In DS een "sfeer"-reportage vanuit het Gentse studentenrestaurant De Brug, waar, zoals vroeger al gemeld, de vegetarische opties zijn teruggeschroefd omdat er te veel voedselverspilling was. Nu is er nog één vegetarisch gerecht op de vier. De titel "Minder vlees is de toekomst, maar zelf kan ik het niet missen" schetst wel de teneur. De niet-vegetarische wachtrij is veel groter, minder dan drie op tien eten vegetarisch. Met slechts één gerecht ga je dat niet verbeteren, niet elke vegetariër lust bijvoorbeeld penne mascarpone, zoals die dag. Gek ook hoe sommigen wel pogingen doen om vegetarisch te eten (veertig dagen zonder vlees), maar daarna weer terug voor vlees kiezen. Misschien juist omdat het te veel als een opdracht of moeilijke wedstrijd wordt ervaren.
Het lijkt me de verkeerde optie om zo toe te geven aan de wensen van een meerderheid. Hier had men toch minstens twee gerechten op de vier vegetarisch kunnen houden, om een keuzemogelijkheid te laten en - zoals een student terecht opmerkt - had men de hoeveelheden wat kunnen reduceren om overschotten te vermijden. Dan is de unief Antwerpen die 80 % vegetarisch wil maken een groter voorbeeld. Het zou ook een goed idee zijn om de zaak positief aan te pakken en niet te zwichten omwille van financiële redenen. Waarom niet leuke chefs zoals Seppe Nobels of andere groentekoks de vegetarische keuzes laten begeleiden om meer studenten mee te krijgen?
Toch wel wat confronterend ook dat zovele jonge mensen, die maanden voor het klimaat gingen betogen (of waren dat anderen?) moeilijk een bewuste eetkeuze maken. Ook bevreemdend dat er weinig protest is, enkel wat besmuikt misnoegen.