Het gaat beter met de kwaliteit van chips in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit. In 25 verschillende merken naturel chips trof de VWA minder dan 1 procent transvetzuren aan, terwijl het in eerdere onderzoeken in 2001 en 1998 nog rond de 5 procent lag.
Is dat fijn voor ons? Ja, dat is héél fijn voor ons, want transvet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Uit eerdere onderzoeken bleek dat we een flink deel van die foute transvetzuren binnenkrijgen doordat we wel een chippie op z'n tijd lusten. Bij twintigers is het wegkraken van chips zelfs verantwoordelijk voor 16,4% van de transvet-inname.
Alleen maar goed nieuws? Nee, helaas niet. Want de hoeveelheid verzadigd vet - ook bepaald geen vriend van hart en bloedvaten - is juist toegenomen. Bijna verdubbeld zelfs ten opzichte van 2001: 13 gram verzadigd vet per 100 gram chips anno nu, tegenover 6,7 gram in 2001.
De light-varianten van de naturel chips scoren echter op beide vetten beter: gemiddeld 3,4 gram verzadigd vetzuren (6,7 g in 2001) en 0,1 g transvetzuren (4,8 g in 2001).
Meer:
Het rapport van de VWA