Horeca Nederland vindt dat het afgelopen moet zijn met de huiskamerrestaurants waarvan er er in Nederland steeds meer hun deuren openen. Want, zo zegt de branche-organisatie, het is simpelweg oneerlijke concurrentie. Waar reguliere restaurants te maken hebben met een oerwoud aan regels en voorschriften hoeven de hobbykoks die gasten ontvangen in de woonkamer zich bijna nergens aan te houden.
Vooral in het circuit van vegetarische en biologische restaurants zijn de laatste jaren nogal wat huiskamerinitiatieven opgezet. Waar reguliere restaurants het niet meer konden bolwerken en moesten sluiten, sprongen hobbyisten in het ontstane gat. Het werkt als volgt: een kok maakt in z'n eigen woning een paar keer per maand een diner voor bekenden en onbekenden waarvoor hij of zij tussen de 15 en 40 euro vraagt. Omdat er verder geen pand hoeft te worden gehuurd dat aan allerlei eisen moet voldoen, zijn de kosten van de hobbykok veel lager en kan het restaurantje ook met een bescheiden omzet al draaien.
Op dit moment lopen er al verschillende procedures tegen uitbaters van huiskamerrestaurants. Ze mogen kiezen: of officieel restaurant worden en voldoen aan alle bijbehorende eisen (van belasting betalen tot gescheiden toiletvoorzieningen aanleggen) of kappen met de nering.