Een kookboek waarin helemaal niets wordt gekookt. Dat is ‘Rauw’ van Charlie Trotter en Roxanne Klein, twee Amerikaanse chef-koks. Morieljes en lotuswortel met bietjes en zwarte boontjes, tomatenterrine met salade, Indiaas gekruide flensjes met yoghurtsaus, couscous van groene bloemkool met curry-olie en balsamico, … Het klinkt allemaal heel aantrekkelijk en op de foto’s ziet het er ook allemaal zeer goed uit, maar het enthousiasme om met dit boek aan de slag te gaan verdwijnt snel. Je zou denken dat recepten met enkel rauwe ingrediënten wel vrij makkelijk te maken moeten zijn, maar zet dat idee maar uit je hoofd. Van elk gerecht in dit boek is de ingrediëntenlijst verschrikkelijk lang: meer dan twintig ingrediënten is de regel. (Maar veel van de gebruikte kruiden, vruchten en groenten zijn bij ons helemaal niet te vinden, dus dat probleem lost zichzelf wel een beetje op.) Alle recepten vragen ook nog eens heel veel bewerkingen, dus je hebt behoorlijk veel tijd nodig. Het boek toont zeer mooi wat er allemaal kan met rauwe ingrediënten, maar het is absoluut geen kookboek voor de doorsnee keukenpiet.
Beide auteurs hebben een website, waarop je wat voorbeeldmenu’s vindt :
Charlie Trotter’sRoxanne’sRauw
Charlie Trotter & Roxanne Klein
Uitgeverij BZZTôH
ISBN 90 453 0007 9
215 p., hardback, kleurenfoto’s
29,50 euro