Komkommersoep
(ik hoop dat de verhoudingen zo kloppen, ik denk het wel)
voor een koppen of 4, misschien iets meer:
1 komkommer, liefst bio, gewassen maar niet geschild
400 ml yofu of dikke/Griekse yoghurt
30 g dille
30 g munt
50-100 ml lauwe groentebouillon
zout, peper
cayennepeper
citroensap
Hak de komkommer in vier stukken en maal met de dille en munt erg fijn in de keukenmachine. Voeg de yofu toe en meng met de komkommer. Proef en voeg naar smaak bouillon (als de soep dik is meer bouillon toevoegen dan wanneer de soep minder dik is) zout, peper en cayennepeper toe. Doe een uur in de koelkast. Serveer met citroensap naar smaak.
Gegrillde groenten met pestodressing
Laat een grillpan heet worden. Draai dan het vuur iets zachter, zodat het halfhoog is. Grill plakken (van 0,75 cm) courgette, aubergine en geschillde kohlrabi en stukken gele en rode paprika. Omdraaien als er grillrandjes te zien zijn: de aubergine gaat het snelst, dan de courgette, dan de kohlrabi en dan de paprika.
Warm en koud lekker. Blijft prima in de koelkast.
Maak pesto: maal voor 1 potje pesto een basilicumplant, 4 el geroostere pijnboompitjes (3 minuten in een hete pan zonder olie roosteren, goed roeren) en optioneel maar sterk aangeraden 2 knoflooktenen en optioneel 5 el geraspte pecorino/parmensan in de keukenmachine fijn. Voeg zoveel milde olijfolie toe dat het een smeuige pasta wordt. Doe in een potje, overgiet een klein beetje olie en bewaar in de koelkast. Zonder kaas beter te bewaren dan met kaas.
Meng de pesto pas op het laatst door de groenten.