Wij mailden de eigenaars een paar vragen
En de vragen zijn nu ook beantwoord. Hier komen ze:
From: "Maarten Goslinga" <@tata-rada.nl>
To: "Jan Lieftink" <@vegatopia.com>
Subject: Het lekkerste broodje van Nederland
1
Ontwaak heet het broodje, is het de bedoeling dat we het met onze nog slaperige hoofden tot ons gaan nemen?ONTWAAK is als naam gekozen om 3 redenen.
- Ontwaak als kok en bescherm je beroep (als reactie op de opkomst van steeds meer kant en klare maaltijddrankjes (ontbijtdrank) misschien straks ook lunchdrankje enz.
- Ontwaak ’s morgens of ’s middags (je weet niet hoe laat mensen opstaan) met een broodje waar alles in zit voor een goede start of voortgang van de dag.
- Ontwaak het publiek om vers, gezond, niet te zwaar te eten en te kauwen voor een goede spijsvertering.
(de wedstrijdcriteria waren dat het broodje lekker moest zijn, gezond, smaakvol, betaalbaar, makkelijk mee te nemen en origineel)
2
Er gaat Noorse Gjetostkaas in... Wat is dat in 's hemelsnaam? En waar koop je dat?Gjetostkaas is een geitenkaas met zoetige smaak, veroorzaakt door caramelisatie van de melksuikers (lactose). Een uniek natuurproduct uit Noorwegen. De kaas is te koop bij de wat rijker gesorteerde kaashandel of deze kan de kaas bestellen.
3
Komt 'Ontwaak' ook bij jullie op de kaart?Het broodje “ontwaak” staat ook bij ons op de kaart.
4
Jullie lunchroom en ook het restaurant serveren broodjes en gerechten uit Oost-Europese keukens. Bij Oost-Europees denken wij niet direct aan vegetarisch. Toch hebben jullie nog verrassend veel vegetarisch op de kaart staan. Hoe komt dat zo?Eén van de vele misverstanden over Oost Europa. Het is waar dat vlees graag gegeten wordt maar vroeger door schaarste, zeer zeker tijdens het communisme, en nu de hoge prijs niet elke dag gekocht kan worden. De creativiteit ontstond mede aan de ene kant door de éénzijdigheid in aanbod van producten en aan de andere kant op betaalbare seizoenproducten. Noodgedwongen worden ook nu dus nog steeds veel vegetarische gerechten bereid.
(Als toerist zal je niet merken dat er weinig/duur vlees is want gasten worden gastvrij ontvangen en daar horen duurdere producten bij).
Tevens zijn er op grond van het orthodoxe geloof nogal wat vasten periodes in het jaar waar traditioneel dan geen vlees gegeten wordt.
5
Wat hebben jullie eigenlijk met Oost-Europa?Wat wij hebben met Oost Europa is dat Stella, die in de keuken de scepter zwaait, uit Roemenië komt en dat Maarten zijn werkzaamheden toen ter tijd had in Oost Europa.
We voelen ons (gastronomisch) ambassadeur van Oost Europa en we zijn blij dat het Oosten zich langzamerhand verenigt met het Westen tot één Europa.
Zie ook:
www.tata-rada.nl