Heej Isabel! Hier istie dan:
Landelijke appeltaart:
Nodig:
- 3 el gedroogde cranberry's
- 0.6 dl heet water
- Ongeveer 1 kilo zure, stevige appels (bijv. grannyy smith)
- circa 5 el esdoornsiroop (of eventueel schenkstroop)
- 4 plakken filodeeg
- 3 a 4 el walnotenolie
- 60 gr geroosterde en fijngehatkte walnoten
1. Verwarm de oven voor op 220 graden (gasstand&). Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet hem opzij.
2. Doe de cranberry's in een schaaltje, giet het water erover en zet ze weg.
3. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in ongeveer 6 mm dikke plakjes. Leg de helft van de appelplakjes in een grote anti-aanbakkoekkenpan en giet de helft van de esdoornsiroop erover. Bak de appels al roerend ongeveer 5 minuten boven een middelhoge valm tot ze zacht zijn, maar nog wel hun vorm hebben. Het vocht dat uit de appels komt, verdampt grotendeels weer. Breng de plakjes met een schuimspaan over naar een bordje en herhaal het proces met de andere helft van de appels en van de esdoorsiroop.
4. Zo zet je de taart in elkaar: maak een theedoek nat en wring hem zo goed mogelijk uit. Pak het filodeeg uit en leg de stapel op een vlakke ondergrond. Haal voorzichtig het bovenste velletje los en leg deze op de bakplaat. Dek de rest van het filodeeg direct af met de vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt. Bestijk het velletje op de bakplaat met olie en strooi er een derde van de walnoten over maar laat rondom een rand van 5 cm vrij. Leg er een tweede velletje op, bestrijk ook dit met olie en bestrooi het met walnoten. Herhaal dit met het derde velletje. Leg het vierde velletje erop en bestrijk het met olie.
5. Leg de appels nonchalant in een rechthoekige vorm op het stapeltje filodeeg, maar laat rondom een rand van 5 cm vrij. Til de randen van het filodeeg voorzchtig op, een kant tegelijk, en vouw ze om, zodat er een ciraca 4 cm brede 'lijst' rond de appels onstaat (er zullen enkele plakjes appel onder het filodeeg terecht komen, maar de meeste niet). Bestrijk deze 'lijst' met olie. Laat de cranberry's uitlekken en strooi ze tussen de appels.
6. Bak de taart 9 tot 16 minuten in het midden van de oven tot het filodeeg goudbruin is. Serveer hem warm of op kamertemperatuur. Leg de taart met het bakpapier op een platte schaal en trek het papier voorzichtig weg. Snijd de taart in vierkante stukken.
Andere ideeen:
- strooi wat kaneel over de appels.
- maak appelpasteitjes volgens het filodeegrecept op pagina 76
- vervang de appels door stevige peren. Snijd ze in 1 cm dikke plakken en bak ze 3 a 4 minuten in de koekenpan tot de randen enigzins zacht beginnen te worden. Maak ze eventueel op smaak met kardemom.