Vitamine B11 (foliumzuur)Het lichaam heeft foliumzuur (vitamine B11) nodig voor de groei en het instandhouden van het lichaam en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Voldoende foliumzuur voorkomt daarnaast een te hoog homocysteïnegehalte van het bloed, een mogelijke risicofactor bij hart- en vaatziekten.
Voor een goede foliumzuuropname is het belangrijk gevarieerd te eten met voldoende groenten, fruit en brood- en graanproducten. Om bij het koken het verlies van foliumzuur te beperken, is het aan te raden voedingsmiddelen in weinig water zo kort mogelijk te koken.
De hoeveelheid foliumzuur die in Nederland via de voeding wordt opgenomen, is aan de krappe kant. Ruim gebruik van foliumzuurbronnen zoals (groene) groenten, fruit en graanproducten is daarom erg belangrijk. Door het verhitten van foliumzuurhoudende voedingsmiddelen kan 30 tot 80 procent van het foliumzuur verloren gaan. Onnodig verlies van foliumzuur wordt voorkomen door het eten in zo min mogelijk water niet langer te verhitten dan nodig is. Bij stomen en bereiding in de magnetron is het verlies aan foliumzuur nog iets kleiner.
Belangrijke bronnen Vitamine B11 (foliumzuur, gehalte in microgram/mcg)
1 snee volkorenbrood (35 gram)
14
1 grote eetlepel spinazie (50 gram)
42
1 grote eetlepel broccoli (50 gram)
33
1 grote eetlepel bloemkool (50 gram)
27
1 grote eetlepel tuinbonen (50 gram)
75
1 schaaltje aardbeien (100 gram)
65
1 sinaasappel (120 gram)
20
Zie verder:
http://www.voedingscentrum.nl/mirakel/pageViewer.jsp?id=2216&init=menu283