Je hebt van die kookboeken die vooral zijn gemaakt voor en door de fotograaf. Is er een of andere trut met een camera in de weer geweest en dan ligt er een nutteloos boek vol foto's van eten bij de Slegte. "De Italiaanse Keuken voor Vegetarische fijnproevers" begint erg slecht. 54 bladzijden met foto's van "typisch Italiaans eten" waarin schrijfster Emanuella Stucchi haar liefde voor groente bezingt, maar geen recepten geeft. Zou er iemand zitten te wachten op foto's van bananen en een meloen en het advies meloenen vooral rijp te kopen?
Wie hier doorheen heeft gebeten (en al op 1/3 van het boek is) komt bij de receptenafdeling aan. Die valt niet tegen. De meeste recepten zijn origineel en prikkelend. Risotto met champagne, rozemarijn-ricotta-semi freddo, snijbiettaart, dat is vegetarisch Italie zoals we het graag zien. Met name de toetjesafdeling doet de tanden wateren. De havervlokkentaarten en kikkererwtenpuree zijn het soort recepten dat SLA angstvallig mijdt om geen abonnees te verliezen, maar zulke recepten zijn in de minderheid.
Veel overbodige bladzijden in dit boek. Alleen kopen in de ramsj, en dan pas als je de betere boeken die hier besproken staan al hebt.
De Italiaanse keuken voor vegetarische fijnproevers.
Emanuella Stucchi
Oorspronkelijke titel: Italian Vegetarian Cooking
ISBN: 90 215 2809 1
De Culinaire Boekerij (Kosmos-Z&K Uitgevers B.V.)