bijna alle chutneys zijn met suiker, maar je kunt ook zoeten met moutstroop of agavesiroop of diksap, als je geen geraffineerde suiker gebruiken wilt.
In een oude landleven vond ik de volgende pompoenchutney:
Pompoen-peperchutney
Ingrediƫnten
1 jonge, geeloranje pompoen
1 winterpeen van ca. 400 gram
1 spaans pepertje
1 liter appelazijn
1 kg witte suiker
1 tl 4 seizoenen-peper
200 gr. donkere rozijnen
1 tl kurkuma
Was de pompoen, snij die inparten, haal de pitten eruit en snij de parten in kleine blokjes. Rasp de winterpeen fijn. Wrijf de zaden uit het spaanse pepertje en snij het in dunne ringen.
Breng in een ruime pan met een dikke bodem de voglende ingrediƫnten aan de kook:
de appelazijn, pompoenblokjes, suiker, peperringetjes en de 4-seizoenenpeper. Temper het vuur en voeg de rozijnen, winterpeen en kurkuma toe. Roer de net niet kokende chutney regelmatig met een houten lepel. na ca. een kwartier is de chutney gaar en transparant. Vul goed schoongemaakte potten tot de rand met de chutney, maak de randen zorgvuldig schoon en sluit de potten met een deksel af. Ze de potten 10 minuten op de kop en bewaar de chutney minimaal 3 weken alvorens hem te gebruiken.