Morgen een afscheidsfeestje van een collega van K. In eerste instantie zou ik een soep meebrengen, maar om logistieke redenen (geen kommetjes) werd me gevraagd om toch iets als een quiche mee te nemen. Quiches vind ik vaak nogal saai en de hoeveelheid benodigde eieren staat me wat tegen, dus ik maak morgen een snelle biryani, die dan bovendien ook heet kan worden geserveerd.
Vandaag het specerijenmengsel gemaakt. Eerst een grote hoeveelheid komijn-, koriander-, fenegriek-, venkel- en mosterdzaad en kardemom geroosterd. Dit vervolgens in de vijzel fijngemalen (meerdere etappes, de fijngemalen specerijen door een theezeefje gedrukt en de rest opnieuw gevijzeld, en dan weer opnieuw). Nootmuskaat erdoor geraspt en voor de kleur een theelepel kurkuma. Amai, welk een aromatisch mengsel. Ik heb vanavond ettelijke keren het potje open gedaan om de geur op te snuiven. Dat belooft wat!