Deze recepten komen van
Smulweb.
Ze zijn vegan of makkelijk te veganiseren.
Granita van limoenBereidingstijd: 20-30 minuten
Ingrediënten: 175 ml water 300 gram fijne tafelsuiker 8 limoenen verse munt om te garneren limoenschil om te garneren =eventueel 1-2 dl witte rum.
Bereidingswijze: Stap 1: Kook het water met de suiker tot de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen. Stap 2: Rasp de schil van de twee limoenen en pers de limoenen uit. Meng de siroop met het sap en het raspsel. Stap 3: Doe het mengels in een platte bak in de vriezer en maak het met een vork om het uur los tot het een grove, korrelige structuur heeft. Serveer meteen of bewaar de granita in de vriezer. Haal de granita dan 30 minuten voor het serveren uit de vriezer en zet de bak in de koelkast. Garneer met verse munt en limoenschil en schenk er eventueel nog wat rum overheen. Of draai het mengsel 40 minuten in de ijsmachine tot limoensorbetijs
Serveertips: Doop de rand van een glas eerst in eiwit en daarna in een mengsel van fijne tafelsuiker en limoenraspsel.
Koude ananasbolletjes met warme vruchtensausBereidingstijd: 10-20 minuten
Ingrediënten: 2 literblikken ananas op zoete siroop. sap van 1/2 citroen, blik gemengde vruchten op siroop
Voorbereiding: Giet de ananas in een zeef en vang het sap op. Zet de blokjes ananas een paar uur in de diepvries zodat ze bevroren zijn. Zet het sap ca. 30 min. in de vriezer om het goed koud te laten worden
Bereidingswijze: Doe de ananas in de foodprocessor en laat kort draaien tot het een grofkorrelig mengsel is. Laat het gekoelde sap kort meedraaien. Laat het mengsel bevriezen. Bereiding saus: laat het blik vruchten uitlekken. Warm siroop op in een pannetje, maak het vocht aan met een beetje maizena. Voeg de vruchten toe en warm het geheel op.
Serveertips: Serveer het 'ijs' in bolletjes in een ijscoupe en doe de warme saus erover. Extra lekker met wat slagroom.
Limoen-kokosijsBereidingstijd: 30-60 minuten
Ingrediënten: 100-150 gr. suiker * 3 dl. kokosmelk (blik) * 4 eetl. limoensap * 1 eetl. geraspte limoenschil * 1 eetl. sinaasappellikeur
Hulpmiddelen: ijsmachine
Bereidingswijze: Suiker met 2 dl. water aan de kook brengen tot suiker is opgelost. Mengsel iets laten afkoelen en mengen met kokosmelk, limoensap, limoenschil en sinaasappellikeur. Mengsel in ijsmachine in 30 min. tot ijs draaien of mengsel in ijslaatje bevriezen in 6 uur. Bij bevriezen in ijslaatje mengsel elke 2 uur met vork doorscheppen.
Meloen-Gember SorbetijsBereidingstijd: 10-20 minuten
Ingrediënten: 1 Galia meloen 25 ml. gembersiroop 1/2 citroen 1 eetl. poedersuiker 2 takjes munt (Men kan ook de gember weglaten)
Hulpmiddelen: Keukenmachine-diepvriezer
Bereidingswijze: Halveer de meloen en schep de zaadlijsten eruit. Schep voorzichtig het vruchtvlees uit de meloen en pureer het in de machine. Bewaar de meloenhelften.Was en rasp de schil van de citroen en pers hem uit.Roer de gembersiroop, het citroensap, citroenrasp en de poedersuiker door de meloenpuree.Schenk het meloenmengsel in een afsluitbare diepvroesdoos en laat het 4 uur in de diepvriezer staan. Roet het mengsel om het half uur met een vork door.
Serveertips: Was de munt. Schep bolletjes van het ijs en verdeel ze over de meloenhelften. Garneer met muntblaadjes.
