Vegatopia Forum

Cakerecepten

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Jasper

  • ***
  • 338
    • Jasper M - virtuele expositie
Re:Cakerecepten
« Reactie #20 Gepost op: 28 september 2005, 16:32:00 »
Dan kan je een kip adopteren bij iemand die wel een tuin heeft.

Die eieren had ik trouwens achterwege gelaten omdat ik het af en toe wel een leuke uitdaging vind om veganistisch uit de hoek te komen, en natuurlijk ook omdat ze niet in huis waren en ik geen zin had om wéér naar de super te lopen.


char

Re:Cakerecepten
« Reactie #21 Gepost op: 03 oktober 2005, 11:25:53 »
Aha! een cakedraad! net wat ik nodig had.
Mijn nichtje is jarig en ik ben aangesteld om voor haar een cake te maken (met smarties!) en oja, met smarties! en de smarties niet vergeten hé! Nu hou ik persoonlijk niet echt van smarties, maar ja, anyway, ze moeten op die cake blijven plakken. Ik dacht aan gesmolten chocolade met crème fraiche helft helft.. zou dat hard worden? Of welk glazuur zou ik gebruiken.. Iemand er een idee van?

Alvast bedankt!


Elsbeth

Re:Cakerecepten
« Reactie #22 Gepost op: 03 oktober 2005, 12:06:47 »
Glazuur is heel simpel: poedersuiker oplossen in warm water. Je kan het zo dik maken als je zelf wil, maar hoe meer poedersuiker hoe dikker en ook hoe witter het laagje op de taart/cake is.
« Laatst bewerkt op: 03 oktober 2005, 12:06:57 door Elsbeth »

Offline Jasper

  • ***
  • 338
    • Jasper M - virtuele expositie
Re:Cakerecepten
« Reactie #23 Gepost op: 03 oktober 2005, 13:04:09 »
Ik ga zelf altijd voor een mix van poedersuiker met citroen- of limoensap. Geeft nét dat beetje extra smaakgewijs.

Offline Sander

  • ******
  • 5.528
  • Geslacht: Man
Re:Cakerecepten
« Reactie #24 Gepost op: 03 oktober 2005, 14:00:30 »
Poedersuiker mengen met creme-fraiche en eventueel (gesmolten) boter, voor als je niet op de lijn hoeft te letten. :)
“it's strange how life makes sense in time...”

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #25 Gepost op: 04 oktober 2005, 15:22:55 »
Ik had laatst frambozenlikeur door het glazuur gedaan. Was heel erg lekker!
Als je er ook nog een beetje bietensap doorheen mengt dan krijg je een prachtige roze kleur.
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline Superguppie

  • ***
  • 322
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #26 Gepost op: 24 oktober 2005, 22:31:48 »
simpel cake-recept:
200 gram suiker, bloem en boter. 4 eieren en een mespunt bakpoeder.
Alles flink mixen (en niet zoals ik altijd doe de helft van het beslag opeten).
Oven op 160 graden en de cake is in 70 minuten klaar.


Niet vergeten voor de ultieme cake: citroenrasp of vanille(suiker) en een klein snufje zout
en hoe romiger je de boter en suiker vooraf roert, hoe zachter de cake wordt.

Kleine cakejes is ook een goed idee want: minder wachttijd (20-30 min)
« Laatst bewerkt op: 28 oktober 2005, 13:44:46 door Superguppie »
Alleen mensen zonder fantasie vluchten in de realiteit

Elsbeth

Re:Cakerecepten
« Reactie #27 Gepost op: 25 oktober 2005, 12:20:53 »
Poedersuiker mengen met creme-fraiche en eventueel (gesmolten) boter, voor als je niet op de lijn hoeft te letten. :)
Ja maar.. als je op de lijn let, eet je toch uberhaupt geen cake of taart?! Toch?!
Ik heb het altijd met poedersuiker en water gedaan omdat dat in een kinderkookboek staat van mijn ouders. Heel schattig, Buik ze Bruin ofzo heeft dat. En dan kan je zelf broodjes maken en taartjes. Alles is natuurlijk vlinder, beertje of auto vorm.  ;D

smikkeltje

Re:Cakerecepten
« Reactie #28 Gepost op: 31 oktober 2005, 18:20:52 »
zijn er ook cakerecepten waar geen eieren in gaan? boter enzo is altijd wel te vervangen door vegan-varianten maar ik heb echt al heel lang geen cake gegeten... en het is zo lekker!

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Cakerecepten
« Reactie #29 Gepost op: 31 oktober 2005, 18:29:51 »
zijn er ook cakerecepten waar geen eieren in gaan? boter enzo is altijd wel te vervangen door vegan-varianten maar ik heb echt al heel lang geen cake gegeten... en het is zo lekker!

Hier staan wat recepten.
,,,,فلافل

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #30 Gepost op: 03 november 2005, 10:42:36 »
Toevallig kwam ik op een rommelmarkt een taarten en cake receptenboek tegen uit 1963. Erg leuk, want er staan zoveel originele recepten in. Van die recepten waarvan je nu soms denkt:"hoe ging dat ook alweer?"
Nu kan ik het originele recept gewoon zelf aanpassen naar wat ik wil :)
Alleen de tempratuur van de oven snap ik niet:"een matige of hete oven bakken" ???
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline Superguppie

  • ***
  • 322
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #31 Gepost op: 09 november 2005, 18:51:08 »
Tien jaar ouder en het beste taartenbakboek in mijn kast: The Better homes and gardens new cookbook.
Cover met een echte amerikaanse jaren 50 look en fantastisch versierde taarten, toetjes en zelfs recepten voor snoep en suikerwerk.
Alleen mensen zonder fantasie vluchten in de realiteit

martine

Re:Cakerecepten
« Reactie #32 Gepost op: 13 november 2005, 13:59:20 »
jeetje wat een lekkere recepten, ik ga daar
ook es wat van proberen   :P

Offline Superguppie

  • ***
  • 322
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #33 Gepost op: 13 november 2005, 15:48:13 »
Gisteren de ultieme chocoladecake-taart gebakken voor een jarig vriendinnetje;
Een cake van 250 gram bloem (maar 200 gram suiker ipv 250) met door het beslag een half vanille stokje (de zwarte prut i.i.g.), 4 el. cacao en anderhalve chocoladereep in stukjes gehakt.
Na het afkoelen de cake horizontaal in 2en gesneden en 3/4 pot kersenjam opgewarmd. Tussen de twee lagen en aan de buitenkant een lekkere laag jam gesmeerd en daarna de buitenkant bestrooid met een dikke laag van nog eens anderhalve reep fijngeraspte chocola.
Vervolgens alles versierd met marsepein bestrooid met cacao.
Très jummie...... :yummie:
« Laatst bewerkt op: 13 november 2005, 16:07:35 door Superguppie »
Alleen mensen zonder fantasie vluchten in de realiteit

Offline ingeping

  • ***
  • 143
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #34 Gepost op: 14 november 2005, 09:35:53 »
Hét kleine cakejesrecept......

Dadelcakejes met toffeesaus

85 g zachte boter + extra om in te vetten
100 g dadels zonder pit, gehakt
100 g lichte basterdsuiker
1/2 tl vanille-essence
2 grote eieren
100 g meel
1 1/2 tl bakpoeder
1 rijpe banaan

voor de toffeesaus
85 g donkere basterdsuiker, 50 g boter, 2 el slagroom

- oven voorverwarmen op 180 graden
- 4 puddingvormpjes/bakjes (a 200 ml) invetten
(ik heb zo'n muffinbakplaat en verdeel het mengsel over de bakjes)
- kokend water over de gehakte dadels en 10 minuten laten wellen
- boter, suiker en vanille-essence kloppen tot luchtig geheel
- eieren erdoor kloppen
- meel en bakpoeder erdoor
- dadels en banaan fijnprakken (of in keukenmachine pureren)
- dadelpuree met banaan door botermengsel
- verdelen over de vormpjes en ongeveer 20 minuten bakken
- vijf minuten af laten koelen
- toffeesaus: suiker, boter en slagroom in een pan en vijf minuten verwarmen tot er een stroperige saus ontstaat. Over de cakejes gieten alvorens ze op te dienen.

