Vegatopia Forum

Toetjes, desserts, taarten, koekjes, gebak.

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Indira

  • ****
  • 520
  • Geslacht: Vrouw
Toetjes, desserts, taarten, koekjes, gebak.
« Gepost op: 06 november 2001, 16:40:00 »
Hoe is het afgelopen met de cake wedstrijd op de vega beurs, en wat was het recept van de winnende cake?

Heeft iemand een recept van een lekkere veganistische cake of taart, wat niet heel erg moeilijk klaar te maken is?
« Laatst bewerkt op: 09 november 2004, 01:36:32 door bart »
Za Zemiata!

Offline Marcello

  • ***
  • 165
  • Geslacht: Man
    • EVA
Veganistische cake of taart
« Reactie #1 Gepost op: 06 november 2001, 17:58:00 »
Ik heb de recepten van 6 cakes die meededen op papier. De winnende cake was wel erg zoet, dus als je van zoet houdt?!? (Ik zal de teksten bij de organisatie opvragen, dan hoef ik ze niet over te typen).

Offline Sil

  • Godswonder
  • ***
  • 452
  • Geslacht: Man
Veganistische cake of taart
« Reactie #2 Gepost op: 22 juli 2002, 21:47:00 »
Ik heb een tijdje geleden tweemaal de vanille cake van lekker plantaardig uitgeprobeert, maar ik vind dat de cake wel iets luchtiger mag. Heeft iemand tips hiervoor?
:koffie: 35, nog steeds veg@

Maaike

Veganistische cake of taart
« Reactie #3 Gepost op: 25 juli 2002, 22:26:00 »
Ik heb nog een heel goed recept voor chocoladetofutaart.
Dat klinkt eng, maar is erg lekker, hiervoor 600 gram stevige tofu (ook even laten uitlekken) fijnmalen met ongeveer twee en half kopje suiker, en naar smaak vannille, of amandelextract, dan 100 gram pure chocolade smelten, toevoegen, het geheel goed roeren en in een taartbodem gooien (van koekkruimels en margarine, of appeltaartdeeg ofzo, nog ongebakken) dit ongeveer 40 minuten bakken in een voorgewarmde oven van 180 graden.
Als de cake klaar is, is hij iets gerezen aan de zijkanten, en zitten en barstjes in het oppervlak, als je er op druk voelt het veerkrachtig.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Veganistische cake of taart
« Reactie #4 Gepost op: 27 september 2002, 19:17:00 »
Vegan cake.

Waarschuwing vooraf: als je denkt een cakesubstantie te krijgen zoals met ei: guess again. Het is heel erg compact en dus slechts 3 cm. hoog. Beetje een koekachtig uiterlijk krijgt het. Het smaakt ook wat kleffer, maar wel met cakesmaak

Nodig:

-150 gr. plantaardige margarine
-150 gr. rietsuiker
-200 zelfrijzend bakmeel
-vanillepoeder
-citroenconcentraat
-3 theelepels 'no egg' (egg replacer, te verkijgen bij de Groene Winkel)
-scheutje gezoete sojamelk

Meng de margarine en suiker door elkaar (ik deed het met een staafmixer) en voeg wat sojamelk toe. Voeg dan beetje bij beetje het bakmeel toe, 'no egg' en wat vanillepoeder en wat druppels citroenconcentraat (kan ook gewoon geraspte citroenschil zijn). Meng het tot een glad papje (voeg evt nog wat sojamelk toe, maar kijk uit dat het niet te slap wordt) en doe het in een ingevette bakvorm. Dan kan het 5 kwartier op 170 graden in de oven.

Kan ook met kaneel, anijs, rozijnen, cacao etc. natuurlijk.


