Vegatopia Forum

Gekweekt vlees: jekkie of jummie?

0 leden en 10 gasten bekijken dit topic.

Offline LelleL

  • *****
  • 3.652
  • Geslacht: Vrouw
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #80 Gepost op: 04 december 2009, 02:41:51 »
Zonder er al te diep op in te willen gaan (ivm geen zin) was mijn eerste -ietwat simplistische- afweging om vegetarier te worden "ik wil geen vlees dier eten." In hoeverre gekweekt vlees, iets dat uit zichzelf groeit, valt onder de noemen dier is daarom voor mij interessant. Het zal zonder zenuwstelsel geen gevoel hebben, maar zoals ik nu al 5x heb aangegeven heb ik hier nog veel te weinig verstand van om afwegingen te maken en gaat het mij nu om de ethische discussie hierachter die volgens mij in ieder geval gevoerd moet worden.
De scheidingslijn plant - dier was volgens mij nog nooit zo vaag.

De definitie van natuurlijk en de relevantie hiervan zijn misschien een opzichzelf staande discussie, maar wederom in het kort vraag ik me af of het wijs is alles tot in den treure te manipuleren en te veranderen. Ik krijg een beetje het idee van 'rashondjes' puur gefokt op uiterlijkheden, waarbij natuurlijke keuzes geen rol meer spelen, met HD en andere bekende kwalen tot gevolg.
Of de steeds rodere tomaten in de schappen. Ze zien er heel mooi uit maar er zit geen geur of smaak meer aan. En dat zijn alleen de effecten die we merken, wat wordt er nog meer weggeselecteerd als wij ons overal in gaan mengen?

Offline Poek

  • Forumkenner 2006, 2009 en 2011
  • ******
  • 11.927
  • Geslacht: Man
    • dimitri.org
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #81 Gepost op: 04 december 2009, 09:55:50 »
Er is al een product dat dienst kan doen als kweekvlees zonder dat het nou ja, kweekvlees is; nl meatless.

Dat is geen vlees, dus misschien dan wel voor een vegetarier beter, maar geen echt alternatief voor een verstokte vleeseter.

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #82 Gepost op: 04 december 2009, 09:58:48 »
De man van het gekweekte vlees was bij DWDD.
Er werd geopperd dat het dus van elk dier kan, je hebt simpelweg een stamcel nodig he. En toen schoot er een foute maar nieuwsgierige gedachte door mijn hoofd. We kunnen dus mensenvlees proeven .. :P
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

Offline lieve lijn

  • ******
  • 4.047
  • Geslacht: Vrouw
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #83 Gepost op: 04 december 2009, 10:15:05 »
moet zeggen dat ik het zelf wel een geruststellende gedachte vond dat het voorlopig nog niet te betalen is zo duur en dat het nog niet uitziet noch proeft als vlees (zo sprak hij heel stellig terwijl het nog niet geproefd had)
Ga vanavond naar bed met een goed boek, of iig met iemand die er een gelezen heeft!

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #84 Gepost op: 04 december 2009, 10:23:43 »
De man van het gekweekte vlees was bij DWDD.
Er werd geopperd dat het dus van elk dier kan, je hebt simpelweg een stamcel nodig he. En toen schoot er een foute maar nieuwsgierige gedachte door mijn hoofd. We kunnen dus mensenvlees proeven .. :P

Waarom niet? Stukje Greet, iemand?

Offline LelleL

  • *****
  • 3.652
  • Geslacht: Vrouw
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #85 Gepost op: 04 december 2009, 13:27:11 »
De man van het gekweekte vlees was bij DWDD.
Er werd geopperd dat het dus van elk dier kan, je hebt simpelweg een stamcel nodig he. En toen schoot er een foute maar nieuwsgierige gedachte door mijn hoofd. We kunnen dus mensenvlees proeven .. :P

Bizar idee.
Alleen staat het verkrijgen van stamcellen bij mensen een ietsiepietsie ter discussie. Mmmmmm zou ik dat willen proeven....??

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #86 Gepost op: 05 december 2009, 12:45:01 »
De man van het gekweekte vlees was bij DWDD.
Er werd geopperd dat het dus van elk dier kan, je hebt simpelweg een stamcel nodig he. En toen schoot er een foute maar nieuwsgierige gedachte door mijn hoofd. We kunnen dus mensenvlees proeven .. :P

Bizar idee.
Alleen staat het verkrijgen van stamcellen bij mensen een ietsiepietsie ter discussie. Mmmmmm zou ik dat willen proeven....??

