Open menu

watlazenwe thbAstronauten willen ook in de ruimte wel eens wat vertier. Champagne drink je het beste uit een linkerborst. Groente heeft in de koelkast niets te zoeken. Melk is niet alleen goed voor kalveren. Pannenkoekengate samengevat in één zin. En hoe populair worden de doggybags in Nederland? Augustus 2014 in vogelvlucht.

Geniet, maar drink met beide benen op de grond

Astronauten zijn ook maar mensen en die willen ook wel een drankje op hun tijd. Helaas moeten ze in de ruimte nuchter blijven, om te allen tijde alert te zijn. Russische astronauten bleken echter, vooral in de jaren zeventig, erg creatief te zijn geweest om toch een slaapmutsje mee te smokkelen - als 'medicijn' of 'ontsmettingsmiddel'. Het lijkt ook oogluikend te zijn toegestaan: ooit zijn aan boord zelfs kleine flesjes sterke drank verstopt, die de astronauten na crisissituaties tijdens opgedragen 'reparatiewerkzaamheden' plotseling vonden - een beetje zoals paaseitjes zoeken met Pasen.

In het geniep drinken is natuurlijk iets voor 'losers', ook als ze toevallig in een ruimtestation vertoeven. Liever dus in goed gezelschap genieten van een lekker glas champagne. Maar doe het dan wel goed: niet in een champagneglas, maar in een wijnglas, waarin de smaak zich beter kan ontvouwen. Zorg ervoor dat de champagne ijskoud blijft: hou het glas bij de steel beet en vul je glas niet te vol - navullen is toegestaan. En eet geen verfijnde liflafjes bij je champagne, maar gewoon vette, zoute troep - dat is een veel betere combinatie.

Een ideaal champagneglas vind je in het Britse 34 Restaurant, gemodelleerd naar de linkerborst van Kate Moss. Leuk, maar we vragen ons ineens wel af: wat is er mis met haar rechterborst?

Of toch liever een glaasje goede wijn? Hiervoor hoef je niet eens al te veel geld uit te geven, want zelfs wijnkenners schijnen niet in staat te zijn om een goede wijn consequent te herkennen. Dat is ook best moeilijk, als je bedenkt dat wijn vooral een ontzettend zuur druivensapje is, met een beetje zoet en bitter erbij. De geur, het bouquet, is een complex geheel van geurtjes die de druiven afscheiden. De kenners kunnen dan wel de 'dure' geuren herkennen, maar voor de rest is hun oordeel blijkbaar vooral subjectieve 'bullshit'.

De koelkast de deur uit

Het gaat misschien wat ver om de koelkast de deur uit te doen - veel drankjes smaken gekoeld toch een stuk lekkerder - maar groenten en fruit kun je vaak het beste buiten de koelkast bewaren. De Koreaanse Jihyun Ryou heeft in het kader van haar afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven inventieve low-tech manieren uitgewerkt om groente zo optimaal mogelijk te bewaren.

Laat mij je koelkast zien en ik zeg je wie je bent. Een blogger op de Guardian verhuurt haar appartement via Airbnb, en amuseert zich over wat haar buitenlandse gasten zoal in haar koelkast stoppen. De Koreanen voornamelijk kimchi, de Duitsers kaas, donker brood en ingemaakte etenswaren, en de Britten geven de voorkeur aan bier en thee.

Vlees noch vis

Vegetariërs eten geen vlees en geen vis, om uiteenlopende redenen - variërend van milieubewustzijn en zorg voor het dierenwelzijn tot al dan niet vermeende voordelen voor de gezondheid, hedonisme of gewoon omdat men vlees niet lekker vindt. Veganisten gaan nog een stap verder, veelal om dezelfde redenen. Soms is het ook goed om een ander perspectief te zien - al hoef je het er niet mee eens te zijn - zoals dit pleidooi in de Volkskrant om in ieder geval minder vlees te eten. Een evenwichtig artikel, waarin de vegetariërs er goed vanaf komen.

Het kan ook minder subtiel. In de Duitse Spiegel worden de vegetariërs en met name de veganisten in een minder positief daglicht gesteld. In de kruistocht tegen melk, waarvoor koeien tenslotte worden uitgebuit, wordt volgens de columnist te veel nadruk gelegd op de negatieve gezondheidsaspecten van melk - het is een dikmaker en je krijgt er blijkbaar cellulitis van. Dat schijnt allemaal onzin te zijn en die argumenten werken vooral averechts.

Ondanks deze tegenwind in de publieke opinie zijn er natuurlijk nog steeds goede redenen om lekker vegetarisch of veganistisch te eten. Maar makkelijk wordt het ons niet gemaakt. Foodwatch wijst er nog meer eens op dat er veel verborgen vlees in ons eten zit. Naast het niet-vegetarische stremsel in kaas, zijn er ook veel vruchtensappen met (vis-)gelatine en fruit dat is behandeld met schellak (gemalen luizen), en niet-gedeclareerde dierlijke additieven in bijvoorbeeld chips. Oud nieuws misschien, maar helaas nog steeds een reden om in actie te komen.

Pannenkoekengate

Nu even goed opletten: in dit artikel in de Volkskrant wordt geschreven over een column in de NRC, geschreven door de vriend van een columniste van het Parool, die het Parool ervan beticht als goedmakertje een overdreven positief sfeerartikel te hebben geschreven over een restaurant waarover de bewuste columniste van het Parool een giftige column had geschreven, nadat de columnist  van het NRC - de vriend van de columniste van het Parool dus - een tweede glas sinaasappelsap moest afrekenen, omdat hij nog voor het afrekenen het glas half had opgedronken en weer bijgevuld. Volgt u hem nog?

Mocht je toevallig niet het Parool, het NRC of de Volkskrant lezen - of je liever niet laat beïnvloeden door onderling gekonkel - dan zijn dit de dingen waaraan je een onhygiënisch restaurant herkent: de menukaarten zijn vuil, obers hebben piercings of lange nagels, er is geen zeep in de toiletruimte, of eten wordt op houten planken geserveerd. Het is maar dat u het weet.

Worden de doggybags nu ook in Nederland salonfähig? De stichting Natuur & Milieu heeft 50.000 kartonnen doosjes uitgedeeld aan restaurants in Nederland, waarin gasten de restjes van hun eten mee naar huis kunnen nemen. Of dit nu echt een succes wordt, is nog maar de vraag: de porties in Nederland zijn een stuk kleiner dan in de VS, dus er blijft meestal te weinig over om mee te nemen (en dat is dus prima).

Een beeld of filmpje zegt meer dan duizend woorden

Naast - meer of minder serieus - groot nieuws en kleine nieuwtjes vinden we ook regelmatig leuke fotoreportages en filmpjes op internet, die (weliswaar misschien niet voor iedereen) de moeite van het bekijken waard zijn. Hieronder een selectie:

Tertia's trend

Voorheen omgeven door een toch wat dubieus imago, of hooguit toegestaan tijdens het ontbijtbuffet in een niet eens zo duur hotel in een hippe Duitse stad.. sekt. Na champagne, prosecco en cava dienen we nu Duitse, mousserende wijn te drinken. Sekt. Best lekker ja.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama