Vegatopia Forum

Nitraatrijke groente

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Selly

  • *****
  • 30.776
Nitraatrijke groente
« Gepost op: 18 juli 2005, 16:45:20 »
nee natuurlijk niet maar ze zeiden wel hoe vaak eet je het? en mijn moeder stond erbij en nu eten we elke dag bleekselderij...

nou dat lijkt me erg onverstandig aangezien bleekselderij 1 van de nitraatrijke groenten is, en door het voedingscentrum wordt aanbevolen maar 2x per week nitraatrijke groenten te eten. zie ook hier
« Laatst bewerkt op: 24 juli 2005, 21:59:57 door J@n »
,,,,فلافل

Offline Twilightje

  • ***
  • 299
  • Geslacht: Vrouw
Re:Nitraatrijke groente
« Reactie #1 Gepost op: 24 juli 2005, 16:56:03 »
nou dat lijkt me erg onverstandig aangezien bleekselderij 1 van de nitraatrijke groenten is, en door het voedingscentrum wordt aanbevolen maar 2x per week nitraatrijke groenten te eten. zie ook hier

Oei. Dit is het lijstje nitraatrijke groenten:
Andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, rode biet, sla, spinazie, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel.


Laten de vetgedrukte nu net groenten zijn die ik de laatste tijd vaker eet. Door mijn sapcentrifuge vooral. Wel een eng idee dat groenten ook ongezond kunnen zijn. ???
« Laatst bewerkt op: 24 juli 2005, 20:55:51 door Twilightje »

Offline Selly

  • *****
  • 30.776
Re:Nitraatrijke groente
« Reactie #2 Gepost op: 24 juli 2005, 20:11:57 »
Ja ik ben ook niet zo blij met dat nitraatverhaal. Ben bv dol op sla, maar zorg tegenwoordig dat ik dus als 'sla' vooral dingen als tomaat, wortel, witlof etc. eet. Er staat wel ook bij dat als je het als 'side dish' eet, het dan vier x per week kan, ik neem aan dat de hoeveelheden in je sapcentrifuge niet megaporties zijn?
,,,,فلافل

Offline Twilightje

  • ***
  • 299
  • Geslacht: Vrouw
Re:Nitraatrijke groente
« Reactie #3 Gepost op: 24 juli 2005, 20:54:40 »
ik neem aan dat de hoeveelheden in je sapcentrifuge niet megaporties zijn?

Goh, je moet er toch genoeg in doen om voldoende sap te hebben he. Per keer toch een halve venkel, of twee stengels selder, één rode biet.. :( Dacht dat ik zo gezond bezig was met die sapjes.
« Laatst bewerkt op: 24 juli 2005, 22:00:40 door J@n »

Marietje

Re:Nitraatrijke groente
« Reactie #4 Gepost op: 25 juli 2005, 08:51:51 »
Er staat wel ook bij dat als je het als 'side dish' eet, het dan vier x per week kan,

Volgens mij staat er dat 4x per week als side dish geldt als 1x nitraatrijke groenten eten, dus met vier keer een schaaltje salade zit je op de helt van de toegestane hoeveelheid. Tenminste, dat is zoals ik het lees.  

Door niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten te eten, is het gezondheidsrisico van nitraatrijke groenten beperkt. Vier keer per week een schaaltje salade als bijgerecht of een kom soep van nitraatrijke groenten telt daarbij mee als één keer.
 
Dus dan valt het op zich nog wel mee toch?

lena

Re:Nitraatrijke groente
« Reactie #5 Gepost op: 25 juli 2005, 12:19:18 »
Het is wel controversieel of het inderdaad zo slecht is om vaker nitraatrijke groenten te eten. Het is nog nooit bewezen dat nitriet kanker veroorzaakt, het is vooralsnog alleen een theoretisch risico. En dat gaat over nitriet, nitraat is nog een stapje onschuldiger

Volgens http://www.food-info.net/nl/qa/qa-saf75.htm is het niet wetenschappelijk te onderbouwen dat een beperking van de consumptie van nitraatrijke groenten beter voor de gezondheid is. Zie nog meer stukjes over nitraat: http://www.food-info.net/nl/qa/nitrates.htm

Zie ook het krantenartikel onderaan op http://www.food-info.net/nl/national/ww-spinazie.htm

Ik denk dat de voordelen van het eten van groene bladgroenten ruimschoots opwegen tegen de eventuele nadelen. Bovendien bevatten diepvriesgroenten en groenten van het seizoen (vooral biologisch geteeld) relatief minder nitraat. Als je je nitraatconsumptie in de gaten wilt houden lijkt het verstandiger te letten op wanneer je bepaalde groenten eet (geen verse spinazie in de winter bijvoorbeeld) dan hoeveel van die groenten je eet. Variatie is natuurlijk nog steeds belangrijk.

Food-info.net is van de universiteit Wageningen. Wel een betrouwbare bron dus.