Tip van ing: niet eten als je aan de lijn bent
2e tip van ing: bolletje ijs erbij is nog lekkerder

Bron: quick & tasty Desserts (voor 1 euro bij Kruitvat)

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Cakerecepten
« Reactie #35 Gepost op: 16 januari 2006, 23:36:45 »
Ik heb hier nog een recept gevonden van een denk ik wel aardige chocoladetaart met frambozen, hij is vegan ook nog.
,,,,فلافل

Offline bambi

  • ******
  • 5.560
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #36 Gepost op: 05 augustus 2006, 15:42:34 »
ik had bosbessen er doorheen gedaan, ook erg lekker!

ik vind alleen dat 'ie wat luchtiger mocht. Iemand tips?
Rivier O Rivier jy's die diepste woord wat ek ken

taniavanbart

Re:Cakerecepten
« Reactie #37 Gepost op: 29 augustus 2006, 21:08:30 »
Als je een echt lekkere cake wil, die niet kan mislukken (tenzij in extremis) is het basisrecept toch wel de quatre-quarts of viervierden. Ook heel erg makkelijk om te onthouden:
4 eieren
250 g zelfrijzend bakmeel (of dus bloem met wat bakpoeder, is idd hetzelfde)
250 g suiker
250 g vetstof (hoeft niet echt boter te zijn, ik doe'm vaak met een soort margarine)

Belangrijk is de vetstof eerst wat te laten smelten, en ondertussen de suiker te mengen met de 4 eidooiers tot een luchtige massa (even volhouden).Dan doe je er de gesmolten vetstof en de bloem onderdoor, weer goed mengen. Tot slot dan klop je met de mixer het eiwit tot een schuimige massa, en dan schep je dat voorzichtig onder de rest. Et voila!

Heel handig is ook dat je vertrekkende van dit recept, duizend en een variaties kan maken:
appelcake (thuis de absolute favoriet!): 2 à 3 appels in blokjes snijden en onder het deeg mengen, alles in een bakvorm gieten, en dan afwerken met appelschijfjes bovenop. Je kan er ook een scheutje amaretto indoen.
kokoscake: 100g kokospoeder erdoor
en ga zo maar door

Wat betreft de oven: meestal bak ik 50 min aan 175°, en dan check ik eens of ie goed is (op het oog of met een soort priem: als er niks blijft kleven als je prikt is ie ok).

Hoop dat jullie hier iets aan hebben...

Aiko

Re:Cakerecepten
« Reactie #38 Gepost op: 29 augustus 2006, 21:38:58 »
4 eieren
250 g zelfrijzend bakmeel (of dus bloem met wat bakpoeder, is idd hetzelfde)
250 g suiker
250 g vetstof (hoeft niet echt boter te zijn, ik doe'm vaak met een soort margarine)

Oei, wat een verhoudingen. Geen wonder dat cake ondeugend snoepgoed is. Tweehonderdenvijftig grammen suiker en evenzoveel boter...?

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:Cakerecepten
« Reactie #39 Gepost op: 30 augustus 2006, 10:15:33 »
Als je een echt lekkere cake wil, die niet kan mislukken (tenzij in extremis) is het basisrecept toch wel de quatre-quarts of viervierden. Ook heel erg makkelijk om te onthouden:
4 eieren
250 g zelfrijzend bakmeel (of dus bloem met wat bakpoeder, is idd hetzelfde)
250 g suiker
250 g vetstof (hoeft niet echt boter te zijn, ik doe'm vaak met een soort margarine)

Ik ga altijd uit van 4 eieren tegen 200 gram bloem/boter/suiker. Dat zijn dus vier viervouden :) (Werkt ook goed en is een stuk makkelijker kleiner te maken...)
This is between me and the vegetable!