"Zoooooo schattig, ik zou hem kunnen opeten" krijgt ineens een andere betekenis  ;D

Offline LelleL

  • *****
  • 3.652
  • Geslacht: Vrouw
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #87 Gepost op: 05 december 2009, 13:05:44 »
Oei dat zei ik gisteren nog over de chihuahua van mn broer. Is wel een heel klein stukje vlees om zoveel moeite voor te doen.

Offline @rno

  • *****
  • 2.330
  • Geslacht: Man
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #88 Gepost op: 05 december 2009, 21:41:24 »
Nog even de vraag met welke eiwitrijke voeding dit kweekvlees gevoed gaat worden.
Kip, het meest veelzijdige stukje vrees. Sh*t!

Offline LelleL

  • *****
  • 3.652
  • Geslacht: Vrouw
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #89 Gepost op: 06 december 2009, 02:03:30 »
Met andere stukjes kweekvlees natuurlijk.  :P

Hanneke

Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #90 Gepost op: 14 maart 2010, 20:26:17 »
Flauwekul kweekvlees. gemanipuleer van oa stamcellen. Ben ik tegen. En waarom moet ik zonodig vlees eten? Of dat nou gewoon vlees of kweekvlees is ???  Er is toch meer dan genoeg om te eten ! Waarom moet het altijd meer en anders. Het is weer zo'n decadent luxeprodukt dat we helemaal niet nodig hebben. Ik zou ook hier wel eens een oproep willen doen om sober te eten. Niet omdat het moet vanwege een crisis, maar gewoon omdat we het willen. Waarom moet er zoveel geschreven worden over eten. Vegetarisch eten is al helemaal niet moeilijk en toch ook veganistisch niet. We hebben onze smaak verpest door allerlei bijzondere dingen te willen eten. We hebben genoeg aan het basisvoedsel. De rest moet toch eigenlijk een tractatie zijn, iets bijzonders. In de oorlog schijnen de mensen ook veel gezonder te zijn geweest dan nu. We overladen ons zelf. Ook vegetariers.

Offline Sam

  • ******
  • 7.188
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #91 Gepost op: 15 maart 2010, 18:48:34 »
Flauwekul kweekvlees. gemanipuleer van oa stamcellen. Ben ik tegen. En waarom moet ik zonodig vlees eten? Of dat nou gewoon vlees of kweekvlees is ???  Er is toch meer dan genoeg om te eten ! Waarom moet het altijd meer en anders. Het is weer zo'n decadent luxeprodukt dat we helemaal niet nodig hebben. Ik zou ook hier wel eens een oproep willen doen om sober te eten. Niet omdat het moet vanwege een crisis, maar gewoon omdat we het willen. Waarom moet er zoveel geschreven worden over eten. Vegetarisch eten is al helemaal niet moeilijk en toch ook veganistisch niet. We hebben onze smaak verpest door allerlei bijzondere dingen te willen eten. We hebben genoeg aan het basisvoedsel. De rest moet toch eigenlijk een tractatie zijn, iets bijzonders. In de oorlog schijnen de mensen ook veel gezonder te zijn geweest dan nu. We overladen ons zelf. Ook vegetariers.
Hmm, ik denk dat veel bezoekers hier toch wel van de overdadige en lekker eten-club van vegetariers zijn, vandaar ook de enorme hoeveelheid lekkere recepten hier op Vegatopia. Als je van basisvoedsel, zonder pakjes en zakjes, hele lekkere dingen kunt maken dan is daar toch niets mis mee? Ik hoop dat je hier toch ook wel recepten tegenkomt waar ook jij vrolijk van wordt, de meeste recepten hier op Vegatopia zijn inventief, heel erg lekker en maken toch gebruik van basisingredienten en/of groentetassen. Ik vind het juist een uitdaging om hele lekkere dingen te maken met ingredienten die op zichzelf niet zo bijzonder zijn.
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline karl

  • *****
  • 6.371
  • Geslacht: Man
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #92 Gepost op: 15 maart 2010, 20:27:58 »
Ja, dat is toch één van de zaligheden in het leven, lekker eten klaar maken of gaan proeven, en daar vrolijk van worden? En zo bevorder je ook de sociale contacten, want eten doe je zoveel mogelijk niet alleen.
Ik ben niet zo voor soberheid, omdat die het leven armer, streng en somber maakt.
Je mag toch genieten van het leuke en lekkere op de aarde en als je vegatarisch eet is het helemaal gezond en onschadelijk.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #93 Gepost op: 15 december 2010, 23:21:35 »
http://www.nature.com/news/2010/101208/full/468752a.html



Food: A taste of things to come?
Researchers are sure that they can put lab-grown meat on the menu — if they can just get cultured muscle cells to bulk up.
Published online 8 December 2010 | Nature

Mark Post has never been tempted to taste the 'fake' pork that he grows in his lab. As far as he knows, the only person who has swallowed a strip of the pale, limp muscle tissue is a Russian TV journalist who visited the lab this year to film its work. "He just took it with tweezers out of the culture dish and stuffed it in his mouth before I could say anything," says Post. "He said it was chewy and tasteless."

