De bedoeling van ritueel slachten is toch dat het beest doodbloedt?
De bedoeling is dat het dier zoveel mogelijk leegbloedt. Dat is een klein, maar belangrijk nuanceverschil: de bedoeling van het islamitisch slachten is niet om het dier zo lang mogelijk te laten lijden, maar om het bloed er zoveel mogelijk uit te krijgen.
Simpel gezegd: bloed vinden ze bah en bah mag niet, dus hebben ze een methode bedacht die (vinden zij) geen pijn veroorzaakt, maar wel het hart laat doorpompen zodat dat vieze bloed er zoveel mogelijk uitstroomt.
Bij westers slachten gebeurt dat minder en het schijnt dat moslims ook bang zijn dat door die klap met de ijzeren pin aderen scheuren en er interne bloedingen veroorzaakt worden, waardoor er juist extra bloed in het vlees terechtkomt.
Ik denk dat beide methoden, mits correct uitgevoerd, qua veroorzaakt leed niet gek veel van elkaar verschillen.
Maar - en dat is het hypocriete van de hele zaak - het is natuurlijk volslagen idioot om het leed van een dier alleen af te meten aan de slachtmethode. Alsof alleen de laatste fase van -wat is het? 10 seconden? - in het leven van een dier er toe doet.
Gemakshalve wordt dan maar even vergeten welke hel eraan voorafgaat: het worstelen met het schietmasker, het naar de slachtbank gedreven worden, het ruiken van bloed, het horen van soortgenoten in doodsstrijd, het opeengepakt in vrachtwagens vervoerd worden over soms honderden kilometers. En zo kunnen we nog een stuk verder teruggaan in de tijd.
Maar ja, dat wil de gemiddelde vleesetende, handtekeningenzettende consument liever niet weten. Die leeft liever in z'n Disney-droom van vrolijk huppelende varkens en koeien die dansend en zingend hun dagen doorbrengen, waarna ze vrolijk lachend in de vrachtwagen naar het slachthuis stappen.