Vegatopia Forum

De Draad Speciaal Voor IJzer

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Dot

  • *****
  • 2.630
  • Geslacht: Vrouw
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #20 Gepost op: 29 september 2010, 17:29:55 »
In brokjes door de soep heen gooien. Doe ik altijd.
Bij wat voor soep past dat dan goed?

Ik eet het vaak bij erwtensoep, maar misschien dat erdoor ook wel kan?
Ze had een jurk met bloemknoppen aan
en toen ze in de zon ging staan
zijn al die knopjes één voor één open gegaan

Aiko

Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #21 Gepost op: 29 september 2010, 17:31:05 »
In brokjes door de soep heen gooien. Doe ik altijd.
Bij wat voor soep past dat dan goed?

Ik eet het vaak bij erwtensoep, maar misschien dat erdoor ook wel kan?

Elke soep. Het wordt zo heerlijk zompig, maar ook weer niet zo erg als regulier brood!

Offline Amarillo

  • Forumkenner 2004, 2005, 2007 en 2014
  • *****
  • 3.233
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #22 Gepost op: 29 september 2010, 21:25:53 »
*schop*

Ik onderneem weer een nieuwe poging dagelijks een stukje roggebrood te eten. Heeft iemand nog een briljante tip voor beleg dat fijn combineert met de smaak van roggebrood? Als klein meisje deed ik er vaak hagelslag op, maar op de één of andere manier moet ik daar nu niet meer aan denken..

Vroeger at ik altijd roggebrood met (jonge) kaas, een geslaagdere combinatie heb ik nooit kunnen vinden. Nu eet ik thuis geen kaas meer, maar nog wel roggebrood. Met suiker, pure hagelslag of pindakaas.
Zit in pure chocohagelslag niet ook ijzer? Edit: o wacht, dat eet je nu dus niet meer op roggebrood...
« Laatst bewerkt op: 29 september 2010, 21:28:02 door cal¡mero »
Ik wil vega bananenschuimpjes.

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #23 Gepost op: 29 september 2010, 21:28:27 »
In vlokken volgens mij.
Ik doe er nu steeds kaas op, maar fantastisch vind ik 't niet. Toch maar weer een keer iets van chocola erop proberen.
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline RvO

  • ***
  • 286
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #24 Gepost op: 29 september 2010, 21:57:07 »
Zwart Fries roggebrood met appelstroop  :D
Maar met een fijne "stinkkaas" vind ik het ook heerlijk. :yummie:

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #25 Gepost op: 29 september 2010, 21:58:38 »
Zwart Fries roggebrood met appelstroop  :D
Dat klinkt als een goede dosis ijzer!
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline lieve lijn

  • ******
  • 4.047
  • Geslacht: Vrouw
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #26 Gepost op: 30 september 2010, 00:08:41 »
Voor mijn ijzer neem ik af en toe een glaasje roosvicee ferro. Misschien niet de oplossing maar weet van vroegah dat mijn hb altijd al aan de lage kant was. Als ik me paar dagen beetje slapjes voel neem ik dus een glaasje ferro. Verder eet ik dan extra fruit en appelstroop. Door vitamine C neem je t ijzer namelijk makkelijker op.
Ga vanavond naar bed met een goed boek, of iig met iemand die er een gelezen heeft!

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #27 Gepost op: 30 september 2010, 08:41:39 »
Ik nam ook altijd appelstroop op mijn roggebrood, lekker hoor!

Offline Fynnya

  • ***
  • 432
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #28 Gepost op: 30 september 2010, 15:18:31 »
Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten. (uit Becoming Vegan) Veel meer voedingsmiddelen bevatten natuurlijk ijzer, ik heb alleen die genomen die meer dan 1 mg per portie hadden (anders duurt het typen eeuwen).

Het getal ervoor is mg ijzer per portie, tussen haakjes staat wat 1 portie is)

8.8 sojabonen
6.6 linzen
4.7 kikkererwten
4.6 adukibonen
4.5-5.2 navy, pinto kidneybonen
3.7 cranberrybonen
3.6/5.2 zwarte (turtle) bonen
(bij alle peulvruchten: portie = 1 cup (240 ml))

5.2 pompoenpitten
3.1 pijnboompitten
2.4/2.7 zonnebloempitten
2.1/2.9 sesamtahin (3 eetlepels)
2.1 cashew
1.9 lijnzaad (2 eetlepels)
1.6 hazelnoot
1.4 pistache
1.4 amandel
(Rest van de noten/zaden: 1 portie = 0.25 cup (60 ml))

3.6 blackstrap melasse (1 eetlepel)

1.8-13.2 tofu (0.5 cup (120 ml))
2.2 tempeh (0.5 cup (120 ml))
Andere vleesvervangers mogelijk ook (kijk zelf even op de verpakking), zij noemt allerlei soorten die vrij veel bevatten (van nature of verrijkt?), maar die soorten verkopen ze hier niet.

2.1 gedroogde vijgen (5)
2.1 prunes (10)
1.6 gedroogde abrikoos (10 halve)
0.9/1.1 rozijnen (0.25 cup (60 ml))

2.1 gekookte quinoa
2.0 donkere rye flour
1.2 whole wheat flour
1.0 pearled barley
(bij alle graan/meel: 1 portie = 0.5 cup (120 ml))

1.7 aardappel, baked (1 stuk)
1.4 paddestoelen (0.5 cup (120 ml))
1.1 kale, rauw (1 cup (240 ml))
1.0 mungboonkiemen, rauw (1 cup (240 ml))

Vooral peulvruchten, noten en zaden zijn ijzer-boosters dus.