_________________
Dat amour op toujours rijmt is niet toevallig, maar absurd. -Ischa Meijer-

[ Dit Bericht is bewerkt door: Annemieke op 2002-09-27 19:19 ]

Kocho

Veganistische cake of taart
« Reactie #5 Gepost op: 30 september 2002, 22:56:00 »
Oké dan, maar dan om te voorkomen dat er meer mensen zoiets proberen, vooropgesteld dat ze toevallig ook kastanjemeel in huis hebben.
300 gram kastanjemeel dus, 500 gram gemengde noten, rietsuiker, water en zonnebloemolie.
Meng het meel met 3 eetlepels olie en water tot een samenhangende bal; uitrollen en in taartblik doen; intussen de noten hakken en in een warme pan even vettig laten worden; kopje rietsuiker erbij, verwarmen tot de suiker bijna caramelliseert; warme massa bovenop de deegbodem gieten en in de voorverwarmde oven zetten. Klein halfuurtje bakken. Laten afkoelen. Het resultaat is een soort sterk naar kastanjes smakende bodem met bovenop (los) crunchy müsli. De bovenkant smaakt top, maar de bodem smaakt te sterk en is te droog. Maar we hadden een hoop lol.
In het oorspronkelijke Toscaanse recept (castagnaccio pinoli) moesten de pinoli (pijnpitten) in het deeg gemengd worden. Volgende keer meng ik de noten erdoor, met minder deeg, meer olie en iets suiker in het deeg. Nader bericht volgt.

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Veganistische cake of taart
« Reactie #6 Gepost op: 22 oktober 2002, 01:00:00 »
Kun je met een staafmixer hetzelfde bereiken als met een gewone mixer w.b. vegan cake bakken?
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

momo

Veganistische cake of taart
« Reactie #7 Gepost op: 22 oktober 2002, 11:59:00 »
nee, want de staafmixer gebruik je om het eiwit op te kloppen/luchtig te maken... vegancake krijg je het beste luchtig door genoeg bakpoeder te gebruiken, daarnaast hou je de cake smeuig door nogal wat olie toe te voegen - eigenlijk is het een kwestie van spelen met de ingrediënten tot je de perfecte cake hebt (bij iedere cake is het anders, kruidcake/chococake)

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Veganistische cake of taart
« Reactie #8 Gepost op: 12 januari 2003, 22:27:00 »
Recept van Pip:

Voor deeg: (iets minder kan ook maar wel zelfde verhoudingen)
zelfrijzend bakmeel 500 gram
plantaardige boter 250 gram
basterdzuiker 200 gram
1/2 banaan (andere helft mag je gewoon naar binnen schuiven)
snufje zout
voor vulling
400 gram gewelde abrikozen met staafmixer gemixt
4 appeltjes geschild en gesneden in stukjes
kaneel
suiker
vanillesuiker

enneuh... tjah... dat bij elkaar doen enzo... ik heb de abrikozenprut gesmeerd op de deeglaag op de springvorm. Appels erbovenop. Taart afgedekt met laagje deeg.

Het geheel 5 kwartier op 180 graden in de over.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Veganistische cake of taart
« Reactie #9 Gepost op: 12 januari 2003, 22:29:00 »
Recept van Annemieke

De beide tortelduifjes wordt overigens verzocht voortaan gebruik te maken van de zoekfunctie

Vruchtentaart
(voor een 28cm springvorm)

Nodig voor deeg:
400 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram plantaardige margarine
100 gram rietsuiker
scheutje sojamelk of water
snufje zout
zakje vanillesuiker of vanillepoeder

Nodig voor vulling:
3 bananen
4 appels
3 kiwi's
bakje gedroogde vruchten (abrikoos, perzik etc.)
half pakje Baukje amandelspijs
50 gram suiker
1 pakje sojaroom

Het deeg: vermeng het bakmeel met de margarine en voeg een scheutje sojamelk/water toe. Beetje zout erbij en suiker en vanille. Kneed dit.
Vet een springvorm met margarine in en bekleed de bodem en de zijkanten. Houd deeg over voor de bovenkant.

