Door heel veel haast deze week iets erg lekkers en makkelijks ontdekt: Van ongekookte champignons kun je met een staafmixer een hele goede en snelle basis voor (vegan) roomsaus maken! Wat mij verbaasde was dat de champignons als je ze rauw met de staafmixer bewerkt, echt helemaal glad worden, met gekookte champignons blijven het altijd kleine stukjes.
Nodig: bakje champignons, glas droge witte wijn, glas bouillon van een klein bouillonblokje van maggi (verse kruidenmix en zout kan ook, maar dit is mijn "run-cooking" versie), kleine eetlepel bloem, 1 of 2 teentjes knoflook. Alles behalve de bouillon met een staafmixer of in een blender blenden tot een gladde saus. Vulling voor de saus (champignons in dunne schijfjes, of courgette oid) snijden, in margarine aanbakken, saus erbij, bouillon bij beetjes toevoegen zodra het dikker wordt, en een paar minuten doorkoken. Vers gemalen peper toevoegen, indien nodig nog wat verdunnen met water of (soja)melk, eventueel afmaken met creme fraiche of soja cuisine, verse bieslook of peterselie is ook lekker. Dit staat dus binnen 10 minuten op tafel.