me niet verstandig om mee te nemen. Ik werd er geholpen met zoeken alsof het om een nieuwe tv ging.
Ik wil en durf niet te stellen dat er geen goede stichtingen zouden zijn. Ik ben me ter plaatse wel gaan afvragen of het wel verantwoord is om vanuit het buitenland honden direct naar willekeurige mensen te plaatsen. Zouden de honden idd. vanuit een opvanggezin komen dan heb ik wel meer vertrouwen.
Ik weet niet of dit de juiste plek is om dergelijk bericht te plaatsen maar ik wilde het even van me afschrijven.
Ik ben er met een brok in de keel weggegaan en met een onbehaaglijk gevoel bovendien.

Re: stichtingen buitenlandse hondenopvang
« Reactie #1 Gepost op: 10 april 2016, 13:11:35 »
Ik zet er sowieso mijn vraagtekens bij of het verstandig is om honden uit het buitenland te halen, als de reguliere asiels al moeite hebben om de 'autochtone' voorraad een goed huis te geven. (Ehm, voor de duidelijkheid, het gaat nu niet over mensen he?)
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

boemel

Re: stichtingen buitenlandse hondenopvang
« Reactie #2 Gepost op: 10 april 2016, 18:38:17 »
Dat is iets wat mij ook wel bezig houdt. Ik vraag me af of er in die landen iets aan het probleem wordt gedaan en hoe.
Wat me is opgevallen is dat er een enorm aanbod van stichtingen is en deze ontzettend actief zijn met adverteren. Het aanbod van pups blijkt ook met de dag groter te worden. Dat roept bij mij vragen op of het nu echt om de honden gaat. Wat ik gisteren heb gezien is me niet meegevallen.
Ik heb besloten vanaf nu de asiels in de buurt alleen in de gaten te houden. Goede asiels welteverstaan , want er zijn er ook met mindere reputatie...

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.757
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: stichtingen buitenlandse hondenopvang
« Reactie #3 Gepost op: 14 april 2016, 00:25:35 »
Een lastige. Er zijn goede stichtingen, die inderdaad in Roemenië (en verder) honden adopteren of zelfs opkopen omdat ze anders zouden worden ingeslapen (om het maar bij een eufemisme te houden). Op zich een goede zaak, maar er zijn ook in Nederland voldoende 'noodgevallen', die in het asiel doodongelukkig zijn. Daarnaast schijnt er ook een levendige handel(!) in 'noodhonden' te zijn, waarbij honden onder voorwendselen worden meegenomen en hier voor een zachte prijs (pure winst minus vervoerskosten) worden verkocht aan mensen die wat goeds voor de dieren willen doen - en, zoals jij, een hond willen hebben. Een zeer onoverzichtelijk gebeuren. Het lijkt erop dat juist die adoptie van met name Oost-Europese noodhonden de situatie aldaar verslechtert.

Een hond uit een Nederlands asiel lijkt me een verstandigere optie. Al moet je ook daar bedenken dat je een hond met 'een verleden' krijgt. Als het je eerste hond is, kan dat lastig zijn (je zou niet de eerste zijn die een hond krijgt die bang is voor mannen, omdat ze vroeger zijn mishandeld, of een hond die drie jaar is en nog niets heeft mogen leren). Een goed dierenasiel zal kijken wat voor hond bij jou past, al was het maar om er zeker van te zijn dat de hond goed terecht komt (wat ook in jouw belang is).

En al ben ik er geen fan van, in Nederland schijnen op Marktplaats ook regelmatig honden te koop te worden aangeboden. Door sjaggeraars, maar ook door baasjes die hun hond door omstandigheden moeten afstaan en willen voorkomen dat ze in het asiel terechtkomen.

Ogen en oren openhouden, en vooral kritisch navragen, zou ik zeggen.
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline neleH

  • *****
  • 1.736
  • Geslacht: Vrouw
Re: stichtingen buitenlandse hondenopvang
« Reactie #4 Gepost op: 14 april 2016, 09:41:30 »
Och wat een narigheid. Wat goed dat je een hond neemt, Boemel. En dan een adoptiehond. Het lijkt me heel lastig om hierin een goede keuze te maken (eentje waar je geen buikpijn van krijgt).
Volgens mij heb je bij het dierenasiel van de Dierenbescherming wel 'garantie', als het niet gaat, kun je hem terugbrengen.

Succes!

boemel

Re: stichtingen buitenlandse hondenopvang
« Reactie #5 Gepost op: 14 april 2016, 19:21:50 »
ik heb zekerheidshalve 114 ingelicht. Zij gaan er naar kijken. Ik hoop liever dat dit voor niets is dan dat het niet goed is. Ik hield er een naar gevoel aan over. Ze houden me ervan op de hoogte.