De vulling: Snijd al het fruit in stukjes en meng door elkaar. Doe de helft ervan in de springvorm. Vermeng 1/2 pakje sojaroom met suiker en amandelspijs en giet de helft over het mengsel. Doe nu het resterende fruit erop en dan een tweede lading amandelspijs/room. Bedek het geheel met het resterende deeg en verspreid er dan een eetlepel sojaroom over voor de glans. Doe het op 180-200 graden in de oven. Ongeveer een uur tot 5 kwartier.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline dorinka

  • ****
  • 741
  • Geslacht: Vrouw
Veganistische cake of taart
« Reactie #10 Gepost op: 13 januari 2003, 17:23:00 »
500 g bakmeel/cakemeel
500 g suiker (voor kruidcake bruine)
water
cacao+extra suiker of
keok en speculaas kruiden+rozijnen/krenten(+gember+andere dingen die je graag in een kruidcake wil zien)

in een kom tot een stevig beslag bij roeren, en overdoen in een bakblik waarin je het ca. 1,5 uur bakt in een oven van 200 graden.
Zo.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Veganistische cake of taart
« Reactie #11 Gepost op: 23 januari 2003, 17:16:54 »

Van de BBC Food site:

My boyfriend has just been diagnosed as being allergic to eggs. It's his birthday next week and he'd love a sponge cake! What sort of thing would I be able to use instead of eggs as I can't find any recipes without them?
Claire
 
 
  I’m afraid it’s really difficult to make a cake without using eggs, particularly a sponge cake. Try looking for a boiled fruit cake – these tend not to have eggs in them – or why not try something else for him like homemade shortbread biscuits or some florentines. It’s obviously not the same as a cake but I’m sure he’d appreciate the gesture.

Hilda Fernandes wrote to Ask the Chef with this tip:
This can also be made by using an aerated non-flavoured drink, like soda, in place of the eggs to give it aeration. Preferably use cornflour along with self-raising flour.
 


Dus op zoek naar recepten voor gestoomde cake!

Hier is er een voor een non-vegan-versie: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/treaclesponge_3276.shtml

En hier wat tips van Delia:
http://www.bbc.co.uk/food/delia/week5.shtml





Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Veganistische cake of taart
« Reactie #12 Gepost op: 05 februari 2003, 13:39:09 »
Pip en ik hadden van 't weekend voor een jarige een lekkere vegan appeltaart gebakken en de gasten die het aten smulden ervan. Wat iedereen dus lekker vind: amandelspijs. Dat is trouwens vooral erg lekker bij een vruchtentaart. Amandelspijs mengen met wat (soja)room en kaneel en dan erdoor mikken.

Fabian

Veganistische cake of taart
« Reactie #13 Gepost op: 05 februari 2003, 14:25:11 »
ik heb deze appel crunch  een paar keer gemaakt:
http://www.veganisme.non-profit.nl/10jr/10jr_269.htm

 Yummie istie
« Laatst bewerkt op: 05 februari 2003, 14:25:31 door Faabs »

Offline Viz

  • ***
  • 395
Veganistische cake of taart
« Reactie #14 Gepost op: 08 februari 2003, 22:05:23 »
In het vega! boek van lorna strass zag ik in de winkel op een van de laatste pagina's een recept voor appeltaart. Heeft iemand deze toevallig al gemaakt? En ehm kheb voorlopig geen geld om het te kopen... dus zou iemand die het boek heeft het recept stiekem op het forum willen zetten?...  :-X
Alvast bedankt :) blub!
'fish are friends, not food!'

Offline Apraxia

  • ****
  • 992
  • Geslacht: Vrouw
Veganistische cake of taart
« Reactie #15 Gepost op: 10 februari 2003, 13:49:54 »
Heej Isabel! Hier istie dan:

Landelijke appeltaart:
 
Nodig:
- 3 el gedroogde cranberry's
- 0.6 dl heet water
- Ongeveer 1 kilo zure, stevige appels (bijv. grannyy smith)
- circa 5 el esdoornsiroop (of eventueel schenkstroop)
- 4 plakken filodeeg
- 3 a 4 el walnotenolie
- 60 gr geroosterde en fijngehatkte walnoten

