Caldo verde
Maaltijdsoep voor zo'n 4 personen:
2 liter water met bouillon koken.
Kilo aardappels schillen en in plakken van +/- 2 cm dik snijden en in het water doen zodra dat kookt.
Vuur laag en met deksel op de pan 20 - 30 minuten koken totdat de aardappels goed zacht zijn.
Pan van het vuur halen, royale scheut* olijfolie en wat versgemalen zwarte peper er bij doen en dat pureren.
Pan weer op het vuur en soep aan de kook brengen.
Zodra het kookt boerenkool** erbij en de soep nog 10 minuten op een laag vuurtje laten koken met deksel op de pan.
*Volgens V. ging er in het originele recept iets van 100 ml olijfolie in een liter soep, veel dus. Dat doet hij niet meer, maar de olijfolie geeft wel echt een lekkere smaak aan de soep, dus ook weer niet te zuinig zijn.
** In Portugal gebruiken ze geen boerenkool maar 'Caldo verde', een andere koolsoort, die naar de soep vernoemd is (of andersom, dat weet ik eigenlijk niet). Boerenkool is een prima vervanger (of zelfs lekkerder, we hebben het een keer met echte caldo verde gemaakt en we vonden het allebei minder lekker) maar ik denk dat zoiets als Cavolo nero ook lekker zal zijn in de soep. Verse kool is natuurlijk het lekkerst, maar in de zomer gebruikt V. boerenkool uit de diepvries. Hij wist niet precies hoeveel hij dan gebruikt maar hij schat ongeveer 300 gram. Bij verse boerenkool gaat er in ieder geval zo'n hele zak biologische kool van de AH in, bij diepvries meer dan een half pak.