Een lekkere variatie is trouwens tuinbonen humus. Bij de Turk kun je gedroogde tuinbonen kopen, dat is goedkoper maar het kan vast ook wel goed met verse tuinbonen.
Dat wordt echt iets heel anders, met verse tuinbonen. Lijkt mij ook niet lekker om tahin bij te doen, maar je kan er wel een dip van maken. Blancheren, pureren met olijfolie, knoflook, cayenne, zout en citroensap.
Ik verbaas me er trouwens over dat mensen niet weten hoe het nou zit met peulvruchten. Als je ze droog koopt moeten ze geweekt worden (een nacht, of een uur in kokend water) en daarna nog gaar gekookt. Behalve als je falafel maakt: dan frituur je de balletjes al dus dan hoef je ze niet te koken om de voedingsstoffen verteerbaar te maken. Als ze in blik zitten is dat het weken en koken al voor je gedaan.
Gedroogde peulvruchten zijn heel anders dan verse bonen of erwten; de verse zijn in eigenlijk onvolgroeid, onrijp.