1. Verwarm de oven voor op 220 graden (gasstand&). Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet hem opzij.
2. Doe de cranberry's in een schaaltje, giet het water erover en zet ze weg.
3. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in ongeveer 6 mm dikke plakjes. Leg de helft van de appelplakjes in een grote anti-aanbakkoekkenpan en giet de helft van de esdoornsiroop erover. Bak de appels al roerend ongeveer 5 minuten boven een middelhoge valm tot ze zacht zijn, maar nog wel hun vorm hebben. Het vocht dat uit de appels komt, verdampt grotendeels weer. Breng de plakjes met een schuimspaan over naar een bordje en herhaal het proces met de andere helft van de appels en van de esdoorsiroop.
4. Zo zet je de taart in elkaar: maak een theedoek nat en wring hem zo goed mogelijk uit. Pak het filodeeg uit en leg de stapel op een vlakke ondergrond. Haal  voorzichtig het bovenste velletje los en leg deze op de bakplaat. Dek de rest van het filodeeg direct af met de vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt. Bestijk het velletje op de bakplaat met olie en strooi er een derde van de walnoten over maar laat rondom een rand van 5 cm vrij. Leg er een tweede velletje op, bestrijk ook dit met olie en bestrooi het met walnoten. Herhaal dit met het derde velletje. Leg het vierde velletje erop en bestrijk het met olie.
5. Leg de appels nonchalant in een rechthoekige vorm op het stapeltje filodeeg, maar laat rondom een rand van 5 cm vrij. Til de randen van het filodeeg voorzchtig op, een kant tegelijk, en vouw ze om, zodat er een ciraca 4 cm brede 'lijst' rond de appels onstaat (er zullen enkele plakjes  appel onder het filodeeg terecht komen, maar de meeste niet). Bestrijk deze 'lijst' met olie. Laat de cranberry's uitlekken en strooi  ze tussen de appels.
6. Bak de taart 9 tot 16 minuten in het midden van de oven tot het filodeeg goudbruin is. Serveer hem warm of op kamertemperatuur. Leg de taart met het bakpapier op een platte schaal en trek het papier voorzichtig weg. Snijd de taart in vierkante stukken.

Andere ideeen:
- strooi wat kaneel over de appels.
- maak appelpasteitjes volgens het filodeegrecept op pagina 76  ;D
- vervang de appels door stevige peren. Snijd ze in 1 cm dikke plakken en bak ze 3 a 4 minuten in de koekenpan tot de randen enigzins zacht beginnen te worden. Maak ze eventueel op smaak met kardemom.
« Laatst bewerkt op: 10 februari 2003, 13:51:02 door Apraxia »
Koud? Wat nou koud? De kindjes in Afrika....die hebben het pas koud!

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Veganistische cake of taart
« Reactie #16 Gepost op: 18 februari 2003, 11:48:40 »
Heb momenteel een experimentje in de oven zitten. Had geen zin een receptje op te zoeken, dus ik heb margarine, zelfrijzend bakmeel, appel-zwarte bes diksap, gestampte hazelnoten, rozijnen, sesamzaad en een beetje zonnebloemolie gemengd en er platte rondjes van gedrukt.
De bedoeling is dus dat het koekjes worden  :D

Een blik in de oven (na 5 minuten) leert me dan ze al anderhalf keer zo groot zijn geworden en nu dus allemaal aan elkaar plakken, hihi.

momo

Taartjes en Toetjes
« Reactie #17 Gepost op: 18 februari 2003, 16:50:10 »
heb wel gezocht op het forum maar niet gevonden, daarom maar ff een nieuw topic.
ooit heb ik zelf vega-griesmeelpudding gemaakt met sojamelk (gewoon een recept gevolgd alleen de melk door sojamelk vervangen) maar het resultaat was niet zo positief. vrij smaakloos en een vreemde substantie?! heeft iemand hier ervaring mee?en ooit wel een lekkere pudding gemaakt?
« Laatst bewerkt op: 09 november 2004, 01:32:05 door bart »

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:veganistische griesmeelpudding
« Reactie #18 Gepost op: 18 februari 2003, 17:27:44 »
Ik maak het altij met sojamelk en ik vind het niet verschillen van de 'normale' griesmeel....

De substantie is ook hetzelfde.

Doe er voor de smaak anders wat vanillesuiker ofzo bij...

Offline Carmen San Diego

  • ***
  • 266
  • Geslacht: Vrouw
Re:veganistische griesmeelpudding
« Reactie #19 Gepost op: 18 februari 2003, 18:00:03 »
tjah beetje smaakstof erdoor of idd vanillesuiker, of maak het es met vruchten erbij... misschien helpt dat?