Ananas-sorbetijs met tropisch fruitBereidingstijd: langer dan 2 uur
Ingrediënten: 1 blik ananas op zware siroop(nettogewicht ca. 850 gram); 275 gram witte basterdsuiker; 2 eetlepels citroensap; 50 gram gemalen kokos(klapper, Conimex); 1½ dl pinacolada; 1 zakje santen(conimex); 2 mango's; 2 peren; 3 bananen
Hulpmiddelen: mes; keukenmachine of staafmixer; diepvriesbakjes; koekenpan; pan met dikke bodem; schaal; schaaltjes; ijsschep
Voorbereiding: Snijd de ananas uit het blik in stukjes. Pureer de ananas met het vocht in de keukenmachine of staafmixer. Meng er 200 gram basterdsuiker en het citroensap door. Schep dit ananasmengsel in twee diepvriesbakjes en laat het ijs in ca. 4 uur bevriezen. Schraap elk half uur het ijs van dewanden en schep het ijsmengtsel goed door. Rooster de gamalen kokos in een droge koekenapan goudbruin. Laat de kokos afkoelen. Verwarm de pinacolada zachtjes en los de santen en 75 gram basterdsuiker er al roerende in op. Laat dit sausje afkoelen. Maak de mango's, peren en bananen schoon en snijd ze in stukjes. Schep het fruit en het sausje in een schaal door elkaar.
Bereidingswijze: Zet het ananas-sorbetijs ca. 30 minuten voor gebruik in de koelkast. Schep het fruit in tien schaaltjes en schep er een bolletje ananasijs op. Strooi de geroosterde kokos erover.
Tomaten korrelijsBereidingstijd: langer dan 2 uur
Ingrediënten: 1 kilo heel rijpe tomaten, 3 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 2 dragonblaadjes, water, zout, peper.
Bereidingswijze: De tomaten pellen ( dat gaat gemakkelijk als u ze eerst in kokend water onderdompelt) het vruchtvlees door het groentenmolentje halen. De sjalotten en de knoflook pellen, mixen en bij de tomatenpuree voegen. Het volume afmeten en aanlengen met de helft van dat volume aan water. In de ijsmachine laten bevriezen. Opdienen in coupes, naar smaak garneren met dragonblaadjes.
Granite Van FrambozenbierBereidingstijd: langer dan 2 uur
Ingrediënten: 100 g. suiker
sap van 1 citroen
1 klein blikje frambozen op siroop(inh.200 gr.)
1 flesje frambozenbier(3dl)
1 dl. lobbig geklopte slagroom
enkele schijfje limoen
Bereidingswijze: Suiker met 1.5 dl. water en citroensap in een steelpan verhitten. Frambozen met siroop door een zeef drukken en bij de suikerstroop doen. Frambozen puree mengen met het frambozenbier. Frambozenmengsel in ruime, platte schaal schenken, afdekken met plasticfolie en in de vriezer plaatsen. Na 2 uur het half bevroren puree met een vork losmaken en door het nog niet bevroren deel van de frambozenpuree roeren. Dit elk uur herhalen tot na ca. 6 uur al het vocht bevroren is. Voor het serveren de granite in coupes scheppen. Serveren met de slagroom en een schijfje limoen.
Sorbet van Camparie en passievruchtenBereidingstijd: langer dan 2 uur
Ingrediënten: 3 dl water 200 gram suiker 15 passievruchten 1 wijnglas Campari
Bereidingswijze: Doe het water en de suiker in een pan, breng aan de kook en laat 5 minuten prutellen. Zet de pan van het vuur en laat de siroop een tijdje afkoelen. Snijd de passievruchten doormidden en schep en vruchtvlees, de zaadjes en het sap eruit met een lepel. Roer het door elkaar. Je kan het door een zeef halen maar ik vindt de pitjes in het ijs heerlijk. Meng de passievruchten met de campari en de suikersiroop in een plastic bak of aardewerken schaal en zet die in de vriezer. over het allgemeen duurt het ongeveer 2 uur voordat de sorbet bevroren is maar probeer wel om om elk half uur even te roeren.
Serveertips: Met seizoensfruit of in een hoorntje me vanilleijs of in compinatie met een heerlijk chocolade taartje.
CitroensorbetBereidingstijd: 10-20 minuten
Ingrediënten: 1 liter water, 600 g suiker, citroenrasp van 4 citroenen en 6 dl vers citroensap (van ongeveer 10/12 stuks)
Voorbereiding: 1 nacht in de vriezer
Bereidingswijze: Breng het water met de suiker aan de kook. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Haal dan de pan van het vuur en roer het sap en de citroenrasp erdoor. Schaaf er net voor gebruik stukjes af voor in een cocktailglas of schep er bolletjes uit.
Serveertips: Opmaken met een stukje fruit (uit blik).