Een tijd geleden las ik een artikel van de Vegetarian Society over het klaren van bier en wijn en het gebruik van isinglass (gelatine uit vissenblaas) . Het blijkt dat de meest wijnen hiermee geklaard worden en ook enkele biersoorten (vooral de Engelse ales).
Volgens de industrie blijft er in het eindproduct zo weinig van over ("trace") dat het ook niet op de ingred. declaratie hoeft.
Meer info en lijst van vegetarische bieren/wijnen : http://en.wikipedia.org/wiki/Isinglass
Maar het is natuurlijk wel een issue. Wat denken jullie hierover?
Van pils kun je er vrijwel altijd vanuit gaan dat het ok is. Van Guinness weet ik zeker dat er dierlijke bestanddelen gebruikt worden.
Bij wijn verschilt het nogal, maar voor zover ik weet - en ik weet er best een beetje van - is het in Europa steeds gebruikelijker om bentoniet te gebruiken.
Verder zijn er apps en sites waar je merken kan checken, zoals Barnivore (internationaal) en de Vegan Wijn Databas:
http://vegan.ricksmind.com/.