Dag mensen,
Ik ben nieuw op dit forum, en ik dacht, laat ik een van mijn favoriete recepten met jullie delen. Maar allereerst waaróm het een van mijn favorieten is:
Vlak voor 11 september was ik twee weken in Madrid. We aten er vaak in Chez Pomme, een vegetarisch restaurant in het gezellige 'gay district' Chueca. Ik zat er even flink doorheen (de 11e moest zelfs nog komen...), mede door het vreemde eet- en slaapritme aldaar. Maar in dit restaurant kwam ik helemaal tot mezelf. Ze spraken er Engels, het was sfeervol, en het eten was absoluut het beste dat ik tot nu toe ooit in vegarestaurants gegeten heb. Ze maakten vooral de meest fantastische salades en sappen, maar ook de andere gerechten waren meestal uitstekend.
Een keer at ik er vegetarische paëlla. Bovenop de paëlla lag een soort hartige, zeewierachtige groente die het gerecht iets vissigs gaf. Sindsdien ben ik op zoek geweest naar een recept dat er op leek en aan het experimenteren geslagen. En uiteindelijk heb ik de mysterieuze hartige groente gevonden, waarmee mijn eigen paëllarecept compleet is. Het is vast niet hetzelfde als in Chez Pomme, maar wel erg lekker! Ik ben niet goed in exacte hoeveelheden, ik gok meestal maar wat. Ik hoop dat jullie dat ook kunnen.
nodig:
zilvervliesrijst
een bouillonblokje
een laurierblad
een boel groenten zoals:
wortels
uien
courgette
broccoli in kleine roosjes
diepvriesdoperwten
artisjokharten of bodems
blik gepelde tomaten
tomatenpuree
zeewier (liefst wakame, smaakt mild, hoeft niet te koken)
zeekraal (the mysterievegetable!)
knoflooktenen
laurierblad
olijfolie
peper, zout, kerrie, komijnpoeder (of gekneusde zaadjes)
doen:
Kook de zilvervliesrijst in niet al te ruim water met een bouillonblokje en een laurierblad. Gooi al snel de diepvrieserwten erbij. Zet de wakame in de week. Snijd de groente in kleine stukjes. Voeg halverwege de kooktijd de fijngesneden groente bij de kokende rijst behalve de artisjok en zeekraal. Voeg vlak voor het einde van de kooktijd flink wat fijngesneden knoflook bij de rijst.
Dit is het moment om de blikken open te trekken. Snijd de artisjok en gepelde tomaat in flinke stukken. De wakame is nu waarschijnlijk ook zacht, rol uit en snijd in reepjes. Als de rijst en groente gaar zijn, voeg de stukken artisjok, gepelde tomaat, tomatenpuree en wakame toe. Nu op smaak brengen met peper, zout, beetje kerrie en wat komijn erdoor mengen. Afmaken met olijfolie. Een flinke hand zeekraal er los bovenop.
Origineel is dit dus een recept met stukken kip, varkensvlees, vis en garnalen in wisselende samenstelling afhankelijk van de streek. Je kunt er natuurlijk brokjes tofu, tempeh of seitan in doen voor het vlezige effect. Meestal hou ik 'm zo. De combinatie rijst met erwten zorgt wel voor complete eiwitten. Wat je ook kunt doen om de vissige smaak te krijgen, is wat tarwekiemolie, maar wees er zuinig mee, het smaakt heel heftig.
Veel plezier met dit recept.
Graag hoor ik wat jullie doen met jullie paëlla!
OF wat jullie doen met zeekraal, want daar ben ik onderhand ook behoorlijk fan van geworden.
groeten
Wabi Sabi