Offline Gabs

  • ****
  • 796
  • Geslacht: Vrouw
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #29 Gepost op: 30 september 2010, 15:55:33 »
*schop*

Ik onderneem weer een nieuwe poging dagelijks een stukje roggebrood te eten. Heeft iemand nog een briljante tip voor beleg dat fijn combineert met de smaak van roggebrood? Als klein meisje deed ik er vaak hagelslag op, maar op de één of andere manier moet ik daar nu niet meer aan denken..

Roggenbrood met een gebakken eitje is lekker; ook met een vette kaas of smeerkaas en vroeger at ik het ook inderdaad regelmatig met roomboter en hagelslag. Mmm, krijg opeens zin in roggebrood, morgen maar weer eens kopen.

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #30 Gepost op: 30 september 2010, 23:05:01 »
Iedereen dank voor de suggesties!
Toevallig heb ik vandaag snert gegeten, maar het roggebrood erbij ben ik vergeten.
De hüttenkäse heb ik vanmiddag gekocht en de appelstroop staat nog in de kast. Gaat vast goed komen dus.
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline willem

  • *****
  • 2.430
  • Geslacht: Man
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #31 Gepost op: 12 oktober 2010, 15:32:57 »
*schop*

Ik onderneem weer een nieuwe poging dagelijks een stukje roggebrood te eten. Heeft iemand nog een briljante tip voor beleg dat fijn combineert met de smaak van roggebrood? Als klein meisje deed ik er vaak hagelslag op, maar op de één of andere manier moet ik daar nu niet meer aan denken..

Mmm, krijg opeens zin in roggebrood, morgen maar weer eens kopen.
Roggebrood en roggebrood, een wereld van verschil. Ik heb nu bij de warme bakker een roggebrood gevonden die mij weer doet denken aan het Friese roggebrood dat ik nog van vroeger ken uit Fryslân. Niet die namaak uit AH dat voor Fries roggebrood doorgaat. Was af en toe ook wel lekker, maar dit slaat alles. Heerlijk smeuïg en niks droog zoals die van AH.
wees verdraagzaam, oftewel onderdruk je neiging te onderdrukken

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #32 Gepost op: 12 oktober 2010, 18:33:41 »
En wat eet je er voor beleg op, Willem?
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline willem

  • *****
  • 2.430
  • Geslacht: Man
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #33 Gepost op: 13 oktober 2010, 10:29:48 »
En wat eet je er voor beleg op, Willem?

liefst kaas en/of ei. Soms doe ik er ook een gewone boterham onder. Dat was vroeger een echte favoriet bij mijn ouderlijk thuis. Kaas moet voor mij jong belegen zijn en niet ouder. Dan is het echt optimaal. Dit maak ik ook wel eens als bekend hapje: sneetje roggebrood, kaas, sneetje roggebrood, kaas, sneetje roggebrood, kaas, sneetje roggebrood. En dan in hapbare stukjes snijden. Dit roggebrood is ook te gebruiken om te kneden en dan te mengen met eigenlijk van alles. Je hebt van die bruine bonen pasta in blik (zo'n geel/rood blik waar ik even de naam van kwijt ben). Kruiden aan toevoegen en je hebt een prima veganistisch balletje voor op een feestje. Ook rijk aan ijzer! Wil je het met kaas of ander pittig spul doen, dan staat alles open. Succes verzekerd.
wees verdraagzaam, oftewel onderdruk je neiging te onderdrukken

Offline fem fatale

  • Forumkenner 2010 en 2012
  • ******
  • 7.160
  • Geslacht: Vrouw
    • fatalefem
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #34 Gepost op: 13 oktober 2010, 11:10:57 »
Op de een of andere manier denk ik dat als er roggebrood en bruine bonen in één post genoemd worden, dat deze is geschreven door Arno.
Supercalifragilisticexpialidocious!

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #35 Gepost op: 26 oktober 2010, 01:10:54 »
http://www.health.harvard.edu/press_releases/benefit_of_drinking_green_tea

Citaat
Tea can impede the absorption of iron from fruits and vegetables. Adding lemon or milk or drinking tea between meals will counteract this problem.

Offline Gabs

  • ****
  • 796
  • Geslacht: Vrouw
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #36 Gepost op: 26 oktober 2010, 11:37:30 »
http://www.health.harvard.edu/press_releases/benefit_of_drinking_green_tea

Citaat
Tea can impede the absorption of iron from fruits and vegetables. Adding lemon or milk or drinking tea between meals will counteract this problem.

Interessant! Ik drink altijd thee bij mijn lunch.

Offline LL de Ling

  • Moderator
  • ******
  • 10.321
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #37 Gepost op: 26 oktober 2010, 11:41:15 »
Op de een of andere manier denk ik dat als er roggebrood en bruine bonen in één post genoemd worden, dat deze is geschreven door Arno.

 ;D

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #38 Gepost op: 12 november 2010, 22:36:58 »
Ik heb vandaag bij de AH even potjes appelstroop vergeleken op hun ijzergehalte en de P&E appelstroop van AH zelf steekt er met kop en schouders bovenuit: 15,6mg per 100g.

Dat is 2 of meer keer zoveel als de andere merken. De ijzer is er niet aan toegevoegd (het is immers EKO, toevoegingen mogen dan niet), maar komt uit de suikerbieten (het eerste ingredient vd ingredientenlijst).


Besmeer je 2 boterhammen dik met deze appelstroop, dan is dat weer 3 Mg ijzer!



« Laatst bewerkt op: 13 november 2010, 14:11:55 door Hizikigrrrl »

Offline Wombat

  • *****
  • 2.706
Re:De Draad Speciaal Voor IJzer
« Reactie #39 Gepost op: 13 november 2010, 06:51:06 »
 :o Smeer jij bijna tien kilo appelstroop op een boterham? Hoe doe je dat? ;D