Vegatopia Forum

Cakerecepten

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Cakerecepten
« Gepost op: 10 september 2005, 23:30:28 »
Iemand een lekker recept voor cakes? Ik vind de verhoudingen altijd zo moeilijk....En de baktijden/temperatuur! :bonk:
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline renske

  • ****
  • 809
  • Geslacht: Vrouw
    • Zoetekauwen
Re:Cakerecepten
« Reactie #1 Gepost op: 11 september 2005, 14:05:12 »
Cake is een goed idee! Dat moet ik ook weer ns doen! :D

Er zat langlanglang geleden een receptenboekje bij een pak drostecacao voor een rijk gevulde chocolade cake. Zo'n ontzettend lekkere cake! Hier maak je mensen blij mee (is mijn ervaring):

(ca. 15 plakken)

Benodigdheden:
40 g Droste cacaopoeder
50 g rozijnen
150 g boter of margarine
150 g bruine basterdsuiker
zout
3 eieren
125 g zelfrijzend bakmeel
11/2 eetlepel melk
25 g fijngehakte, gekonfijte kersen (Franse vruchtjes)
50 g fijngehakte, gemengde noten

Voor het glazuur:
10 g Droste cacaopoeder
175 g poedersuiker
1 (klein) eiwi

Bereidingswijze:
Was de rozijnen in een zeef en doe ze in een kom. Schenk er heet water op en laat ze 1 à 2 uur wellen. Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet een cakevorm in en bestuif hem met bloem. Dep de rozijnen droog en bestrooi ze met wat bloem. Doe de boter met suiker, en het zout in een kom. Klop dit met de mixer tot een romig mengsel ontstaat. Klop de eieren er een voor een door en blijf nog 2 minuten kloppen.

Schep afwisselend het zelfrijzend bakmeel, cacao en de melk door het beslag. Meng de rozijnen, de gekonfijte kersen en de fijngehakte noten erdoor. Doe het beslag over in de cakevorm. Bak de cake in ca. 11/4 uur gaar. De cake is gaar als een erin gestoken satéstokje er weer droog uitkomt. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen. Keer de cake op een taartrooster en laat hem verder afkoelen. Roer voor het glazuur de poedersuiker met de Droste cacaopoeder en het eiwit door elkaar. Bestrijk de cake met het glazuur en laat het glazuur hard worde

Offline kimske

  • ***
  • 174
  • Geslacht: Vrouw
    • Kimske
Re:Cakerecepten
« Reactie #2 Gepost op: 11 september 2005, 16:46:50 »
hmmm denk dat ik zo ook weer es richting oven ga..
geloven is zeker weten dat je twijfelt

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #3 Gepost op: 11 september 2005, 17:05:43 »
Mmmm, chocoladecake! Ik heb ook nog een recept voor franse chocoladecake. Da's zo'n cake zonder bloem. Ook erg lekker :)

Ik heb vanmorgen een citroencake gebakken.
Recept:
125 gram suiker
125 gram boter
geraspte schil van 2 citroenen
citroensap
4 eieren, gesplitst
150 gram zelfrijzend bakmeel
mespunt zout
150 gram poedersuiker

Oven voorverwarmen op 160°C. Citroenen afspoelen en de schil raspen. Boter met suiker romig mixen totdat de suiker helemaal is opgelost. Eigeel, citroenrasp en 2 eetlepels citroensap toevoegen. De met zout vermengde en gezeefde bloem luchtig door het beslag roeren. Het eiwit stijf kloppen en door het deeg verwerken. Een beboterde en met bloem bestoven cakevorm met het beslag vullen en de cake in ongeveer 50 minuten afbakken. De poedersuiker vermengen met 30 gram citroensap en glad roeren. De afgekoelde cake hiermee bestrijken.

Ik had mijn cake in een hartvorm gebakken en versierd met glazuur vermengd met frambozenlikeur. Geeft een mooi zachtroze kleurtje en een subtiele smaak.
Hij is voor m'n jarige schoonzus dus ik heb hem nog niet kunnen proeven!
Hopen dat ze hem vanavond ook aansnijdt ;)
De structuur zag er goed en en de cake voelde veerkrachtig aan.
« Laatst bewerkt op: 19 september 2005, 08:28:28 door Laurita_23 »
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline Amarillo

  • Forumkenner 2004, 2005, 2007 en 2014
  • *****
  • 3.233
Re:Cakerecepten
« Reactie #4 Gepost op: 11 september 2005, 19:00:55 »
Ik heb ook nog een recept voor franse chocoladecake. Da's zo'n cake zonder bloem.

Is zelfrijzend bakmeel dan niet gewoon bloem met bakpoeder?
Ik wil vega bananenschuimpjes.

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #5 Gepost op: 11 september 2005, 19:15:33 »
Volgens mij wel. Ik maak cake altijd gewoon met bloem en bakpoeder.

Offline Amarillo

  • Forumkenner 2004, 2005, 2007 en 2014
  • *****
  • 3.233
Re:Cakerecepten
« Reactie #6 Gepost op: 11 september 2005, 21:00:00 »
O, hmpf, ik las ook helemaal niet goed. :bloos:
Ik wil vega bananenschuimpjes.

viv

Re:Cakerecepten
« Reactie #7 Gepost op: 12 september 2005, 00:19:15 »
Chocoladecakeeeeeee :o

dat is TE lekker mensen, weleens leuk om uit te proberen~

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #8 Gepost op: 12 september 2005, 20:37:58 »
Ik heb ook nog een recept voor franse chocoladecake. Da's zo'n cake zonder bloem.

Is zelfrijzend bakmeel dan niet gewoon bloem met bakpoeder?
Ja..nee...maar, ik bedoelde meer een chocoladecake écht zonder bloem o.i.d.
Zo'n cake met eiwitten en die instort als je hem uit de oven haalt en heel erg chocoladerig is. Heerlijk.... :kwijl:
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline Anya

  • ****
  • 737
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #9 Gepost op: 16 september 2005, 23:47:34 »
Ik ben wel geïnteresseerd in het recept :kwijl:

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #10 Gepost op: 18 september 2005, 13:12:49 »
Franse chocoladecake

Voor 8-10 personen
 
225 gr roomboter(ongezouten) +extra om in te vetten
200 gram pure chocolade, liefst meer dan 72%
6 grote eieren, gesplitst
slagroom en ijs, om erbij te serveren
 
Verwarm de oven voor om 160 graden
Vet een springvorm van 23 cm doorsnee goed in (ik gebruik ook wel eens een gewone dichte bakvorm, leuk in bv de vorm van een hart)
Laat de chocolade au bain marie smelten, samen met de boter. Goed mengen, apart zetten en wat af laten koelen. Klop hierna de eidooiers erdoor, doe dit luchtig!
Mix de eiwitten stijf. Vouw met een metalen lepel de eiwitten snel en luchtig het chocolade-ei-botermengsel.
Schenk het beslag in de vorm. Bak de taart zo'n 60 min. Gewoon even kijken af en toe. Door de eiwitten zwelt ie flink op, maar eenmaal uit de oven stort ie ook weer in. Maakt niks uit, smaakt geweldig!
Lekker met een klodder slagroom of een bolletje ijs.
« Laatst bewerkt op: 19 september 2005, 08:28:55 door Laurita_23 »
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Macka

Re:Cakerecepten
« Reactie #11 Gepost op: 18 september 2005, 13:15:08 »
Wauw dat klinkt wel geweldig lekker!

Offline Di.

  • ***
  • 177
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #12 Gepost op: 18 september 2005, 20:13:28 »
simpel cake-recept:
200 gram suiker, bloem en boter. 4 eieren en een mespunt bakpoeder.
Alles flink mixen (en niet zoals ik altijd doe de helft van het beslag opeten).
Oven op 160 graden en de cake is in 70 minuten klaar.

mijn mama doet er altijd walnoten in en doet er honing bij, maar dat vind ik niet erg lekker. Stukjes peer wel erg.

Just know that when you see me cringe sometimes
I'm trying to rid the poison from my mind

Offline Anya

  • ****
  • 737
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #13 Gepost op: 19 september 2005, 19:41:40 »
Franse chocoladecake

Dank je! Ziet er heerlijk uit.

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Cakerecepten
« Reactie #14 Gepost op: 19 september 2005, 19:46:45 »
in het world food cafe kookboek staat een chococake (eigenlijk meer een chocotaart) zonder meel met eiwit.
Is erg lekker

Wat is volgens jullie het verschil tussen taart en cake?
Ik dacht vroeger de bakvorm, maar dat is dus niet zo
,,,,فلافل

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #15 Gepost op: 20 september 2005, 13:02:43 »
Daar heb ik 'm ook uit! Ik wist ff niet zo goed meer waar ik het recept vandaan had, uit dat kookboek dus! :D
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Offline Jasper

  • ***
  • 338
    • Jasper M - virtuele expositie
Re:Cakerecepten
« Reactie #16 Gepost op: 27 september 2005, 15:48:55 »
Vorige week voor mijn verjaardag had ik respectievelijk vegan walnotenmuffins en appel-peren-cake getracht te maken. Getracht, want zonder eieren willen ze niet erg rijzen, en wordt het allemaal een beetje een niet-luchtige en kleffe boel. De volgende keer doe ik eerst maar óf wat uitgebreidere research naar vegan recepten, óf er een lading gras-eieren in.

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #17 Gepost op: 27 september 2005, 16:47:02 »
Vorige week voor mijn verjaardag had ik respectievelijk vegan walnotenmuffins en appel-peren-cake getracht te maken. Getracht, want zonder eieren willen ze niet erg rijzen, en wordt het allemaal een beetje een niet-luchtige en kleffe boel. De volgende keer doe ik eerst maar óf wat uitgebreidere research naar vegan recepten, óf er een lading gras-eieren in.

Maar eet je geen eieren vanwege het dierenleed? Of eet je geen eieren vanwege "het vloeibare leven"?
Want als je het voor het dierenleed doet, zou ik voor biologische eieren gaan en niet voor graseieren. Biologisch is het meest diervriendelijk.
Ik kan me voorstellen dat het lastig is een cake te maken zonder ei, toch staan er wel wat recepten hier op de site.
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)

Aiko

Re:Cakerecepten
« Reactie #18 Gepost op: 27 september 2005, 16:52:10 »
Nog beter, neem zelf kippen. Kunnen ze ook van een oude dag genieten. Middelbare kippetjes eindigen tenslotte ook als poot of borst op tafel.

Offline Laurita_27

  • ****
  • 979
  • Geslacht: Vrouw
Re:Cakerecepten
« Reactie #19 Gepost op: 27 september 2005, 17:09:20 »
En als je nou op een flatje woont? Of je bent allergisch voor veren.....
M.a.w: niet iedereen is in de positie om kippen thuis te houden ::)
"It’s how you see the world
How many times can you see
You can’t believe what you learn" (by Coldplay)