Ik mocht de afgelopen drie dagen 'kok' spelen voor een groep van veertig personen, waarvan ik in eerste instantie slechts een gedeelte kende (maar als verantwoordelijke voor het eten leer je natuurlijk iedereen snel kennen). Dit voor het team dat in Museumsdorf Hösseringen het balfolk-festival Klangrauschtreffen runde, waaraan wij ook deelnamen.
Drie dagen opeen ging het eten schoon op, terwijl er eigenlijk meer dan genoeg was, het brood met smeerseltjes - dat ook onderdeel van het avondbuffet was - werd nauwelijks aangeraakt. En het regende complimentjes. Ik was ook chef inkoop. Het is even plannen, maar uiteindelijk hebben we (voor de eerste keer) duidelijk minder dan het budget verbruikt. Best leuk ook om met heel veel kilo groente en ander spul door de supermarkt te zeulen.
Dag 1: restjes van het verjaardagsfeest in Berlijn, waar we het weekend ervoor waren. Naast de vl33ssoep was er ingevroren salade, waarvan een vegetarische soep moest worden gemaakt. Die heb ik met zout, suikerklontjes en wijnazijn redelijk op smaak weten te brengen. Van de vantevoren ingekochte standaardingrediënten een eenvoudige salade van ijsbergsla, komkommer, paprika en wortel (maar dan wel een teil vol). Mijn medekok vond dat meer dan voldoende, maar ik heb dan toch nog een paar uien en een lading tomaten tot tomatensalade verwerkt.
Dag 2: op specifieke wens van een aantal mensen (traditie) Pellkartoffeln (in de schil gekookte aardappelen) met kruidenkwark (met verse knoflook en bieslook). Erbij een salade van ijsbergsla, koolrabi, radijs, wortel en rucola met limoendressing - voor mij een standaardsalade, de eters vonden het een smaakbom, binnen het uur op, en een tomaat-komkommersalade (meer keus is altijd goed).
Dag 3: een soort Italiaanse maaltijdsoep van 3 kilo aardappelen, een pak (500 g) witte bonen ('s nachts geweekt, daarna gekookt), een fikse bloemkool, knolselderij, wortel en courgette. Met tien laurierblaadjes aan een draadje geregen ('waarom wil je dat nou weer?') en verse peterselie. Zodra uitje en knoflook aan het fruiten waren, kwamen mensen binnen: 'oh, hier ruikt het lekker'. Weer salade: ijsbergsla, koolrabi, paprika, komkommer, rucola, met sinaasappel-mosterddressing ('exotisch'). En Pellkartoffeln, want traditie.
Verder natuurlijk de hele dag koffie en thee zetten, ontbijt voorbereiden (ik had potten pindakaas en zelfgemaakte 'Crunchy KlangRausch Hummus' meegebracht - verder nog andere smeerseltjes, kaasjes, vl33swaren, tomaten, komkommer, radijs, muesli, cornflakes en nog meer spul).
Dit alles natuurlijk met drie geweldige helpers, die elke dag meer dan een uur groente hebben gehakt ('in welke vorm moet dit dan?') en hebben afgewassen. Uiteraard ook flink gekletst, geroddeld en plezier gemaakt.