Ik ben het er absoluut niet mee eens dat vetsin nergens voor nodig is, het geeft echt smaak aan allerlei soorten eten (nu gaan jullie denken dat ik heel vaak vetsin gebruik he, nou dat valt nogal mee, hoewel ik mijn Japanse azijn met vetsin toch niet zou willen missen). En als iemand er niet tegen kan, kan je het gewoon niet gebruiken. Makkelijk genoeg geregeld.
Was het maar zo eenvoudig. Het probleem is dat het toch wel in veel producten zit en dat je b.v. in restaurants (of als je bij iemand op bezoek bent) er vaak helemaal geen idee van (kan) hebben of er natriumglutamaat in het eten zit.
Het volledig vermijden van consumptie van natriumglutamaat is op dit ogenblik echt niet zo makkelijk. (Of je zou natuurlijk enkel in biologische restaurants moeten gaan eten, enkel vers koken en je voedsel in natuurwinkels kopen en vrienden moeten hebben die zeer bewust bezig zijn met eten.)
Maar in plaats van voor te stellen vanalles maar te gaan verbieden (dan kun je zout, allerlei olieen, kaas, melk, chips, suiker, suikervervangers ook wel gaan verbieden) zou je er ook van uit kunnen gaan dat mensen eens rustig en met mate met eten moeten omgaan.
Ik hou er niet van dat de staat zo maar moet gaan voorschrijven wat ik wel mag en niet mag eten.
Ik had het ook niet over een volledig verbod. Maar vaak is het gebruik van dit product nergens voor nodig en gebruikt de fabrikant het dus enkel om de 'verslavende eigenschappen' of omdat het goedkoper is dan om kwaliteitsingrediënten te gebruiken. Lekkere chips, smaakvol snel-klaar-eten, prima bliksoep, ... is ook mogelijk zonder het gebruik van natriumglutamaat.
In de meeste gevallen is het gebruik van Ve-tjin even onnodig als het gebruik van voedingskleurstoffen. En in die gevallen vind ik dat de staat het gebruik er van zeker sterk mag beperken.
Ik kan het niet aantonen, maar er is zeker niet zomaar uit te sluiten dat bepaalde ziekten die de laatste decennia veel meer voorkomen dan vroeger (migraine, ADHD, allergieën, ...) o.a. veroorzaakt worden door het gebruik van allerlei toevoegingen in ons eten. Toevoegingen waarvan vaak niet aan te tonen is dat ze nadelige gezondheidsgevolgen hebben maar die in ieder geval niet nodig zijn voor gezond en lekker eten en waarvan evenmin aangetoond is dat ze volledig veilig zijn.