Post, who works at the Eindhoven University of Technology in the Netherlands, is at the leading edge of efforts to make in vitro meat by growing animal muscle cells in a dish. His ultimate goal is to help rid the world of the wasteful production of farm animals for food by helping to develop life-like steaks. In the near term, he hopes to make a single palatable sausage of ground pork, showcased next to the living pig that donated its starter cells — if he can secure funds for his research.

Post started out as a tissue engineer interested in turning stem cells into human muscle for use in reconstructive surgery, but switched to meat a few years ago. "I realized this could have much greater impact than any of the medical work I'd been doing over 20 years — in terms of environmental benefits, health benefits, benefits against world starvation," he says. Largely because of the inefficiency of growing crops to feed livestock, a vegetarian diet requires only 35% as much water and 40% as much energy as that of a meat-eater1. Future 'in-vitrotarians' should be able to claim similar savings.

The prospect of an alternative to slaughtering animals led People for the Ethical Treatment of Animals based in Norfolk, Virginia, to announce two years ago a US$1-million prize for the first company to bring synthetic chicken meat to stores in at least six US states by 2016. In the Netherlands, where the vast majority of work has been done so far, a consortium of researchers convinced the government to grant them £2 million (US$2.6 million) between 2005 and 2009 for developing in vitro meat.

Such incentives have helped to solve some of the basic challenges, applying human tissue-engineering techniques to isolate adult stem cells from muscle, amplify them in culture and fuse them into centimetre-long strips. But far more money and momentum will be needed to make in vitro meat efficient to produce, cheap and supermarket-friendly (see graphic). Post estimates that creating his single sausage will require another year of research and at least $250,000. So what still needs to be done?

Choose the right stock
The first question for researchers is which cells to start with. Embryonic stem cells would provide an immortal (and therefore cheap) stock from which to grow endless supplies of meat. But attempts to produce embryonic stem cells from farm animals have not been successful. Most work so far has been on myosatellite cells, the adult stem cells that are responsible for muscle growth and repair. These can be obtained by a relatively harmless muscle biopsy from a pig, cow, sheep, chicken or turkey; the desired cells are then extracted using enzymes or pipetting, and multiplied in culture.



Click for larger imageMorris Benjaminson, professor emeritus at Touro College in New York, prefers a different approach — planting the whole biopsy in a dish. "We use the whole business without the brain," he says. "We don't break it down to cells and put them back together again." He used this method to grow goldfish fillets in his lab in 2002, boosting the surface area by up to 79% over a week by adding a shot of extra cells from ground-up muscle2. It's not clear, however, whether this procedure could produce enough muscle for a commercial enterprise.

The fundamental problem is that myosatellite cells will only divide dozens of times, probably because their telomeres — the protective ends of the chromosomes — wear down with age. There are ways of boosting their proliferation. One is to add a gene for the repair enzyme telomerase. Another, being investigated by the start-up company Mokshagundam Biotechnologies in Palo Alto, California, involves inserting a tumour-growth-promoting gene. But genetically modified lab-grown meat might be too much for consumers to swallow. "Try selling that," laughs Post. An alternative is to get cells from a young animal and perfect the rest of the system, such as the culture medium, to maximize growth.

For now, Post uses regular cell-culture medium to grow his pork myosatellite cells. This contains fetal calf serum which, as it currently comes from dead cows, largely defeats the point of synthetic meat. It also contains antibiotics and anti-fungal agents that might not be good for human consumption. "Supposedly you could be allergic to these; you never know," Post says. To get the cells to differentiate into muscle, he shifts to horse serum, which has the same list of problems.

Animal-free media made from a slurry of plants or microbes are commercially available for biomedical work such as in vitro fertilization. But like animal-based media, they're expensive — right now, growth media account for about 90% of the material costs of lab-grown meat. And their composition is proprietary, making them difficult to customize. One alternative might be to use ground-up maitake mushrooms, which Benjaminson found works just as well as calf serum for his fish fillets. At the University of Amsterdam, researchers working on in vitro meat have been developing a cheap medium made from blue-green algae, with added growth factors made in genetically modified Escherichia coli. But no one has yet developed a way of making a cheap, animal-free growth serum in large quantities.

