Van de natuurwinkel, toegestuurd door een vriendin:
Pikante appelsoep
- 0,2 liter appel diksap
- 0,8 liter (groente)bouillon van tabletten
- 2 uien in ringen
- 1 theelepel kerriepoeder
olie of boter om te bakkenUiringen glazig bakken in olie of boter.
Kerriepoeder erdoor roeren tot deze lekker ruikt.
Appeldiksap en helft bouillon toevoegen.
Soep 15 minuten zachtjes koken
en daarna rest bouillon toevoegen.
Soep goed doorwarmen en heet serveren.
Maïsmaaltijdsoep
- Ekoland zoete mais Demeter (360 g)
- Morgenstond Bio tofu fijngehakt aromé (180 g)
- gezeefde tomaten (700 g)
- 0,3 liter water
- 3 eetl. groentebouillon (of 2 bouillonblokjes)
- 1 theel Italiaanse kruiden
- 100 g geraspte (pittige) kaas
Gezeefde tomaat met water, groentebouillon
en Italiaanse kruiden verwarmen.
Maïs en tofu toevoegen en dit geheel nog
10 minuten zachtjes laten koken.
Voor het serveren kaas erdoor roeren.
Lekker met (stok)brood.
(week 42 - 2005)
Preisoep met fetha
(voor 4 personen - bereidingstijd 30 min)
- 2 dunne preien (ong. 350 g)
- 200 g crème fraîche
- 0,75 liter (groenten)bouillon
- (van poeder of blokjes)
- fetha naturel (200 g) - in blokjes
- (olijf)olie om te bakken
Prei wassen en in dunne ringen snijden
In wat olie prei gaar stoven (ong. 10 min)
Prei pureren met helft bouillon
Soep afmaken met rest bouillon en crème fraîche
Goed doorwarmen
Fethablokjes over de borden verdelen en soep erover schenken
Lekker met groenteschnitzel
Notensoep
- 100 gram gemengde noten
- 1 kleine venkel of een paar stengels bleekselderij, in stukjes
- 2 peterselie of Herbes de Provençe kruidenblokjes - 7,5 dl water
- 1 eetlepel peterselie (of korianderblad) gesnipperd
Noten afspoelen en minimaal 1 uur weken in 2,5 dl heet water. Venkel of bleekselderij koken in 5 dl water met kruidenblokjes. Noten met water en helft groenten pureren. Alle ingredienten mengen en nog 10 minuten goed doorwarmen. Bestrooien met peterselie (of koriander) (Als maaltijd: serveren met bijv. rijst, quinoa of gierst).
Spruitjessoep
(bereidingstijd: 30 min - voor 4 personen)
- 250 g spruitjes - schoongemaakt
- 1 aardappel - geschild en in blokjes
- 0,75 liter (groenten)bouillon
- (van blokjes of poeder)
- Laitois slagroom 200 g
- Yakso ketjap manis zoet (250 ml)
In helft bouillon spruitjes met aardappel in ong. 15 min. gaarkoken.
Pureren en rest bouillon toevoegen.
Goed doorwarmen.
Serveren met slagroom en/of ketjap manis.
Pittige Pindasoep
(bereidingstijd : 20 minuten - voor 4 personen)
- 250 g Monki pindakaas met zout
- 0,75 liter (groenten)bouillon
- (van blokjes of poeder)
- 1 ui - gesnipperd
- 2 teentjes knoflook - uitgeperst
- 1 rood pepertje - gesnipperd
- ( of 1 theel. cayennepeper)
- taugé (of andere groentenkiemen)
- olie om te bakken
Ui fruiten in wat olie en daarna knoflook en pepertje meeroeren. pindakaas en bouillon toevoegen, op laag vuur 10 min. zachtjes koken. Pindasoep serveren met taugé (of groentenkiemen).
Lekker met (volkorenpompoenpit)brood.
Tomatensoep met appel
Ingrediënten:
- 1 gesneden ui
- 1 stevige appel, geschild en in stukjes gesn.
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 liter (groente)bouillonblokjes
- 1 potje tomatenpuree
- maïschips
- olie om in te bakken.
Ui en appel op matig vuur lichtbruin bakken in wat hete olie. Gember-poeder meeroeren. 2 dl. bouillon erbij schenken en 10 minuten laten pruttelen. Tomatenpuree en de rest van de bouillon toevoegen, nog 5 minuten goed doorwarmen. Serveren met maïschips.
Wortelsoep
(voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 1 eetl. boter
- 1 fijn gesneden sjalot
- 1 eetl. bloem
- rasp van een halve cm. gemberwortel
- 1/2 liter wortelsap
- 1 eetl. sojasaus
- 50 gr in zeer kleine blokjes gesneden tofu
- 1 eetl. verse korianderblaadjes
Smelt de boter en fruit hierin het sjalotje glazig. Voeg de bloem en gemberrasp toe en blus het geheel met het wortelsap. Bind de soep goed roerend op een hoge warmtebron. Breng op smaak met sojasaus. Voeg de tofu toe. Garneer de soep voor het serveren met de korianderblaadjes.
Bereidingstijd: circa 15 minuten.
Zuurkoolsoep
(voorgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 100 gr zuurkool
- 300 gr aardappelen
- 100 gr wortel
- 50 gr knolselderij
- 100 gr prei
- 50 gr rozijnen
- 1 ltr water
- 1 bouillonblokje
- 1 tl tijm
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes, net zoals de wortel en knolselderij. Snijd de prei en zuurkool fijn. Breng het water met daarin de rozijnen aan de kook. Voeg hier de in blokjes gesneden aardappel, wortel en knolselderij aan toe. Laat dit ca. 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de fijngesneden prei, het bouillonblokje en de tijm toe en laat het nog een paar minuten op een zacht vuur staan. Voeg op het laatst de fijngesneden zuurkool toe. De soep hoeft nu niet meer opnieuw aan de kook gebracht te worden.
Bereidingstijd: 20 tot 30 minuten
Uiensoep
- 3 eetl. basisbouillon
- 2 grote uien, in dunne ringen gesn.
- 1 foelieblad
- 1 laurierblad
- olie of boter om in te bakken.
1 liter water koken en basisbouillon toevoegen. Uien in wat hete olie of boter langzaam lichtbruin fruiten. Laurier en foelie meeroeren en 2 dl bouillon toevoegen. 10 min. zachtjes koken. Rest van de bouillon toevoegen en nog 10 min. koken. Serveren met stokbrood of toast.