Dan heeft het toch helemaal niets met veganisten/vegetariers te doen?
Dat er pectine in zou zitten was een gerucht dat door de Telegraaf werd verspreid. Mogelijk dat het ook gebruikt wordt, maar het belangrijkst zijn de zogeheten Ice Structuring Proteins.
In principe zullen ook de ISP's geen probleem vormen voor vegetariërs. De productie geschiedt immers op dezelfde manier als bij het stremsel voor vegetarische kaas. Het oorspronkelijke eiwit is dierlijk (bij vegetarisch stremsel: lebferment uit de kalfsmaag, bij isp's: eiwitten uit het bloed van een bepaald type paling), maar het is overgezet naar bacteriën/gist die het vervolgens in grote hoeveelheden produceren. Er komt dus geen visonderdeel in ijs te zitten, net zo min als er lebferment in vegetarische kaas zit.
Veganisten (en sommige heel strikte vegetariërs) hebben er echter veel meer problemen mee omdat ze íeder diergebruik afwijzen. Dus ook het gebruik van de oorspronkelijke paling, ook al zit die nu niet meer in het desbetreffende product.
Het valt een (klein) beetje te vergelijken met hun problemen met wijn die traditioneel vaak geklaard werd met een eiwit van dierlijke herkomst. Dat eiwit bleef niet in de wijn achter, maar werd er juist uitgehaald. Desondanks moesten veganisten dan niks meer van wijn hebben, want er was nu eenmaal bij de bereiding sprake van 'diergebruik' en dus werd het niet gekocht.