Ik heb gezocht in oude Jans Keuken gerechten, maar kom nergens salie in tegen. Kan het zijn dat hij salie heeft gebruikt en in een ander recept salie stond? Eén van deze oude recepten komt nog het dichtst in de buurt, maar is het denk ik toch niet. Heb je al in ons eerste kookboek gekeken of het daar wellicht in staat?
Dit heb je nodig:
250 g tortellini
1 grote ui
2 teentjes knoflook
5 stengels bleekselderij
2 el plantaardige olie
1 tl gedroogde tijm
2 el tarwebloem
2 dl sojamelk
zout en peper
2 el paneermeel
plantaardige boter
Kook de tortellini gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pel en snipper de ui en knoflook, maak de bleekselderij schoon en snij die in dunnen plakjes. Verhit de olie in een pan en fruit daarin de ui, de knoflook en de bleekselderij met de tijm circa 3 minuten. Roer de bloem erdoor en voeg al roerend de sojamelk scheutje voor scheutje toe. Blijf roeren tot er een dikke saus ontstaat en voeg peper en zout naar smaak toe. Verhit de grill op de hoogste stand. Laat de tortellini uitlekken, roer die vervolgens door de saus en schep het geheel in een ovenschaal. Strooi het paneermeel erover en verdeel er wat vlokjes boter over. Zet de schaal in de hete gril en tot er een goudbruin korstjes ontstaat (circa 5 minuten).
Ingrediënten:
350 g fusili (spiraalmacaroni)
2 teentjes knoflook fijngeperst
50 g boter
2 el fijngeknipte verse bieslook
2 el fijngehakte verse basilicum
2 el verse majoraanblaadjes
2 el verse oregano
2 el fijngehakte verse peterselie
1 dl droge witte wijn
parmezaanse kaas
peper en zout
Kook de fusilli volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smelt de boter in een pan en bak daarin de bieslook, basilicum, majoraan, oregano, peterselie en knoflook ongeveer een minuut. Giet de wijn erbij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 4 minuten zachtjes pruttelen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Meng de fussili met de kruidensaus en serveer bestrooid met de parmezaanse kaas.
Voor 4 personen:
600 g broccoli, in roosjes
500 g worteltjes, in stukken van 3 cm
400 g courgette, in stukjes
100 g sjalotten, gehalveerd
300 g champignons, gehalveerd
zout
60 g boter
320 meel
250 ml witte wijn
200 ml slagroom
witte peper
nootmuskaat
4 el olijfolie
2 bosjes bieslook, grofgehakt
1 bosje peterselie, grofgehakt
6 eieren
Blancheer de broccoli en worteltjes 4 minuten in kokend water met zout. Laat schrikken onder de koude kraan en laat uitlekken. Bewaar een 1/2 liter van het kookvocht. Verhit 30 g boter in een pan en bestuif met 20 g meel. Roer er het goentenat en de witte wijn door. Voeg slagroom toe met zout, peper en nootmuskaat naar smaak. Verhit circa 5 minuten op een matig vuur. Smoor champignons, sjalotten en courgette circa 5 minuten in een hapjespan met olijfolie. Voeg ze toe aan de groenten met saus in de andere pan en voeg peper en zout naar smaak toe. Meng de kruiden in een keukenmachine met twee eieren. Roer er de rest van de eieren door. Voeg de rest van het meel en een theelepel zout toe en kneed tot een soepel deeg. Maak van het deeg porties en maak er tagliatelle-slierten van in een pastamachine. Met kleine porties in kokend water laten zakken tot ze bovenkomen en ze er dan uithalen met een schuimspaan. Strooi er peper en zout over en serveer met de groenten.