Vegatopia Forum

Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Gepost op: 10 september 2005, 00:47:19 »
Ik heb een recept waarin ik witte balsamico moet gebruiken. Nu heb ik alleen zwarte en voel er weinig voor speciaal witte te gaan halen (want dat hebben ze niet in de supermarkt neem ik aan?).

Het gaat om een toetje met de volgende ingrediënten:
- frambozen, suiker, citroensorbetijs en verse munt.

Daar je voor 4 personen maar een halve el. nodig hebt.....dan heb je voor 2 personen maar 1/4 nodig.
« Laatst bewerkt op: 10 september 2005, 00:47:40 door Apraxia »
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #1 Gepost op: 10 september 2005, 10:15:44 »
het kan qua smaak heel goed, maar het probleem is dat je ijs er door de donkere balsamicoazijn erg drabbig uitgaat zien, zelfs als je het ijs met de frambozen moet mengen.
Witte wordt tegenwoordig bij de Albert Heijn wel verkocht (helaas wel witte van erbarmelijke kwaliteit).
Jammer dat je het recept niet hebt gepost, maar als het een dessert is dat je niet in een bakje of glas opdient maar op een bordje, kan ik me er iets voorstellen dat je het weglaat en een paar drupjes donkere balsamico-azijn (evt gemengd met wat poedersuiker) decoratief op het bordje om het toetje heen druppelt.

,,,,فلافل

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #2 Gepost op: 10 september 2005, 13:26:32 »
het kan qua smaak heel goed, maar het probleem is dat je ijs er door de donkere balsamicoazijn erg drabbig uitgaat zien, zelfs als je het ijs met de frambozen moet mengen.
Witte wordt tegenwoordig bij de Albert Heijn wel verkocht (helaas wel witte van erbarmelijke kwaliteit).
Jammer dat je het recept niet hebt gepost, maar als het een dessert is dat je niet in een bakje of glas opdient maar op een bordje, kan ik me er iets voorstellen dat je het weglaat en een paar drupjes donkere balsamico-azijn (evt gemengd met wat poedersuiker) decoratief op het bordje om het toetje heen druppelt.

Thanx voor tip.
Hier het recept:
(4 pers)
- 2 bakjes frambozen
- 75 gram suiker
- 1/2 el. witte balsamico
- 12 bolletjes citroen sorbetijs
- verse munt

Pureer de frambozen met de suiker en balsamico. Doe het sorbetijs in mooie glazen of kommetjes en schep de frambozencoulis erover.
Garneer met verse munt.
 :hungry:
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #3 Gepost op: 10 september 2005, 13:34:38 »
Dat kan idd een heel vieze kleur geven. Ik gebruik ook altijd donkere balsamico en als je dat door de dressing doet dan ziet het er wanstaltelijk uit, maar gelukkig smaakt het heerlijk.



Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #4 Gepost op: 10 september 2005, 13:58:19 »
Of gewoon weglaten? Het gaat hier om een 1/4 el. Alhoewel....als het zo weinig is dan ziet het er misschien ook niet zo heel ranzig uit.
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #5 Gepost op: 10 september 2005, 14:14:14 »
Bij de LIDL (en aldi) hebben ze ook witte balsamico. Ik weet niet zo goed of die okee is. Heb 'm wel, maar proef het niet zo goed.

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #6 Gepost op: 10 september 2005, 14:29:32 »
1/4 lepel balsamico in roze frambozen zal er niet uit gaan zien als donkere prut lijkt mij. Gewoon proberen met donkere.

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #7 Gepost op: 10 september 2005, 18:13:07 »
ik zou het weglaten, lijkt me lekker zat zo.
,,,,فلافل

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #8 Gepost op: 11 september 2005, 00:37:27 »
Hmz...twijfel twijfel....ik zou wel graag het smaakverschil tussen witte en zwarte willen weten. Dan zou ik zelf die keuze nog wel kunnen maken om ut weg te laten.
Trouwens......bij de AH verkopen ze geen citroensorbetijs meer :( Morgen dus nog ff scoren bij de ijssalon (Florencia) in Den Haag.
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #9 Gepost op: 11 september 2005, 11:31:56 »
bij de AH verkopen ze geen citroensorbetijs meer :(