Offline Selly

  • *****
  • 30.776
Re:Nitraatrijke groente
« Reactie #6 Gepost op: 25 juli 2005, 15:34:34 »
Volgens mij staat er dat 4x per week als side dish geldt als 1x nitraatrijke groenten eten, dus met vier keer een schaaltje salade zit je op de helt van de toegestane hoeveelheid. Tenminste, dat is zoals ik het lees.  

je hebt inderdaad gelijk, en het staat er opzich niet eens heel onduidelijk, en ik ben nog wel getraind in het secuur lezen van teksten  :bloos:
Maar ze gaan er dan vanuit dat een schaaltje sla 50 gram is, is wel weinig hoor, ook als side dish. In ieder geval zeggen ze dus dat je niet meer dan 400 g per week moet binnenkrijgen van de nitraatrijke groenten. Dat is dan weer niet te rijmen met de 1e paragraaf van wat het voedingscentrum zegt, maar goed.
,,,,فلافل

Offline Selly

  • *****
  • 30.776
Re:Nitraatrijke groente
« Reactie #7 Gepost op: 25 juli 2005, 15:40:21 »
Het is nog nooit bewezen dat nitriet kanker veroorzaakt

Dat zegt me niet zoveel: dat kan ook zijn omdat er weinig onderzoek naar is gedaan. Er is toch een redelijke aanwijzing dat het niet erg gezond is om erg veel te eten, dat zegt me meer. Maar goed iedereen moet dat natuurlijk voor zich uitmaken.
 
Citaat
Ik denk dat de voordelen van het eten van groene bladgroenten ruimschoots opwegen tegen de eventuele nadelen.

Groene bladgroenten zijn niet perse de nitraatrijke groenten hoor, er zijn ook groene bladgroenten met weinig nitraat.

Citaat
Bovendien bevatten diepvriesgroenten en groenten van het seizoen (vooral biologisch geteeld) relatief minder nitraat. Als je je nitraatconsumptie in de gaten wilt houden lijkt het verstandiger te letten op wanneer je bepaalde groenten eet (geen verse spinazie in de winter bijvoorbeeld) dan hoeveel van die groenten je eet. Variatie is natuurlijk nog steeds belangrijk.

Nou ja, je kunt natuurlijk ook allebei doen. Het eten van diepvriesgroenten heeft natuurlijk weer andere nadelen.

,,,,فلافل

lena

Re:Nitraatrijke groente
« Reactie #8 Gepost op: 25 juli 2005, 16:23:00 »
Citaat
Dat zegt me niet zoveel: dat kan ook zijn omdat er weinig onderzoek naar is gedaan. Er is toch een redelijke aanwijzing dat het niet erg gezond is om erg veel te eten, dat zegt me meer.

Volgens de Universiteit Wageningen zijn die aanwijzingen er dus  niet.
 
Citaat
Groene bladgroenten zijn niet perse de nitraatrijke groenten hoor, er zijn ook groene bladgroenten met weinig nitraat.

Klopt (lang leve boerenkool!), maar niet zoveel en niet in elk seizoen. Als je nu kijkt, dan zit je aan de sla, andijvie, spinazie, postelein, waterkers en dergelijke, en dat zijn allemaal nitraatrijke groenten. Ik eet vrijwel iedere dag een salade, en bladgroenten hebben veel meer voedingswaarde dan tomaten en komkommer (die ik natuurlijk ook wel eet).

Iedereen moet het inderdaad zelf weten, ik wilde alleen even een onderbouwd tegengeluid tegenover het advies van het voedingscentrum zetten.

Ook volgens het RIVM (in "ons eten gemeten" zijn de risico's van nitraatrijke groenten erg klein, in vergelijking met de risico's van het eten van minder groente en fruit, en in vergelijking met het niet eten van vis, onder andere. In getallen: zij schatten (het blijft een schatting, want zoals gezegd is het kankerverwekkend zijn van nitraat nog nooit wetenschappelijk bewezen) het aantal DALY's (een eenheid om gezondheidsschade te meten) dat het eten van nitraatrijke groenten kost op 100-500. Radon in huizen kost 1000-3000 Daly's, Passief roken en micro-organismen in voedsel 3000-10000, te veel verzadigd vet 10000-30000, en te veel transvet/te weinig groente/fruit/vis 30000-100000.

Maar zoals gezegd: variatie is natuurlijk belangrijk en gezond. Er zijn nog veel meer stofjes in groentes die in grote hoeveelheden misschien niet zo goed voor je zijn.
« Laatst bewerkt op: 25 juli 2005, 16:26:26 door lena »

Offline willem

  • *****
  • 2.430
  • Geslacht: Man
Re:Nitraatrijke groente
« Reactie #9 Gepost op: 08 augustus 2005, 17:52:58 »
Nog even een aanvulling op de wetenswaardigheden van lena.
Warm te maken groente zoals spinazie heeft nog een nadeel. Zo ongeveer op lichaamstemperatuur gaat het evt. aanwezig nitraat over in nitriet. Bij het snel aan de kook brengen voorkom je dit en bij snel afkoelen van restjes ook. Nog een keer verwarmen heeft een extra effect en moet je dus voorkomen.
wees verdraagzaam, oftewel onderdruk je neiging te onderdrukken