Gisteren heb ik een hondje uit een goed asiel gehaald. Ik was er eerder voor gaan kijken maar toen durfde ik het niet aan. Nu kwam ze toch een stuk rustiger over en wist ik buiten contact met haar te maken wat eerder niet lukte.
Ze is sociaal naar honden en mensen maar moet alles nog leren. Ze kent zelfs haar naam niet eens! Het is een kruising jack russel.
Ze slaapt nu nog veel na alle gebeurtenissen van afgelopen tijd. Eerst heel tijdelijk naar een echtpaar die haar weer naar het asiel bracht en enkele dagen later kwam ze bij mij terecht. Ze wil nog niet eten, iets lekkers slaat ze niet af.
Als alles goed gaat en zij haar plek heeft gevonden mag ze mee naar cursus.
Ik hoop dat ik dit hondje een beter leven kan bieden.


Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.757
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re: stichtingen buitenlandse hondenopvang
« Reactie #6 Gepost op: 14 april 2016, 20:35:05 »
Gefeliciteerd met je nieuwe familielid! Het is nog een vrij jonge Jack Russell, lijkt het?

Mooi dat je van plan bent met haar naar de hondenschool te gaan. In feite zul jij degene zijn die daar het allermeeste leert - vooral hoe je haar duidelijk kunt maken wat je wilt en niet wilt - en hoe je door consequent te zijn haar in alle leuke en minder leuke situaties goed kunt ondersteunen.

Bedenk wel dat een Jack Russell een terriër is en dat ras staat erom bekend dat ze waar mogelijk hun grenzen opzoeken en elke zwakheid uitbuiten. Dat wil niet zeggen dat Jack Russells niet lief en aanhankelijk zijn, hoor - maar het lijkt me verstandig om van het begin af aan 'streng' (consequent) te zijn.

Als ze iets lekkers uit de hand niet afslaat, is het misschien een idee om de komende tijd vooral uit de hand te voeren, ook in combinaties met spelletjes (eten weggooien dat ze dan moet 'halen', prey dummy). Dat versterkt meteen de band.
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

boemel

Re: stichtingen buitenlandse hondenopvang
« Reactie #7 Gepost op: 15 april 2016, 19:41:20 »
bedankt Eelco,
Ze is bijna 6 jaar. Ik denk dat zowel ik als het hondje veel kunnen leren. Als goede bijkomstigheid bouw je zo ook sneller een band met haar op. Ik herinner me van mijn vorige hond dat ze de trainingen geweldig leuk vinden.
Er wordt wel gezegd dat het een grote hond in een kleine verpakking is. Consequent ben ik beslist maar ik ben me bewust dat dit soort hondjes wat langer en meer uitproberen wat wel of niet mag. Toch zie ik al dat ze wel wil gehoorzamen. Gisteren ging ze in 2 sprongen op de rugleuning van de bank. Ik haalde haar eraf en riep nee. De derde maal dat ik nee riep ging ze er al vanzelf af. Buiten aan de lijn gaat ze me ook al meer in de gaten houden ipv. haar eigen gang te gaan.
Ik zag haar vandaag voor het eerst enkele brokjes eten dus dat geeft hoop. Ze moet duidelijk nog veel verwerken van de afgelopen tijd. Tijdens de wandelingen is ze heel actief en thuis zou ze de hele dag slapen op het moment. Ik ben benieuwd hoe dat over een tijdje is.
Voor mijn gevoel denk en hoop ik zo een hondje een beter leven te kunnen bieden. Ik heb met de bezochte hondenopvang van buitenlandse honden het gevoel overgehouden dat ze eigenlijk niet worden geholpen. een lege plek wordt er zo spoedig mogelijk weer opgevuld. Dat zou niet de bedoeling mogen zijn.

Offline Jules86

  • **
  • 22
Re: stichtingen buitenlandse hondenopvang
« Reactie #8 Gepost op: 26 mei 2016, 17:20:49 »
Oud topic maar ben wel benieuwd welke stichting dat was? Ik heb zelf in dat wereldje gezeten.. er zijn wel wat slechte stichtingen helaas, maar gelukkig ook genoeg goede. Het beste is om een stichting uit te zoeken die honden in de opvang neemt, zodat ze eerst zien hoe de hond is, wat moet die nog leren enz.. en er dan de juiste baas bijzoeken. Direct plaatsen vanuit het buitenland is geen goed idee en bange hondjes in kennels vind ik ook niks. ook al is er wel een goed asiel die ook buitenlandse honden opvangt. De stichting die iemand uitkiest moet voor mij ook wel wat doen in het land zelf, zoals voorlichting,sterilisatie projecten, helpen bij de asiels daar enz.. en niet teveel honden naar Nederland halen. Er zijn er teveel die angstige of zielige hondjes naar nl halen. Ik vind dat alleen de sociale gezonde honden moeten worden uitgezocht. Dat vinden veel misschien hard, degene die wat hebben maken geen kans, maar je kan dat geld beter besteden aan een oplossing daar, niet aan 1 hondje oplappen zodat die nog 2 jaar meegaat. Ik vang niet meer op en hou mij niet meer bezig met die wereld maar ben heel veel rare dingen tegengekomen. Als iemand ooit nog eens een hondje wil adopteren via een stichting kan je altijd aan mij vragen of het wel een goede stichting is. Heb zelf een asielhond, buitenlandse hond en mijn jongste van 3 jaar is een rashond, die ook naar shows gaat enz..