 :(
Australian heeft ook meeneem citroenijs
Ik vind het trouwens moeilijk uit te leggen hoe witte balsamicoazijn precies smaakt... is er wellicht een oil en vinegar (niet mijn favoriete winkel, maar je moet wat) in Den Haag waar je kan proeven?

edit: belachelijk spelfout
« Laatst bewerkt op: 11 september 2005, 19:25:38 door Selly »
,,,,فلافل

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #10 Gepost op: 11 september 2005, 16:04:16 »
Het toetje gaat vandaag gemaakt worden en ik denk dat ik het erop waag 1/4 el. zwarte shit erin te gooien. Of zou een andere azijn kunnen? Keb ook nog wel appel/ciderazijn.
Of toch weglaten? Jezus wat een keuzes....;)
Qua ijs haalt de andere toetjeseter het bij de ijssalon. Die is ook erg lekker dus das mooi, lekkerder dan die van de AH.
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

Offline Monique

  • *****
  • 3.427
  • Geslacht: Vrouw
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #11 Gepost op: 11 september 2005, 19:18:47 »
oil en vinigair (niet mijn favoriete winkel, maar je moet wat)

Waarom, los van de prijs? Ik vind dat ze er wel lekkere dingen hebben en mooie dingen om kado te doen.

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #12 Gepost op: 11 september 2005, 19:27:28 »
oil en vinigair (niet mijn favoriete winkel, maar je moet wat)

Waarom, los van de prijs? Ik vind dat ze er wel lekkere dingen hebben en mooie dingen om kado te doen.

Vinigair! Zo, lekkere spelfout, 2 in woord, heb ik weer  :-[
Wat ik niet zo prettig aan ze vind is dat ze een beetje rommel verkopen. Weinig echt lekkere dingen, en veel spullen met kunstmatige smaakjes.
Maar ik heb makkelijk praten in Amsterdam, met echt goede speciaalzaakjes in de buurt. Als je in een kleinere stad woont buiten de Randstad, ben je wellicht al blij dat er uberhaupt zo'n zaak zit.
En ten tweede omdat er heel veel vieze witte balsamico bestaat. Ik weet niet wat dat is, maar het is moeilijk lekkere te vinden.
,,,,فلافل

Offline Sander

  • ******
  • 5.528
  • Geslacht: Man
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #13 Gepost op: 13 september 2005, 23:18:24 »
bij de AH verkopen ze geen citroensorbetijs meer :(

In het AH Bonus-boekje van deze week staat anders mooi een foto van een bak citroensorbetijs!

“it's strange how life makes sense in time...”

Offline Indira

  • ****
  • 520
  • Geslacht: Vrouw
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #14 Gepost op: 14 september 2005, 18:34:29 »
en verschillende soorten biologische azijnen in de aanbieding daar zag ik, oa rode en witte wijnazijn. dat is toch vergelijkbaar met balsamico?
Za Zemiata!

Kiwi

Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #15 Gepost op: 14 september 2005, 18:44:10 »
Nee, aan balsamico-azijn zit veel meer smaak, het is kruidiger en 'zoeter' (ook al klinkt dat gek bij azijn). En het is ook stroperiger dan gewonen azijn, omdat het meer geconcentreerd is.
Echte goede dan.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #16 Gepost op: 14 september 2005, 23:22:05 »
Nou, er schijnt een nieuwe trent te zijn, nl. hele stroperige balsamico. Maar dat is gewoon vermengd met de nodige bindmiddelen.

Kiwi

Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #17 Gepost op: 14 september 2005, 23:27:15 »
Echte oude balsamicoazijn die tig jaar heeft liggen rijpen is ook niet te betalen denk ik.

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #18 Gepost op: 14 september 2005, 23:27:55 »
nee dat kost zo 100 euro

stroperige balsamico kun je zelf natuurlijk maken door het in te koken
,,,,فلافل

Kiwi

Re:Ik noem het maar gelijk de balsamicodraad
« Reactie #19 Gepost op: 14 september 2005, 23:34:25 »
nee dat kost zo 100 euro

 :o Dat is zelfs nog meer dan ik dacht!