Beef it up
Myosatellite cells grown on a scaffold will fuse into myofibres, which then bundle together to make up muscle. But lab-assembled muscles are weak and textureless. "It's like when you take off a cast after six weeks," says Post. To get the muscle to bulk up with protein requires exercise. Assembling the myofibres between anchor points helps, as this creates a natural tension for the muscle to flex against. Post uses this type of arrangement to boost the protein content of a muscle strip from 100 milligrams to about 800 milligrams over a few weeks. He also administers 10-volt shocks every second, which can bump protein content up to about a gram. This much electricity would be expensive in a scaled-up industrial process, so his group is hoping to learn how to mimic chemical signals that tell muscles to contract.

“This could have much greater impact than any of the medical work I'd been doing over 20 years.”


...

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #94 Gepost op: 15 december 2010, 23:21:45 »
...

Vladimir Mironov of the Medical University of South Carolina in Charleston is instead using a scaffold made of chitosan microbeads — chitosan can be sourced from crabs or fungi — that expand and contract with temperature swings, thus making a natural fitness centre for his muscle strips.

If lab-grown muscle gets more than about 200 micrometres thick, cells in the interior start to die as they become starved of nutrients and oxygen. Post simply grows many small strips that could be ground up into a sausage. Others, including Mironov, are using blender-sized bioreactors of the type developed by NASA to study muscle growth in low gravity. These conditions help prevent cell clumping and improve transport of oxygen and nutrients.

Growing meat on an industrial scale would require large, customized bioreactors like those used by biopharmaceutical companies. Mironov estimates that a commercial in vitro meat facility would need a five-storey building of bioreactors; with a similarly huge investment. And all that is just for manufacturing ground meat. The prospect of growing steaks is a much bigger challenge, requiring a system of fake 'blood vessels' built into the meat. That is decades away.

Market it
The thing that enthusiasts for fake meat talk least about is its taste, perhaps because they haven't tried it. In the United States, researchers have largely avoided eating anything grown in the lab for fear of violating a Food and Drug Administration regulation (it's unclear whether it is actually forbidden) or being seen as publicity hounds. When Benjaminson grew his goldfish fillets, his team dipped them in olive oil, fried them in breadcrumbs and gave them to an 'odour and sight' panel who said they seemed edible, but who weren't allowed to try them.

Researchers generally believe that if they can get the texture right, taste will follow — particularly once flavouring is added. Fortunately, myosatellite cells can also turn into fat, which would add to the taste. At Mokshagundam Biotechnologies, the goal is to make a spam-like mix of different muscle and other cell types that provide the 'umami' taste that characterizes meat. Scientists will also have to find a way of adding nutrients such as iron (which comes from blood) and vitamin B12 (which comes from gut bacteria).

The process won't be cheap. By one rough estimate, first-generation lab meat could cost £3,500 per tonne (compared with £1,800 per tonne for unsubsidized farmed chicken meat)3. Mironov thinks the best way to secure an early market is by turning in vitro meat into a 'functional' food attractive to the rich and famous, perhaps by filling it with compounds that promote health or suppress appetite. "Only Hollywood celebrities like Paris will be eating this," he says. Alternatively, one could get an edge on the market by making meat products from exotic or even extinct animals, assuming a few of their cells could be saved. In the long run, advocates see a market in vegetarians and others who want guilt-free and environmentally friendly meat.



Researchers such as Post believe that the scientific and technical advances needed to make and sell in vitro meat are worth the fight — but convincing funders remains the biggest obstacle. Post's funding from the Dutch government ran out in 2009; he came out of that with hundreds of pork strips, not the thousands he needs for a sausage. Today, a couple of umbrella organizations promote the cause, including the non-profit New Harvest, which provides small funds for US- and Europe-based work, and a new commercial company, California-based Pure Bioengineering, which aims to raise venture capital. But no windfalls have arrived as yet.

Post will keep seeking funding for his demonstration sausage — but he knows that raising enough to commercialize the entire process will be a huge ask. "I usually say £100 million," says Post. "That's the number I forward to the government, and then they faint."

Nicola Jones is a freelance journalist based in Vancouver, Canada.

Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #95 Gepost op: 31 december 2011, 04:32:41 »
Citaat
Universiteit Maastricht maakt hamburger van kweekvlees

Aan de universiteit van Maastricht wordt gewerkt aan de eerste hamburger ter wereld die van kweekvlees is gemaakt. De hamburger wordt samengesteld uit vezeltjes rundvlees die in het laboratorium zijn gekweekt. Volgend jaar september moet hij klaar zijn.

Ik vind het bizar op hoeveel weerstand het idee van kweekvlees stuit op nota bene Vegatopia. Ik denk dat niemand van ons hier nog gaat meemaken dat de wereld massaal op een vegetarisch dieet overstapt. Kweekvlees (mogen ze nog wel even brainstormen over een andere naam) heeft de potentie om miljarden dieren te behoeden voor een miserabel bestaan in de bio-industrie. Daarnaast zijn de potentiële gezondheids- en milieuvoordelen natuurlijk eindeloos.

Onderzoekers in Utrecht hebben trouwens berekend (schijnt het, ik vond dit alleen in nieuwsberichten) dat slechts tien stamcellen binnen twee maanden 50.000 ton vlees zouden kunnen opbrengen. Het is dus ook niet zo dat er alsnog veel dieren voor opgeofferd hoeven te worden. Misschien wel geen.
« Laatst bewerkt op: 31 december 2011, 04:45:58 door Lapzwans »
There we were, two men against an army. Boy, did we beat the hell out of those two guys.

Offline @rno

  • *****
  • 2.330
  • Geslacht: Man
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #96 Gepost op: 31 december 2011, 10:07:41 »
Onderzoekers in Utrecht hebben trouwens berekend (schijnt het, ik vond dit alleen in nieuwsberichten) dat slechts tien stamcellen binnen twee maanden 50.000 ton vlees zouden kunnen opbrengen.

Welke producten leveren de hiervoor benodigde grondstoffen?
Waar komen die vandaan?
Wat moet er gebeuren voordat ze geschikt zijn om kweekvlees te produceren?
Hoeveel energie kost dat?
Veroorzaakt dit milieuvervuiling?
Is het ongeveer hetzelfde als Soylent Green?
Kip, het meest veelzijdige stukje vrees. Sh*t!

Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #97 Gepost op: 31 december 2011, 10:49:32 »
...
Hoe wordt de bloedsomloop geregeld tijdens de kweek?
Hoe krijg je überhaupt het bloed erin?
Hoe krijg je de botjes in de karbonade?
De laagjes in het spek?

Lapzwans, je klinkt als een wetenschapper. Je kijkt alleen naar de technische en rationele aspekten. Maar denk je nou echt dat enige vleeseter dit ooit zal trachten naar binnen te werken, zonder gedwongen voeding? Als vegetariër heb ik er in ieder geval geen enkele behoefte aan, en vind ik het een nog gruwelijker idee dan echt vlees te moeten eten - inderdaad, een idee, het zit in mijn hoofd en is niet rationeel, terwijl ik toch behoorlijk rationeel ben ingesteld. Ik zie in ieder geval niet waarom de weerstand zo bizar zou zijn. Maar misschien kan je me tzt 'bekeren' met een prima stukje gekweekte varkenshaas, mét bijbehorende jus.
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline @rno

  • *****
  • 2.330
  • Geslacht: Man
Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #98 Gepost op: 31 december 2011, 10:53:08 »
En gaat men er nog steeds vanuit dat kweekvlees een gezond voedingsmiddel is?
Kip, het meest veelzijdige stukje vrees. Sh*t!

Aiko

Re:Gekweekt vlees: jekkie of jummie?
« Reactie #99 Gepost op: 31 december 2011, 14:33:12 »
En gaat men er nog steeds vanuit dat kweekvlees een gezond voedingsmiddel is?

Och, dat is wel de laatste vraag die gesteld moet worden. Nep-suikers als aspartaam heeft de schijn ook niet mee dat het gezond is, maar je vindt het in allerlei light-producten. Dat is een punt waar de voedselindustrie zich niet erg grote zorgen over hoeft te maken. Dat het goedkoper is (zou kunnen zijn) is een belangrijkere factor om het al dan wel of niet toe te laten.

Kweekvlees zal je dan ook vooral tegen kunnen gaan komen in kant-en-klare pizza's en andere dingen waar het niet als kweekvlees visueel herkenbaar (of smaakbaar?) zal zijn. Nepvlees als seitan en quorn kan ook zeer bedrieglijk zijn als het in een maaltijd verwerkt is. Dan merk je alleen wat je hebt als je de ingrediëntenlijst doorspit, àls kweekvlees al als kweekvlees apart beïngredient moet worden dan regulier vlees.