De Telegraaf meldt vandaag dat er aanwijzingen zijn dat consumptie van basilicum kanker kan veroorzaken. En dat hetzelfde geldt voor kruiden en specerijen als dragon, foelie, nootmuskaat en steranijs.
Boosdoeners zouden de stoffen estragol, methyleugenol en safrol zijn. De Wageningse toxicoloog ir. S. Jeurissen doet onderzoek naar methyleugenol, dat veel voorkomt in basilicum. Volgens haar is de stof op zich onschadelijk, maar in het lichaam verandert het onder invloed van leverenzymen in een kankerverwekkende stof, met name bij rokers en mensen die veel kool eten.
De EU denkt op basis van zulke onderzoeken dat het verstandig is minder methyleugenol te gebruiken. Het Voedingscentrum adviseert daarom niet te vaak pesto te eten. Maar volgens de Amerikaanse smaakstoffenidustrie is er niets aan de hand, aangezien de stoffen pas schadelijk worden als mensen ze in gigantische hoeveelheden zouden eten.
Toxicoloog Jeurissen vindt het nog veel te vroeg om voedingsadviezen te geven. „Nu we weten hoe de verandering in het lichaam plaatsheeft, gaan we onderzoeken welke voedingsmiddelen dat proces zouden kunnen afremmen. En misschien zit in basilicum zelf wel zo'n stof, dat weten we nog niet.”
Links:
Voedingscentrum: wat is veilig?Nederlandse Laboratorium Site