Open menu

altEuropeanen polderen graag met hun ingrediënten, Aziaten houden van contrasten. De befaamde taalwetenschapper Noam Chomsky heeft het niet zo op met vegetariërs. Fastfoodketens zijn toch niet de belangrijkste oorzaak van onze toenemende vetlijvigheid. Britten werken hun ontbijt in drie minuten naar binnen. December 2011 in vogelvlucht.

Europa poldert, Azië contrasteert

altWat maakt de Aziatische keuken voor ons nu zo exotisch? Een analyse van 56.498 recepten met 381 ingrediënten leverde interessante resultaten op. Noord-Europeanen en Amerikanen kiezen vooral voor ingrediënten die qua smaak op elkaar lijken. In de Zuid-Europese keuken, maar vooral in de Aziatische keuken, daarentegen geeft men er de voorkeur aan, ingrediënten met contrasterende smaken te combineren. Deze inzichten zouden wel eens tot nieuwe inspiratie voor de experimentele keuken kunnen leiden.

altEen belangrijke rol in de Europees-Aziatische fusion-cooking is ons inziens weggelegd voor de nootmuskaat. Nootmuskaat is geen noot, maar de pit van een abrikoosachtige vrucht van de nootmuskaatboom - oorspronkelijk uit Indonesië. Wij associëren nootmuskaat vooral met de mediterrane keuken, maar ook met winterachtige baksels als speculaas. Een allemansvriend dus. De gemiddelde Nederlander kent nootmuskaat vooral als muffig poeder uit een jaren oud potje van de supermarkt. En dat is jammer. Schaf een nootmuskaatrasp aan en koop een zakje hele muskaatnoten bij de toko (maandenlang houdbaar, mits droog, koel en donker). Pas dan zul je de nootmuskaat weten te waarderen.

Kritische geluiden

altNoam Chomsky, emeritus hoogleraar taalkunde aan het gerespecteerde MIT en grondlegger van de generatieve taalkunde, en daarnaast filosoof, mediacriticus, politiek activist en anarchistisch denker, laat zich uit over ecologie, de zin van politiek protest en over vegetarisme."Ik denk inderdaad dat daar een moreel argument voor is. Ik krijg daar tonnen brieven over. Maar er is ook een moreel argument voor duizenden andere dingen." Vervolgens merkt hij op: "Stel dat we allemaal vegetariërs worden. Wat je dan doet, is eerst en vooral alle gedomesticeerde dieren elimineren. Die worden immers gekweekt voor hun vlees." Mogen we de heer Chomsky de Vegatopia Vraagbaak als leesvoer aanbevelen?

altKritische geluiden ook voor de Duitse spoorwegen, de Deutsche Bahn. In de Intercity's wordt Service nog met een hoofdletter S geschreven, en daar hoort uiteraard een rijdend restaurant met aantrekkelijke menukaart bij, die gewoontegetrouw door bekende koks wordt samengesteld. Vegetarische gerechten zul je er echter niet vinden. En dat wordt nu aan de kaak gesteld in de Tageszeitung, in een artikel met de veelzeggende titel 'de scheten van de koe'. Volgens het artikel is het niet met elkaar te rijmen dat de Deutsche Bahn zich als milieubewust profileert en tegelijkertijd voornamelijk milieu- en dieronvriendelijke menu's op de kaart zet. Komend jaar brengt de Bahn haar menu's aan de man (m/v) onder de noemer 'Oma's lievelingsgerechten'. Daar zal vast geen exotische Aziatische vegetarische curry bij zitten.

Door dik en dun

altObesitas blijft een hardnekkig probleem en vaak wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar McDonald's en de Burger King - daar kun je tenslotte voor weinig geld lekker veel eten. Als je ooit zelf de prijslijsten van deze fastfoodketens hebt bekeken, zul je vast ook hebben gemerkt dat die happy meals helemaal niet zo goedkoop zijn. Niet geheel verwonderlijk dus dat de belangrijkste klandizie voor fastfood komt uit de middenklasse; uitkeringstrekkers en co kunnen zich zo'n Big Mac helemaal niet zo vaak veroorloven. Die halen hun vette hap bij de supermarkt - waar de goedkoopste producten vaak het ongezondst zouden zijn, volgens boze tongen. Aan de andere kant: ook in de winter kosten aardappelen, kool en wortelen minder dan een appel en een ei. Maar dan moet je wel weten hoe je dat spul tot een smakelijke maaltijd kunt verwerken.

altEen gezonde voeding begint met een goed ontbijt. Zo luidt althans de theorie. Uit onderzoek van Weetabix (producent van ontbijtgranen, geen geheel onafhankelijk onderzoek dus) blijkt dat de helft van de Britten zijn ontbijt in drie minuten naar binnen werkt - en ondertussen slagen ze er ook nog in tv te kijken, Facebook- en Twitter-updates te verwerken en hun email te lezen. Weer anderen hebben genoeg aan dit internet-fastfood en slaan de rest van hun ontbijt gemakshalve helemaal over. Internet-fastfood bevat weliswaar geen calorieën, maar wij zijn toch voorstander van een uitgebreid ontbijt of een lekkere zondagse brunch.

Tertia's terrible foodtrend: eten op je hand

Een of andere malloot verzon ooit dat je kaviaar het beste van je hand kon eten. Om precies te zijn: je maakt een vuist, je draait die een slag zodat je duim boven ligt en dan serveer je de kaviaar helemaal op het zachte uiteinde van je duim, daar waar je duim in vinger overgaat. Volgt u het nog, of denkt u: 'wat moet een vegetariër uberhaupt met kaviaar'. Die laatste vraag is trouwens geheel actueel, nu er kaviaar gekweekt kan worden zonder dat de steur daarvoor dood hoeft, maar dat terzijde. Nee, het punt is: dat eten serveren 'op de hand', dat is ondertussen bon ton in chique restaurants.

Linzensalade: op de hand. Een bieten-met-sinaasappel-amuse: op de hand. Paprikacoulis? Een ober komt langs en serveert het.. op je hand. Alleen de patat mèt heeft tot nog toe de dans kunnen ontspringen. Wat een vertoning, zo'n ober die een liflafje op je hand komt serveren. Het is nog net niet zo dat hij het ook weer van je hand aflikt. Wij weten wel beter: eten, dat krijgen we graag geserveerd op een bord. En jawel, we eten het dan ook graag gewoon met bestek.

En verder

Tenslotte

Niet alleen deze maand, maar ook het jaar 2011 loopt ten einde. Een mooi moment om iedereen die meewerkt aan Vegatopia te bedanken voor de vele mooie artikelen en recensies, en voor hun werk achter de schermen. Vegatopia draait namelijk 100% op vrijwilligers. Zonder al die inzet, uren en passie zou Vegatopia niet mogelijk zijn.

Dus: bedankt Annemieke, Eelco, Jannika, Maartje, Machteld, Sandra, Tertia, Brenda, Ellen, Karl, Kim, Laurie, Jessi, Jessica, Judith, Lizette, Meta, Natascha en natuurlijk Sander, van wie we deze zomer veel te vroeg afscheid hebben moeten nemen.

Bijzonder trots zijn we op de lovende woorden in de landelijke pers voor onze kerstmenu's. Op één en dezelfde dag kregen we uitgebreid aandacht in de Volkskrant, het NRC en de Telegraaf.

2012 staat voor de deur en ik kan alvast verklappen dat het nieuwe jaar culinair gezien absoluut niet saai zal worden!

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama