Vegatopia Forum

Smeltvertrager ijsjes in aantocht

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline J@n

  • 99% uitgekookt
  • *****
  • 10.299
Smeltvertrager ijsjes in aantocht
« Gepost op: 17 mei 2006, 08:32:58 »
Wij dachten dat de evolutie wel voltooid was na de introductie van elektrische tandenborstels en ringtones van Marco Borsato, maar nee, we hadden buiten Unilever gerekend. Het voedingsmiddelenconcern werkt namelijk in het diepste geheim aan het oplossen van een ongemak dat de mensheid nu al eeuwen teistert: het smelten van onze ijsjes voordat we ze opgelebberd hebben!

"Vooral waterijsjes hopen we minder gevoelig te maken voor temperatuurschommelingen," aldus een Unilever-woordvoerder in de Telegraaf. Wat er in de smeltvertrager van Unilever zit, moet geheim blijven, maar inmiddels is al uitgelekt dat o.a. het bindmiddel pectine wordt gebruikt.

Misschien ook een aardig ideetje om het smelten van de poolkappen tegen te gaan?

Harry

Re:Smeltvertrager ijsjes in aantocht
« Reactie #1 Gepost op: 17 mei 2006, 08:42:29 »
Wat er in de smeltvertrager van Unilever zit, moet geheim blijven, maar inmiddels is al uitgelekt dat o.a. het bindmiddel pectine wordt gebruikt.
Hadden ze maar een smeltvertrager moeten gebruiken.

Offline Sam

  • ******
  • 7.191
Re:Smeltvertrager ijsjes in aantocht
« Reactie #2 Gepost op: 17 mei 2006, 10:18:12 »
Het is natuurlijk heel simpel: als je water bevriest en het smelt, dan gaat het stromen. Als je een viscose massa bevriest (zoals jam) en het smelt, wordt het alleen maar weer zo zacht als het oorspronkelijk was maar gaat het niet stromen. Pectine maakt een soort jam van het water, dus probleem van stromende waterijsjes is opgelost. Om dat nou een smeltvertrager te noemen is kul natuurlijk, want je krijgt nooit meer echt gesmolten ijs hoe lang je het ook laat liggen.
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline J@n

  • 99% uitgekookt
  • *****
  • 10.299
Re:Smeltvertrager ijsjes in aantocht
« Reactie #3 Gepost op: 01 juli 2006, 10:32:37 »
Er is me wat meer duidelijk geworden over die smeltvertrager. De introductie gaat voor veganisten en heel strikte vegetariërs een fraai dilemma met zich meebrengen, want het spul wordt gewonnen uit een genetisch gemodificeerd eiwit uit vis.

Unilever heeft namelijk bij de Britse Food Standards Agency (FSA) toestemming gevraagd om zo'n eiwit in ijs te mogen verwerken. Het eiwit verlaagt de temperatuur van het ijs en verandert de ijskristallen in vorm en grootte. Het eiwit schijnt al te worden toegepast in de Verenigde Staten en enkele andere landen.

Unilever lijkt overigens niet in de eerste plaats te willen voorkomen dat het ijs smelt. Het is vooral de bedoeling dat er ijs met minder vet gemaakt kan worden, zonder dat de structuur van het ijs (en daarmee dus het 'mondgevoel') wordt aangetast.

Het eiwit komt oorspronkelijk van een palingachtige vissoort die voorkomt in extreem koud water in het noordelijk Atlantische gebied. Omdat het te duur is om al het benodigde eiwit uit de vis te winnen, heeft Unilver het geïsoleerd en overgebracht op een gist.

Uit de aanvraag bij de Food Standards Agency blijkt dat Unilver het eiwit wil gaan gebruiken in alle soorten consumptie-ijs en producten waarin ijs wordt verwerkt (bijvoorbeeld smoothies en verschillende dessert-producten).

Ruurdje

Re:Smeltvertrager ijsjes in aantocht
« Reactie #4 Gepost op: 01 juli 2006, 14:19:29 »
Volgens wikipedia:

"Pectine wordt gewonnen uit appelpulp, suikerbietenpulp en sinaasappelpulp, dat bij het maken van sap na het persen overblijft."

Huh? Dan heeft het toch helemaal niets met veganisten/vegetariers te doen?

Maar ontopic: lijkt me niet echt nodig... gewoon dooreten ;)

Offline Laurie

  • *****
  • 2.478
  • Geslacht: Vrouw
Re:Smeltvertrager ijsjes in aantocht
« Reactie #5 Gepost op: 01 juli 2006, 15:25:22 »
Ik neem aan dat naast pectine iets anders wordt gebruikt (anders hoeven ze geen toestemming te vragen; pectine is niet nieuw). Dat nieuwe bestanddeel is dan dat vis-eiwit.

Offline J@n

  • 99% uitgekookt
  • *****
  • 10.299
Re:Smeltvertrager ijsjes in aantocht
« Reactie #6 Gepost op: 01 juli 2006, 17:18:26 »
Dan heeft het toch helemaal niets met veganisten/vegetariers te doen?

Dat er pectine in zou zitten was een gerucht dat door de Telegraaf werd verspreid. Mogelijk dat het ook gebruikt wordt, maar het belangrijkst zijn de zogeheten Ice Structuring Proteins.

In principe zullen ook de ISP's geen probleem vormen voor vegetariërs. De productie geschiedt immers op dezelfde manier als bij het stremsel voor vegetarische kaas. Het oorspronkelijke eiwit is dierlijk (bij vegetarisch stremsel: lebferment uit de kalfsmaag, bij isp's: eiwitten uit het bloed van een bepaald type paling), maar het is overgezet naar bacteriën/gist die het vervolgens in grote hoeveelheden produceren. Er komt dus geen visonderdeel in ijs te zitten, net zo min als er lebferment in vegetarische kaas zit.

Veganisten (en sommige heel strikte vegetariërs) hebben er echter veel meer problemen mee omdat ze íeder diergebruik afwijzen. Dus ook het gebruik van de oorspronkelijke paling, ook al zit die nu niet meer in het desbetreffende product.

Het valt een (klein) beetje te vergelijken met hun problemen met wijn die traditioneel vaak geklaard werd met een eiwit van dierlijke herkomst. Dat eiwit bleef niet in de wijn achter, maar werd er juist uitgehaald. Desondanks moesten veganisten dan niks meer van wijn hebben, want er was nu eenmaal bij de bereiding sprake van 'diergebruik' en dus werd het niet gekocht.